שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
למה נועדו מכוניות קונספט ורכבי קונספט בכלל?
מכונית קונספט (Concept Car) היא אבטיפוס של מכונית שמיוצר במיוחד כדי לבחון עיצובים וטכנולוגיות חדשניות. כמעט כל יצרן רכב גדול מפתח מעת לעת דגמי קונספט ומציג אותם בתערוכות רכב. תצפיות ושיחות מאפשרות לבחון את הענות קהל הצרכנים המיועד לחידושים השונים שבמכונית הקונספט וכך יכול היצרן להבין מה מהרעיונות שבאבטיפוס כדאי לפתח למכונית מסחרית ומה יש לנטוש.
רכב הקונספט הוא "רכב רעיון", אבטיפוס שיוצר ביחידה אחת, כדי לבדוק את תגובת הציבור לרעיונות חדשים שהוכנסו בו. חלקם בתחום העיצוב ואחרים הם חידושי טכנולוגיה וצורות שימוש ברכב. פיתוח מכונית קונספט הוא יקר מאד, אבל זול הרבה יותר מתכנון, עיצוב, הנדסה ובניית פס ייצור מלא למכונית שתתגלה ככושלת מסחרית.
מרבית רכבי הקונספט שנוצרו במהלך השנים לא יצאו לבסוף בייצור המוני. גם אלו שנבטו והפכו למכוניות, לרוב נראו אחרת והיו מדגמים שונים מרכב הקונספט המקורי. הסיבה העיקרית לכך היא שגם כשרעיונות מקוריים שהוצגו ברכבי הקונספט אומצו על ידי היצרניות, לא תמיד התאימו גם העיצוב של רכב הקונספט או היבטים, טכנולוגיות ורעיונות אחרים שהיו בו ליישום.
באמצעות רכבי הקונספט בודקים אם כך יצרני הרכב חידושים טכנולוגיים פורצי-דרך, שימושים מקוריים, אביזרים חדשניים ורעיונות עיצוביים המלהיבים את הדימיון. אך כל אלה נבדקים לא רק ברושם שהם יוצרים על קהל הצרכנים המיועד, אלא גם עד כמה הפוטנציאל המסחרי שלהם גדול.
הנה מכוניות קונספט לעתיד:
https://youtu.be/rlasf0cUfzU
דגמי קונספט רשמיים של רכבי עתיד שהוצגו בשנים האחרונות:
https://youtu.be/agTfZpJ662o
כמה ממכוניות הקונספט המרתקות של העתיד:
https://youtu.be/Xl1nqcRuuCU
מכונית הקונספט שצוללת מתחת למים - הסקובה:
https://youtu.be/rNLL0fo9apc
אופנוע קונספט שלא נופל מבית BMW:
https://youtu.be/NXMGi9kQ3TE
אוסף מכוניות קונספט עתידניות לשנת 2020:
https://youtu.be/9--WRBxNYj0
וסרטון המציג שלל מכוניות קונספט של שנות ה-40 עד ה-60:
https://youtu.be/7f-9otKq1I8?long=yes
איזו מכונית נוסעת במים?
מכונית המים נוסעת ממש על גבי המים. למעשה זו אינה המצאה חדשה, כיוון שכלי רכב אמפיביים שרתו צבאות כבר באמצע המאה הקודמת. אבל מכונית פרטית שנוסעת במים היא פיתוח חדש יותר.
המכוניות הללו הן עדיין מכוניות לעשירים, כיוון שיש בהן גם מערכות הנעה רגילות של מכונית וגם אמצעי ציפה ותנועה במים.
חברות רכב חדשניות מציעות כיום מכוניות קונספט (מכוניות רעיון) שיודעות לנסוע על המים.
רינספיד, החברה שיצרה את המכונית שנוסעת מתחת למים (ראו באאוריקה בתגית "sQuba") יצרה את ספלאש, המכונית שהופכת לרחפת. ווטרקאר, חברה אחרת, יצרה ממש מכונית סירה.
הנה המכונית המשייטת של WaterCar:
https://youtu.be/8IFw8iK5Kt8
המכונית האמפיבית ספלאש, שצלחה את תעלת למנש מבריטניה לצרפת:
http://youtu.be/nKIhl1x9MEw
ולקט של מכוניות אמפיביות:
https://youtu.be/sglX9qAtuzk?t=25s
מהו הסוס הרובוטי?
סוס רובוטי (Robot horse) הניתן לרכיבה ונוהג כמו סוס אמיתי מציע הצצה לעתיד התחבורה האישית ופותח בגרסת קונספט על ידי חברת האופנועים "קוואסאקי".
לאחר שהוצג בתערוכת Osaka-Kansai Expo, בשנת 2025, הסתבר שהסוס הרובוטי בעל השם "קורליאו" (Corleo) הוא למעשה כלי רכב רובוטי, דמוי סוס ובעל רגליים רובוטיות, המונע בגז מימן, מפתרונות האנרגיה השווים בתחום האנרגיה הירוקה.
הקשר לקוואסאקי בולט בעיצוב של סוס הקורלאו הבולט בהשראה של אופנועי החברה. גופו עשוי מתכת בשילוב עם סיבי פחמן והוא מצויד באורות המאפשרים לו תנועה בכל תנאי התאורה ומגן קדמי שמזכיר ראש של בעל חיים.
הקונספט החדשני, המשלב טכנולוגיית אנרגיה נקייה עם בינה מלאכותית, מנווט בקלות בשטחים מגוונים. רגליו העצמאיות מאפשרות לו תנועה חופשית על משטחים קשים, תוך שמירה על איזון ויציבות. היכולת שלו להפעיל כל רגל באופן עצמאי ובלתי תלוי באחרות ומאפשרת לקורליאו לנווט בשטח לא אחיד, במיומנות וקלות מרשימות.
