שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מה היה רובה הנקודות?
רובה נקודות (Punt gun) הוא שמו של רובה גדול באופן מוגזם ששימש ציידים במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, כדי לצוד עופות מים רבים ביריה אחת.
ירייה בודדת מרובה נקודות כזה יכולה הייתה לצוד גם 50 ציפורים בו-זמנית. עובדה זו הפכה את ה"פונט גאן" לכלי ציד פופולרי בקרב ציידי עופות מים.
רובי הפונט היו כלי נשק עם קנה בקוטר של 5 עד 10 סנטימטר ומעל 3 מטר אורך. בדרך כלל הם הורכבו על סירה, כשהצייד נהג לשכב כפוף מאחורי הרובה.
השם האנגלי "פונט גאן" בא מהפונטים (punts), נקודות אליהן חובר הרובה, בסירות הקטנות ששייטו במים הרדודים של הביצות והשפכים בהם עופות מים נוהגים להתכנס.
הסיבה לכך שצריך היה לחברו לזירה הייתה הרתע הגדול של הרובה האימתני. כדי לכוון את הרובה לריכוזי הציפורים נהג הצייד לתמרן את כל הסירה, באמצעות משוט.
השימוש הנרחב שלו בסוף המאה ה-18, לצד ה"יעילות" האכזרית של רובה הפונטים הובילו לחיסול ולירידה עצומה באוכלוסיית עופות המים. הדבר הוביל בהמשך לחקיקה האוסרת על השימוש בו במדינות רבות, ביניהן ארצות הברית ובריטניה.
כיום ניתן לראות את רובי הנקודות בעיקר במוזיאונים. הם מהווים תזכורת לימים אחרים, בהם המודעות לציד ולמגבלות שיש להטיל עליו הייתה שונה.
הנה "רובה הנקודות" העתיק:
https://youtu.be/lUuzeVThj_A
ציד עופות מים ב-1945, כשרובי הנקודות הותקנו על סירות:
https://youtu.be/nOkrprr2kwg
והיום משתמשים ברובי נקודות רק במקומות נדירים:
https://youtu.be/EzwbcVbE9rw
איך הקליע נורה?
כדורי האקדח או הרובה (Bullet) כוללים נפץ, אבק שריפה ונוקר. הרובה המקורי עם הנוקר הומצא בשנת 1807. הירי בו היה מהיר ובטיחותי מכל קודמיו, אבל עדיין לא מושלם.
הרובה הזה היה כלי הנשק הראשון שכלל מנגנון עם נוקר. הנוקר הוא מעין חוד קטן, שבלחיצה על ההדק היכה בנפץ קטן שבכדור הרובה. פגיעת הנוקר בנפץ גרמה לו להתפוצץ. הפיצוץ הקטן הזה שולח סילון של להבה אל מאגר של אבק שריפה שנמצא בכדור הרובה. כשאבק השריפה הזה מתפוצץ, הוא הודף את הקליע, שנורה במהירות ובכוח לעבר המטרה שאליה מכוון האדם שיורה.
מדובר במנגנון חכם, אבל מוגבל מעט. כי בתנאי לחות עלול היה אבק השריפה להירטב וכלי הנשק יחדל לפעול. כשאין ירי כזה, בשעת קרב או הגנה על עצמך משודדים, המשמעות היא לא פעם מוות או תבוסה.
רק בהמשך יומצא "כדור הרובה" המודרני, זה שאנו מכירים היום, זה עם התרמיל (casing), שבעורפו נפץ קטן ובחזיתו הקליע והוא אוטם את הגז שיווצר בפיצוץ שיתרחש בו והוא זה שידחוף את הקליע החוצה.
כדור זה, המוכר לנו היום, עתיד לשמש ברובים, אקדחים ואפילו תותחים.
החידוש בכדור הרובה המשופר והחדיש יותר הוא באיחוד של הנפץ (primer), אבק השריפה (powder) והקליע (projectile) - ליחידה אחת.
שלושת אלה מאורגנים כך שיהיה בידוד מסוים בין הנפץ ואבק השריפה, אך גם איטום מוחלט של הנפץ ואבק השריפה מהלחות שמחוץ לתרמיל. התוצאה היא בידוד מצוין, שמאפשר מעתה לנשק לפעול גם בתנאי לחות, בזכות העובדה שאבק השריפה שלו לא יירטב.
#אז איך מתבצע הירי בכדור הרובה או האקדח?