את הרובוט מפעיל מנוע מימן בנפח של 150 סמ”ק המייצר חשמל להפעלת הרגליים הרובוטיות והמחשוב שיהפוך אותו פלטפורמת ניידות מתאימה לשטח וידידותית לסביבה.
ה-Corleo העתידי יהיה מסוגל לדלג מעל מכשולים, להלך ביציבות עם פרסות הגומי שלו על משטחים קשים ורכים ומבטיח לשלב רובוטיקה מתקדמת שתאפשר לו להגיב לתנועות הגוף של הרוכב ולסנכרן ולאזן אוטומטית את צעדיו, עם מרכז הכובד של הרובוט.
קוואסאקי מבטיחה להוציא לשוק את הרובוט הסוסי שלה עד שנת 2050.
הנה הדגמה של קונספט הסוס הרובוטי:
https://youtu.be/vQDhzbTz-9k
והסוס רובוטי בהכרזת הקונספט:
https://youtu.be/445K716GYCk
מהי המכונית האוטונומית של מרצדס?
על אף שרבים חושבים עליה כחברה שמרנית ועשירה, אחת שלא צריכה להתאמץ, חברת המכוניות הגרמנית מרצדס היא אחת החברות החדשניות בעולם.
מכונית הקונספט שלה, מכונית שפותחה כדי לבחון טכנולוגיות ועיצוב לעתיד כלי הרכב של החברה, היא F 015 המעניינת.
מרצדס F015 הוא רכב אוטונומי, רכב ללא נהג. רכב כזה יודע להסיע נוסעים באמצעות יכולותיו הטכנולוגיות ויכולות הבינה המלאכותית המוטמעות במערכות שבו.
בזמן הנסיעה יודעת המכונית האוטונומית של מרצדס לחולל הרבה קסמים נוספים. מזיהוי הולכי רגל שרוצים לחצות את הכביש והקרנה של פסי מעבר חצייה זמניים על הכביש, דרך מערכות תקשורת ואינטרנט, עם מסכי מגע שמתמזגים עם הדלתות, כורסאות סלון מסתובבות ומתכווננות, מתקנים שמזנקים מכל כיוון ובעת הצורך ועוד.
הנה מכונית העתיד האוטונומית של מרצדס בעיר לאס וגאס:
http://youtu.be/VfbJYWrXS9I
וכך היא נוסעת ועוצרת להולכי רגל שרוצים לחצות כבישים:
http://youtu.be/_cVN1yMJgWs
איזו מכונית נוסעת מתחת למים?
האם קרה שהגעתם לים באוטו וחשבתם שזה יהיה מגניב להמשיך עם האוטו לים ולשוט? - מכונית ה-sQuba שבפיתוח עושה בדיוק את זה. היא נוסעת על כבישים, אבל גם יורדת אל המים ומתחת להם.
יש לה מערכות אוויר לנוסעים, מדחף לשייט ולתנועה מתחת למים ועוד. חברת רינספיד, יצרנית הסקובה, היא חברה שמשקיעה המון בפיתוח כלים עתידניים לנסיעה מתחת ומעל לפני המים. היא גם יצרה את ספלאש, עוד מכונית קונספט (רכב שבוחן רעיונות חדשניים) שנוסעת על פני המים.
הנה sQuba - המכונית הצוללת היחידה בעולם:
https://youtu.be/rNLL0fo9apc
הסקובה - מכונית הקונספט הצוללת מתחת למים של Rinspeed:
https://youtu.be/6E4q7p6R3Og
וככה חלמו אותה בסרטי ג'יינס בונד:
https://youtu.be/yeBqf6bYZak
מהי המכונית הסולארית?
האם ראיתם פעם את אבא או אמא מתעצבנים על מחירי הדלק הגבוהים? - ובכן, זכרו לומר להם שייתכן שבעתיד הקרוב הם יוכלו לנסוע על אור השמש..
המכונית הסולארית (Solar car), ודאי כבר הבנתם, נוסעת על אנרגיה שהיא צוברת מאור השמש. זוהי מכונית שהתאים הפוטו-וולטאיים שעל גגה ממירים את אנרגיית השמש לאנרגיה חשמלית. אנרגיה זו מאפשרת לה נסיעה חסכונית וירוקה, כלומר כזו ששומרת על הסביבה. בלי דלק ואפילו בלי חשמל מתחנות הכוח המזהמות.
מכוניות סולארית, רכבים סולאריים, או איך שלא תרצו לקרוא להם - כיום הטכנולוגיה הסולארית עדיין לא מספיקה לנסיעה של מכונית שמתבססת רק עליה. הסיבות הן מחירה היקר של התשתית הסולארית, השטח הרב שהתאים הסולאריים הדרושים לנסיעה סבירה תופסים על המכונית וכמובן העובדה שבימים שאין בהם שמש המכונית פשוט לא תיסע.
לכן המכוניות הסולאריות שקיימות בימינו הן מכוניות היברידיות. כלומר, הן משלבות כמה מקורות אנרגיה, שניתן להחליף ביניהם על פי המצב. בימי שמש הן משתמשות בחשמל מקרני השמש ונוסעות למרחקים של יותר מ-100 קילומטרים ואפילו מהר יחסית. בימי עננות, בחורף ובלילה, הן נוסעות על דלק רגיל.
הרכב ההיברידי-נטען שהציגה חברת פורד בשנים האחרונות, מטעין בקרני השמש את סוללות מנוע העזר החשמלי וכך מאפשר נסיעה בעיר ובנסיעות קצרות. למרחקים גדולים יותר, הוא משלב נסיעה חשמלית ונסיעה מבוססת דלק ומצליח להגיע לטווחי נסיעה מצוינים של 1000 קילומטרים!
הנה הלייט ייר - מכונית סולארית שניצחה את המתחרות שלה ומצליחה להפוך למוצר נמכר גם אם יקר (עברית):
https://youtu.be/zz3llJT7qxs
כך פועלת מכונית סולארית:
http://youtu.be/7CBod7xTGeI
רכב סולארי ישראלי שגם הוא היברידי, עם סוללה נטענת בנוסף לשמש (עברית):
https://youtu.be/1qIlnEI4wKc
מכונית מרוץ סולארית שמגיעה למהירות של 140 קילומטרים לשעה:
http://youtu.be/pYtWl0TtaKU
תחרות למכוניות מירוץ סולאריות:
http://youtu.be/dD9sfBGTXCw
הרכב הסולארי היברידי של חברת פורד:
http://youtu.be/Fc2rZC4vSqQ
ורכב סולארי קל שבנה מהנדס לבדו בבית:
http://youtu.be/ir89zC8QIDg
כיצד ייראו מטוסי הנוסעים של העתיד?
האם מכונית השמש תסייע למאבק במשבר האקלים?
היא הבטיחה אבל לא הצליחה. מכונית השמש המרהיבה של חברת "סטלה" (Stella Lux Sun car), שם שהוא עצמו היה סוג של טייק אוף על שמה של ה"טסלה" החשמלית, הייתה מכונית השמש מהראשונות הבשלות בעולם המוטורי ומהטובות שבהן בתקופתה.
אמנם כבר בשנת 1978 הופיעה מכונית השמש הבכורה, הרכב הסולארי הראשון, אבל בהמשך הלך והסתבר שהבעיות בפיתוח הזה משמעותיות במיוחד.
מהבעיה המיידית של מה עושה רכב סולארית בימים מעוננים שבהם אין שמש ועד לסוגיות כמו טווח הנסיעה של אנרגיית השמש שיכול לאגור רכב כזה לנסיעות ארוכות.
את שתי הבעיות פתרו בכך שבהווה מדובר כמעט תמיד על רכב היברידי, המתבסס גם על טעינה חשמלית וגם על אגירת אנרגיה מקרני השמש.
כך הצליחה לדוגמה מכונית השמש ההיברידית "סטלה", לנסוע 800 ק"מ בין טעינות, במהירות של רכב רגיל ובזכות קרני השמש שאפשרו את ההגדלה הנאה של הטווח הרגיל שמאפשר רכב חשמלי.
מכל מקום, בשנים האחרונות מצליחות מתחרות חזקות יותר לנצח בזירה הזו. למשל הלייט ייר - מכונית סולארית מרשימה, שהצליחה לנצח את המתחרות שלה ולהפוך ממכונית קונספט למוצר שממש נמכר, גם אם ביוקר רב.
או ה"סונו סיון" שהפכה את הלוחות הסולריים לחלק מגוף הרכב ומבטיחה להימכר בגרושים ביחס למתחרותיה היקרות כל כך.
אז תמיד היו גם כלי רכב סולאריים משעממים, שניסו לעשות את העבודה גם בלי לרגש וגם כאלו שנראו כאילו באו מהעתיד. כמו רכב האפטרה (Aptera) האמריקאי, שכמו נלקח מהעתיד ומבטיח להציע שינוי נהדר. הוא מביא איתו גם בשורה עיצובית וגם יכולת מוטורית לא קטנה.
בכך מקווה האפטרה העכשווית והעתידנית לשלב את כל מה שאמריקה חולמת - גם רכב מרגש, מעוצב כמו מהחלל וכזה שאין לשכנים וגם אחד שמבטיח שביום יום הוא לא יצטרך תחנת הדלק.
הנה סקירה של מכוניות סולאריות עכשוויות וה-DIY הישראלית (עברית):
https://youtu.be/1qIlnEI4wKc
סטלה לוקס - רכב השמש הגרמני שלא הגיע לקו המטרה:
https://youtu.be/1vTKnwsYPxA
הלייט ייר - מכונית סולארית שניצחה את המתחרות שלה ומצליחה להפוך למוצר נמכר גם אם יקר (עברית):
https://youtu.be/zz3llJT7qxs
ה"אPטרה" האמריקאית שהופכת כסף לזהב, עם יכולות ועיצוב מפעימים:
https://youtu.be/W8RYs9OcycQ
ה"סונו סיון" בה הלוחות הסולריים הם חלק מגוף הרכב והמחיר נמוך להרהיב:
https://youtu.be/4AmykB6Gpho
ובחזרה לעבר - מכונית השמש הראשונה בהיסטוריה (עברית):
https://youtu.be/8dhBEMopItQ
מהי הוכחת היתכנות?
הוכחת היתכנות (Proof Of Concept) היא פיתוח שמדגים ביצוע של רעיון או שיטה כלשהם לביצוע, ביצוע בקנה מידה מצומצם או חלקי, לעומת הפתרון הכולל שבסופו של דבר מעוניינים לבצע ולממש.
באמצעות הוכחת ההיתכנות, בקיצור POC, משתדלים המבצעים בדרך כלל לוודא שיש פוטנציאל אמיתי לביצוע של הרעיון, התאוריה או הפתרון הטכנולוגי שהם מעוניינים לתת לבעיה.
הוכחת ההיתכנות נעשית כך, לפני שמתחילים לפעול לפיתוח היישום או לשימוש בו בקנה מידה אמיתי, המחייב פיתוח מורכב, יקר וארוך.
בעולם התוכנה תדגים הוכחת ההיתכנות, לא פעם, מימוש חלקי או קטן של הרעיון, כזה שיפותח בדרך כלל, בעלויות נמוכות ובזמן קצר יחסית. חשיבותה תהיה בשכנוע ללכת על הפיתוח, גם העצמי וגם של משקיעים או קרנות הון סיכון להשקיע.
בתאגיד או בשירות הציבורי תפותח הוכחת ההיתכנות לצורך שכנוע של מקבלי החלטות ב"חלונות הגבוהים", על מנת שישתכנעו להשקיע זמן ומשאבים או לפנות עובדים, לצורך מימוש הרעיון.
גם בקולנוע, כהוכחת היתכנות לטכנולוגיות או לשיטות צילום חדשות, יוצרים לא פעם סרט קצר, המראה את התוצאה ומדגים את איכותה.
הנה הסבר של המונח:
https://youtu.be/cTDzYNZrzd8
וההבדלים בין POC לבין MVP, מוצר מינימלי אפשרי:
https://youtu.be/SRWG5pRqN1A

מכונית קונספט (Concept Car) היא אבטיפוס של מכונית שמיוצר במיוחד כדי לבחון עיצובים וטכנולוגיות חדשניות. כמעט כל יצרן רכב גדול מפתח מעת לעת דגמי קונספט ומציג אותם בתערוכות רכב. תצפיות ושיחות מאפשרות לבחון את הענות קהל הצרכנים המיועד לחידושים השונים שבמכונית הקונספט וכך יכול היצרן להבין מה מהרעיונות שבאבטיפוס כדאי לפתח למכונית מסחרית ומה יש לנטוש.
רכב הקונספט הוא "רכב רעיון", אבטיפוס שיוצר ביחידה אחת, כדי לבדוק את תגובת הציבור לרעיונות חדשים שהוכנסו בו. חלקם בתחום העיצוב ואחרים הם חידושי טכנולוגיה וצורות שימוש ברכב. פיתוח מכונית קונספט הוא יקר מאד, אבל זול הרבה יותר מתכנון, עיצוב, הנדסה ובניית פס ייצור מלא למכונית שתתגלה ככושלת מסחרית.
מרבית רכבי הקונספט שנוצרו במהלך השנים לא יצאו לבסוף בייצור המוני. גם אלו שנבטו והפכו למכוניות, לרוב נראו אחרת והיו מדגמים שונים מרכב הקונספט המקורי. הסיבה העיקרית לכך היא שגם כשרעיונות מקוריים שהוצגו ברכבי הקונספט אומצו על ידי היצרניות, לא תמיד התאימו גם העיצוב של רכב הקונספט או היבטים, טכנולוגיות ורעיונות אחרים שהיו בו ליישום.
באמצעות רכבי הקונספט בודקים אם כך יצרני הרכב חידושים טכנולוגיים פורצי-דרך, שימושים מקוריים, אביזרים חדשניים ורעיונות עיצוביים המלהיבים את הדימיון. אך כל אלה נבדקים לא רק ברושם שהם יוצרים על קהל הצרכנים המיועד, אלא גם עד כמה הפוטנציאל המסחרי שלהם גדול.
הנה מכוניות קונספט לעתיד:
https://youtu.be/rlasf0cUfzU
דגמי קונספט רשמיים של רכבי עתיד שהוצגו בשנים האחרונות:
https://youtu.be/agTfZpJ662o
כמה ממכוניות הקונספט המרתקות של העתיד:
https://youtu.be/Xl1nqcRuuCU
מכונית הקונספט שצוללת מתחת למים - הסקובה:
https://youtu.be/rNLL0fo9apc
אופנוע קונספט שלא נופל מבית BMW:
https://youtu.be/NXMGi9kQ3TE
אוסף מכוניות קונספט עתידניות לשנת 2020:
https://youtu.be/9--WRBxNYj0
וסרטון המציג שלל מכוניות קונספט של שנות ה-40 עד ה-60:
https://youtu.be/7f-9otKq1I8?long=yes

מכונית המים נוסעת ממש על גבי המים. למעשה זו אינה המצאה חדשה, כיוון שכלי רכב אמפיביים שרתו צבאות כבר באמצע המאה הקודמת. אבל מכונית פרטית שנוסעת במים היא פיתוח חדש יותר.
המכוניות הללו הן עדיין מכוניות לעשירים, כיוון שיש בהן גם מערכות הנעה רגילות של מכונית וגם אמצעי ציפה ותנועה במים.
חברות רכב חדשניות מציעות כיום מכוניות קונספט (מכוניות רעיון) שיודעות לנסוע על המים.
רינספיד, החברה שיצרה את המכונית שנוסעת מתחת למים (ראו באאוריקה בתגית "sQuba") יצרה את ספלאש, המכונית שהופכת לרחפת. ווטרקאר, חברה אחרת, יצרה ממש מכונית סירה.
הנה המכונית המשייטת של WaterCar:
https://youtu.be/8IFw8iK5Kt8
המכונית האמפיבית ספלאש, שצלחה את תעלת למנש מבריטניה לצרפת:
http://youtu.be/nKIhl1x9MEw
ולקט של מכוניות אמפיביות:
https://youtu.be/sglX9qAtuzk?t=25s

סוס רובוטי (Robot horse) הניתן לרכיבה ונוהג כמו סוס אמיתי מציע הצצה לעתיד התחבורה האישית ופותח בגרסת קונספט על ידי חברת האופנועים "קוואסאקי".
לאחר שהוצג בתערוכת Osaka-Kansai Expo, בשנת 2025, הסתבר שהסוס הרובוטי בעל השם "קורליאו" (Corleo) הוא למעשה כלי רכב רובוטי, דמוי סוס ובעל רגליים רובוטיות, המונע בגז מימן, מפתרונות האנרגיה השווים בתחום האנרגיה הירוקה.
הקשר לקוואסאקי בולט בעיצוב של סוס הקורלאו הבולט בהשראה של אופנועי החברה. גופו עשוי מתכת בשילוב עם סיבי פחמן והוא מצויד באורות המאפשרים לו תנועה בכל תנאי התאורה ומגן קדמי שמזכיר ראש של בעל חיים.
הקונספט החדשני, המשלב טכנולוגיית אנרגיה נקייה עם בינה מלאכותית, מנווט בקלות בשטחים מגוונים. רגליו העצמאיות מאפשרות לו תנועה חופשית על משטחים קשים, תוך שמירה על איזון ויציבות. היכולת שלו להפעיל כל רגל באופן עצמאי ובלתי תלוי באחרות ומאפשרת לקורליאו לנווט בשטח לא אחיד, במיומנות וקלות מרשימות.
את הרובוט מפעיל מנוע מימן בנפח של 150 סמ”ק המייצר חשמל להפעלת הרגליים הרובוטיות והמחשוב שיהפוך אותו פלטפורמת ניידות מתאימה לשטח וידידותית לסביבה.
ה-Corleo העתידי יהיה מסוגל לדלג מעל מכשולים, להלך ביציבות עם פרסות הגומי שלו על משטחים קשים ורכים ומבטיח לשלב רובוטיקה מתקדמת שתאפשר לו להגיב לתנועות הגוף של הרוכב ולסנכרן ולאזן אוטומטית את צעדיו, עם מרכז הכובד של הרובוט.
קוואסאקי מבטיחה להוציא לשוק את הרובוט הסוסי שלה עד שנת 2050.
הנה הדגמה של קונספט הסוס הרובוטי:
https://youtu.be/vQDhzbTz-9k
והסוס רובוטי בהכרזת הקונספט:
https://youtu.be/445K716GYCk

על אף שרבים חושבים עליה כחברה שמרנית ועשירה, אחת שלא צריכה להתאמץ, חברת המכוניות הגרמנית מרצדס היא אחת החברות החדשניות בעולם.
מכונית הקונספט שלה, מכונית שפותחה כדי לבחון טכנולוגיות ועיצוב לעתיד כלי הרכב של החברה, היא F 015 המעניינת.
מרצדס F015 הוא רכב אוטונומי, רכב ללא נהג. רכב כזה יודע להסיע נוסעים באמצעות יכולותיו הטכנולוגיות ויכולות הבינה המלאכותית המוטמעות במערכות שבו.
בזמן הנסיעה יודעת המכונית האוטונומית של מרצדס לחולל הרבה קסמים נוספים. מזיהוי הולכי רגל שרוצים לחצות את הכביש והקרנה של פסי מעבר חצייה זמניים על הכביש, דרך מערכות תקשורת ואינטרנט, עם מסכי מגע שמתמזגים עם הדלתות, כורסאות סלון מסתובבות ומתכווננות, מתקנים שמזנקים מכל כיוון ובעת הצורך ועוד.
הנה מכונית העתיד האוטונומית של מרצדס בעיר לאס וגאס:
http://youtu.be/VfbJYWrXS9I
וכך היא נוסעת ועוצרת להולכי רגל שרוצים לחצות כבישים:
http://youtu.be/_cVN1yMJgWs
רכב קונספט

האם קרה שהגעתם לים באוטו וחשבתם שזה יהיה מגניב להמשיך עם האוטו לים ולשוט? - מכונית ה-sQuba שבפיתוח עושה בדיוק את זה. היא נוסעת על כבישים, אבל גם יורדת אל המים ומתחת להם.
יש לה מערכות אוויר לנוסעים, מדחף לשייט ולתנועה מתחת למים ועוד. חברת רינספיד, יצרנית הסקובה, היא חברה שמשקיעה המון בפיתוח כלים עתידניים לנסיעה מתחת ומעל לפני המים. היא גם יצרה את ספלאש, עוד מכונית קונספט (רכב שבוחן רעיונות חדשניים) שנוסעת על פני המים.
הנה sQuba - המכונית הצוללת היחידה בעולם:
https://youtu.be/rNLL0fo9apc
הסקובה - מכונית הקונספט הצוללת מתחת למים של Rinspeed:
https://youtu.be/6E4q7p6R3Og
וככה חלמו אותה בסרטי ג'יינס בונד:
https://youtu.be/yeBqf6bYZak

האם ראיתם פעם את אבא או אמא מתעצבנים על מחירי הדלק הגבוהים? - ובכן, זכרו לומר להם שייתכן שבעתיד הקרוב הם יוכלו לנסוע על אור השמש..
המכונית הסולארית (Solar car), ודאי כבר הבנתם, נוסעת על אנרגיה שהיא צוברת מאור השמש. זוהי מכונית שהתאים הפוטו-וולטאיים שעל גגה ממירים את אנרגיית השמש לאנרגיה חשמלית. אנרגיה זו מאפשרת לה נסיעה חסכונית וירוקה, כלומר כזו ששומרת על הסביבה. בלי דלק ואפילו בלי חשמל מתחנות הכוח המזהמות.
מכוניות סולארית, רכבים סולאריים, או איך שלא תרצו לקרוא להם - כיום הטכנולוגיה הסולארית עדיין לא מספיקה לנסיעה של מכונית שמתבססת רק עליה. הסיבות הן מחירה היקר של התשתית הסולארית, השטח הרב שהתאים הסולאריים הדרושים לנסיעה סבירה תופסים על המכונית וכמובן העובדה שבימים שאין בהם שמש המכונית פשוט לא תיסע.
לכן המכוניות הסולאריות שקיימות בימינו הן מכוניות היברידיות. כלומר, הן משלבות כמה מקורות אנרגיה, שניתן להחליף ביניהם על פי המצב. בימי שמש הן משתמשות בחשמל מקרני השמש ונוסעות למרחקים של יותר מ-100 קילומטרים ואפילו מהר יחסית. בימי עננות, בחורף ובלילה, הן נוסעות על דלק רגיל.
הרכב ההיברידי-נטען שהציגה חברת פורד בשנים האחרונות, מטעין בקרני השמש את סוללות מנוע העזר החשמלי וכך מאפשר נסיעה בעיר ובנסיעות קצרות. למרחקים גדולים יותר, הוא משלב נסיעה חשמלית ונסיעה מבוססת דלק ומצליח להגיע לטווחי נסיעה מצוינים של 1000 קילומטרים!
הנה הלייט ייר - מכונית סולארית שניצחה את המתחרות שלה ומצליחה להפוך למוצר נמכר גם אם יקר (עברית):
https://youtu.be/zz3llJT7qxs
כך פועלת מכונית סולארית:
http://youtu.be/7CBod7xTGeI
רכב סולארי ישראלי שגם הוא היברידי, עם סוללה נטענת בנוסף לשמש (עברית):
https://youtu.be/1qIlnEI4wKc
מכונית מרוץ סולארית שמגיעה למהירות של 140 קילומטרים לשעה:
http://youtu.be/pYtWl0TtaKU
תחרות למכוניות מירוץ סולאריות:
http://youtu.be/dD9sfBGTXCw
הרכב הסולארי היברידי של חברת פורד:
http://youtu.be/Fc2rZC4vSqQ
ורכב סולארי קל שבנה מהנדס לבדו בבית:
http://youtu.be/ir89zC8QIDg

מה מאפיין את מטוסי העתיד?
ברור שמטוסי העתיד יפעלו בעתיד ומן הסתם התחזיות הן תמיד רק תחזיות. אבל נראה שלחברות התעופה ויצרניות המטוסים יש לא מעט רעיונות טובים לקראת העתיד.
לתיירות ההולכת ומתגברת מתכוננים בחברת העיצוב "ממילניום" באמצעות קונספט שנקרא Airsleeper. הם תכננו את שורות המושבים כך שייבנו בשתי קומות. הישיבה הדו-קומתית תזכיר מעט את המיטות בתאי השינה ברכבות ואכן, הנוסעים יוכלו גם להסב את המושב שלהם למיטה שטוחה.
ואולי תכנון המושבים יאפשר לנתק את המושבים מרצפת תא הנוסעים ולהתחבר דווקא לדפנות או קירות המטוס.
תכנון אחר מתוכנן לאפשר למושב חופש תנועה מסוים במרחב ואולי גם יוכל לכלול רעיונות כמו מושבים "צפים", הכוללים שינויים באמצעי האחסון.
השינויים המהפכניים כוללים גם שינויים בחלונות. כאן מתוכננים מסכי וידאו שיחליפו את החלונות ויציגו מראות דמיוניים, את הנוף שלמטה באופן משופר או גורמים שמיימים מסביב. אפילו תקרת המטוס תוחלף בתקרת מסך שתציג קווי רקיע אורבניים ואף תדמה את תא הנוסעים לצוללת בנופים תת-ימיים.
כשחברת איירבוס הציגה את מטוסי העתיד שלה היא הלכה על מטוסי נוסעים בעלי "גוף שלוב כנפיים", אותו קונספט של מטוסי החמקן שאנו מכירים, בו הכנפיים שלובות בגוף המטוס עד שנראה שהם בעלי גוף אחד.
מטוסיה העתידיים נועדו להיות בעלי פליטת הפחמן נמוכה. לכך מסייעת הצורה של הכנפיים המשולבות בגוף המטוס. הסיבה היא שכוח הגרר האווירודינאמי של כלי תעופה כאלו הוא נמוך יותר ובכך הם יעילים יותר וידידותיים יותר לסביבה, צעד חשוב בדרך המאוחרת מדי של העולם לכיוון של אמצעי תחבורה ירוקים יותר.
אגב, צורת המטוס הזו הופכת אותו לקשה יותר לשליטה, אך טכנולוגיות המחשוב המתקדמות יותר, כמו גם חומרים משופרים שנכנסו לשימוש בעולם התעופה ישפרו את השליטה בכלי הטיס הללו ויהפכו אותם לקלים יותר.
ואולם, אם מטוסי הנוסעים של העתיד יעוצבו כך, יישבו מרבית הנוסעים הרחק ממרכז המטוס. מכאן שבהשוואה לדגמי ההווה, המבוססים על "צינור וכנפיים", הם יחושו חזק יותר כל פנייה של המטוס וכל תזוזה באוויר.
קונספטים ועיצובים חדשים ומקוריים של מטוסי נוסעים עתידיים כוללים גם תקרה שקופה שתחליף את תקרת תא הנוסעים והחלונות הזעירים ותציע תצפית פנורמית מרהיבה.
עוד מוצעת הסבה של שורות המושבים המוכרות לאזורים שונים שיכללו חללים למפגשים חברתיים, חללי עבודה, אחרים שיוקדשו למנוחה וחללים חברתיים המיועדים למפגש עם שאר הנוסעים המעוניינים בכך. הרעיון הוא שבמהלך הטיסה יוכל כל נוסע המעוניין בכך לעבור ממתחם למתחם, על פי צרכיו ורצונותיו.
מן הסתם השינויים המהפכניים במטוסי העתיד יהיו פחות נועזים או הרבה יותר, בהתאם לפיתוחים הטכנולוגיים והשינויים העתידיים בעולם התעופה, אבל תמיד מעניין מה חושבים ומתכננים מהנדסי ומעצבי העתיד גם בתחום הזה. ימים יגידו מה צופן בחובו המחר היותר מאוחר.
הנה כמה מטוסים של ימינו שמרמזים על מטוסי העתיד:
https://youtu.be/hX0S2SYxqSY
עוד ממטוסי העתיד הבולטים:
https://youtu.be/gWNHql50zxk
האם פנים המטוסים ישתנה גם הוא?
https://youtu.be/7EAj2SwrcjA
ואולי כשמדובר בעתיד מדובר בכלל על תעופה אישית:
https://youtu.be/ABrjdyavqkI
ברור שמטוסי העתיד יפעלו בעתיד ומן הסתם התחזיות הן תמיד רק תחזיות. אבל נראה שלחברות התעופה ויצרניות המטוסים יש לא מעט רעיונות טובים לקראת העתיד.
לתיירות ההולכת ומתגברת מתכוננים בחברת העיצוב "ממילניום" באמצעות קונספט שנקרא Airsleeper. הם תכננו את שורות המושבים כך שייבנו בשתי קומות. הישיבה הדו-קומתית תזכיר מעט את המיטות בתאי השינה ברכבות ואכן, הנוסעים יוכלו גם להסב את המושב שלהם למיטה שטוחה.
ואולי תכנון המושבים יאפשר לנתק את המושבים מרצפת תא הנוסעים ולהתחבר דווקא לדפנות או קירות המטוס.
תכנון אחר מתוכנן לאפשר למושב חופש תנועה מסוים במרחב ואולי גם יוכל לכלול רעיונות כמו מושבים "צפים", הכוללים שינויים באמצעי האחסון.
השינויים המהפכניים כוללים גם שינויים בחלונות. כאן מתוכננים מסכי וידאו שיחליפו את החלונות ויציגו מראות דמיוניים, את הנוף שלמטה באופן משופר או גורמים שמיימים מסביב. אפילו תקרת המטוס תוחלף בתקרת מסך שתציג קווי רקיע אורבניים ואף תדמה את תא הנוסעים לצוללת בנופים תת-ימיים.
כשחברת איירבוס הציגה את מטוסי העתיד שלה היא הלכה על מטוסי נוסעים בעלי "גוף שלוב כנפיים", אותו קונספט של מטוסי החמקן שאנו מכירים, בו הכנפיים שלובות בגוף המטוס עד שנראה שהם בעלי גוף אחד.
מטוסיה העתידיים נועדו להיות בעלי פליטת הפחמן נמוכה. לכך מסייעת הצורה של הכנפיים המשולבות בגוף המטוס. הסיבה היא שכוח הגרר האווירודינאמי של כלי תעופה כאלו הוא נמוך יותר ובכך הם יעילים יותר וידידותיים יותר לסביבה, צעד חשוב בדרך המאוחרת מדי של העולם לכיוון של אמצעי תחבורה ירוקים יותר.
אגב, צורת המטוס הזו הופכת אותו לקשה יותר לשליטה, אך טכנולוגיות המחשוב המתקדמות יותר, כמו גם חומרים משופרים שנכנסו לשימוש בעולם התעופה ישפרו את השליטה בכלי הטיס הללו ויהפכו אותם לקלים יותר.
ואולם, אם מטוסי הנוסעים של העתיד יעוצבו כך, יישבו מרבית הנוסעים הרחק ממרכז המטוס. מכאן שבהשוואה לדגמי ההווה, המבוססים על "צינור וכנפיים", הם יחושו חזק יותר כל פנייה של המטוס וכל תזוזה באוויר.
קונספטים ועיצובים חדשים ומקוריים של מטוסי נוסעים עתידיים כוללים גם תקרה שקופה שתחליף את תקרת תא הנוסעים והחלונות הזעירים ותציע תצפית פנורמית מרהיבה.
עוד מוצעת הסבה של שורות המושבים המוכרות לאזורים שונים שיכללו חללים למפגשים חברתיים, חללי עבודה, אחרים שיוקדשו למנוחה וחללים חברתיים המיועדים למפגש עם שאר הנוסעים המעוניינים בכך. הרעיון הוא שבמהלך הטיסה יוכל כל נוסע המעוניין בכך לעבור ממתחם למתחם, על פי צרכיו ורצונותיו.
מן הסתם השינויים המהפכניים במטוסי העתיד יהיו פחות נועזים או הרבה יותר, בהתאם לפיתוחים הטכנולוגיים והשינויים העתידיים בעולם התעופה, אבל תמיד מעניין מה חושבים ומתכננים מהנדסי ומעצבי העתיד גם בתחום הזה. ימים יגידו מה צופן בחובו המחר היותר מאוחר.
הנה כמה מטוסים של ימינו שמרמזים על מטוסי העתיד:
https://youtu.be/hX0S2SYxqSY
עוד ממטוסי העתיד הבולטים:
https://youtu.be/gWNHql50zxk
האם פנים המטוסים ישתנה גם הוא?
https://youtu.be/7EAj2SwrcjA
ואולי כשמדובר בעתיד מדובר בכלל על תעופה אישית:
https://youtu.be/ABrjdyavqkI

היא הבטיחה אבל לא הצליחה. מכונית השמש המרהיבה של חברת "סטלה" (Stella Lux Sun car), שם שהוא עצמו היה סוג של טייק אוף על שמה של ה"טסלה" החשמלית, הייתה מכונית השמש מהראשונות הבשלות בעולם המוטורי ומהטובות שבהן בתקופתה.
אמנם כבר בשנת 1978 הופיעה מכונית השמש הבכורה, הרכב הסולארי הראשון, אבל בהמשך הלך והסתבר שהבעיות בפיתוח הזה משמעותיות במיוחד.
מהבעיה המיידית של מה עושה רכב סולארית בימים מעוננים שבהם אין שמש ועד לסוגיות כמו טווח הנסיעה של אנרגיית השמש שיכול לאגור רכב כזה לנסיעות ארוכות.
את שתי הבעיות פתרו בכך שבהווה מדובר כמעט תמיד על רכב היברידי, המתבסס גם על טעינה חשמלית וגם על אגירת אנרגיה מקרני השמש.
כך הצליחה לדוגמה מכונית השמש ההיברידית "סטלה", לנסוע 800 ק"מ בין טעינות, במהירות של רכב רגיל ובזכות קרני השמש שאפשרו את ההגדלה הנאה של הטווח הרגיל שמאפשר רכב חשמלי.
מכל מקום, בשנים האחרונות מצליחות מתחרות חזקות יותר לנצח בזירה הזו. למשל הלייט ייר - מכונית סולארית מרשימה, שהצליחה לנצח את המתחרות שלה ולהפוך ממכונית קונספט למוצר שממש נמכר, גם אם ביוקר רב.
או ה"סונו סיון" שהפכה את הלוחות הסולריים לחלק מגוף הרכב ומבטיחה להימכר בגרושים ביחס למתחרותיה היקרות כל כך.
אז תמיד היו גם כלי רכב סולאריים משעממים, שניסו לעשות את העבודה גם בלי לרגש וגם כאלו שנראו כאילו באו מהעתיד. כמו רכב האפטרה (Aptera) האמריקאי, שכמו נלקח מהעתיד ומבטיח להציע שינוי נהדר. הוא מביא איתו גם בשורה עיצובית וגם יכולת מוטורית לא קטנה.
בכך מקווה האפטרה העכשווית והעתידנית לשלב את כל מה שאמריקה חולמת - גם רכב מרגש, מעוצב כמו מהחלל וכזה שאין לשכנים וגם אחד שמבטיח שביום יום הוא לא יצטרך תחנת הדלק.
הנה סקירה של מכוניות סולאריות עכשוויות וה-DIY הישראלית (עברית):
https://youtu.be/1qIlnEI4wKc
סטלה לוקס - רכב השמש הגרמני שלא הגיע לקו המטרה:
https://youtu.be/1vTKnwsYPxA
הלייט ייר - מכונית סולארית שניצחה את המתחרות שלה ומצליחה להפוך למוצר נמכר גם אם יקר (עברית):
https://youtu.be/zz3llJT7qxs
ה"אPטרה" האמריקאית שהופכת כסף לזהב, עם יכולות ועיצוב מפעימים:
https://youtu.be/W8RYs9OcycQ
ה"סונו סיון" בה הלוחות הסולריים הם חלק מגוף הרכב והמחיר נמוך להרהיב:
https://youtu.be/4AmykB6Gpho
ובחזרה לעבר - מכונית השמש הראשונה בהיסטוריה (עברית):
https://youtu.be/8dhBEMopItQ

הוכחת היתכנות (Proof Of Concept) היא פיתוח שמדגים ביצוע של רעיון או שיטה כלשהם לביצוע, ביצוע בקנה מידה מצומצם או חלקי, לעומת הפתרון הכולל שבסופו של דבר מעוניינים לבצע ולממש.
באמצעות הוכחת ההיתכנות, בקיצור POC, משתדלים המבצעים בדרך כלל לוודא שיש פוטנציאל אמיתי לביצוע של הרעיון, התאוריה או הפתרון הטכנולוגי שהם מעוניינים לתת לבעיה.
הוכחת ההיתכנות נעשית כך, לפני שמתחילים לפעול לפיתוח היישום או לשימוש בו בקנה מידה אמיתי, המחייב פיתוח מורכב, יקר וארוך.
בעולם התוכנה תדגים הוכחת ההיתכנות, לא פעם, מימוש חלקי או קטן של הרעיון, כזה שיפותח בדרך כלל, בעלויות נמוכות ובזמן קצר יחסית. חשיבותה תהיה בשכנוע ללכת על הפיתוח, גם העצמי וגם של משקיעים או קרנות הון סיכון להשקיע.
בתאגיד או בשירות הציבורי תפותח הוכחת ההיתכנות לצורך שכנוע של מקבלי החלטות ב"חלונות הגבוהים", על מנת שישתכנעו להשקיע זמן ומשאבים או לפנות עובדים, לצורך מימוש הרעיון.
גם בקולנוע, כהוכחת היתכנות לטכנולוגיות או לשיטות צילום חדשות, יוצרים לא פעם סרט קצר, המראה את התוצאה ומדגים את איכותה.
הנה הסבר של המונח:
https://youtu.be/cTDzYNZrzd8
וההבדלים בין POC לבין MVP, מוצר מינימלי אפשרי:
https://youtu.be/SRWG5pRqN1A