בכל כדור רובה יש נפץ, הממוקם בחלקו האחורי של התרמיל וכולל מעט חומר שריפה.
כשהיורה לוחץ על ההדק (trigger) הוא מפעיל את הנוקר (firing pin), שהוא מעין פין קטן שתפקידו לנקוש בחוזקה בנפץ.
נקישת הנוקר בנפץ יוצרת בו פיצוץ קטן של התחמושת, אבק שריפה מועט שמאוחסן בנפץ עצמו.
הפיצוץ הזה יוצר שולח סילון של להבה אל אבק השריפה שבחלל התרמיל של כדור הרובה.
אותה להבה מציתה את אבק השריפה העיקרי שבכדור וגורמת לו להתפוצץ. הפיצוץ החזק יוצר גזים בלחץ גבוה מאוד, שהודפים את הקליע שנמצא בחזית הכדור של הרובה.
כך הקליע נורה קדימה דרך הקנה (barrel) אל מחוץ ללוע הרובה (muzzle) - במהירות עצומה ובכוח רב לכיוון שאליו מכוון היורה. בוםםםם!
כך פועל כדור הרובה או האקדח:
https://youtu.be/Wm4YFheQoyw
חלקי הכדור:
https://youtu.be/GjTXOpHROHc
וכך נורה הקליע באקדח:
https://youtu.be/_eQLFVpOYm4
אנימציה קצרה של הירי (ללא מילים):
https://youtu.be/F_0m9fTanCc
ארבעת מרכיבי הכדור:
https://youtu.be/lfGIGwcALSQ
והירי כולו באקדח:
https://youtu.be/TXliIJ_66FQ
מהו תת-המקלע המהפכני עוזי?
על אף שכבר שנים רבות חלפו מאז פותח ונמכר, תת המקלע עוזי הוא עדיין כלי הנשק הישראלי המוכר ביותר בעולם ואחת ההמצאות הכי מפורסמות של ישראל.
את פיתוח תת המקלע עוזי החל המפתח עוזי גל ב-1949 והשלימו בשנת 1955. העוזי הפך לכלי נשק מוכר ופופולרי בכל העולם ונמכר בכמויות עצומות ברחבי העולם. להצלחה שלו תרמו פעולות הצנחנים ביחידת ה-101 ובמבצע קדש והניצחון הישראלי המדהים של צהל במלחמת ששת הימים. העוזי הצטלם ברבות מתמונות הניצחון של המלחמה וזכה לפרסום רב בעולם.
העוזי נחשב נשק מצוין ואיכותי במיוחד. הוא היה נשק עם חלקים מעטים יחסית, אמין מאד, תפעולו היה קל ותחזוקתו הייתה פשוטה. היכולת לבצע ירי אוטומטי מלא בכלי נשק כה קטן ונוח לנשיאה הייתה נדירה והפכה אותו לכלי נשק אידאלי לפעולות קומנדו.
אך חוסר הדיוק שלו בירי לטווחים ארוכים (בשל הקנה הקצר, כמו תתי מקלע רבים) הביאה לכך שעם המצאת רובי הסער, כמו הגליל וה-m16, הוא הוחלף בצה"ל לתמיד.
חיילות וכוחות מיוחדים אמנם עשו בו שימוש בשנים שלאחר מכן, אך פליטות הכדורים שלו הביאו להחלפתו ההדרגתית גם בקרבם.
למרבה האירוניה, במקום להמשיך ולהיות תת-מקלע שמשמש את צבא ההגנה לישראל, הפך העוזי בעולם לכלי נשק פופולארי הן אצל כנופיות פשע והן במשטרות וחברות אבטחה רבות בעולם. המוניטין שלו נע מנשק להגנה לנשק שבו משתמשים לא פעם דווקא פושעים.
בנוסף לתת המקלע המקורי, פותחו ויוצרו עם השנים דגמים נוספים שלו, כמו מיני עוזי, אקדח עוזי ומיקרו עוזי.
הנה סיפורו של העוזי (עברית):
https://youtu.be/m30kyfMSCa8
כך הוא הפך מנשק ישראלי להצלחה עולמית:
https://youtu.be/F6UWrOmiYR4
מפתחו עוזי גל:
https://youtu.be/SfyTxq_FTAU
תכונות העוזי:
https://youtu.be/YxzZJjDRdeo
וירי במיקרו-עוזי:
https://youtu.be/1nP9oQJfLfk
איך פועל משתיק קול באקדח?
משתיק הקול (Gun silencer או Suppressor) הוא מתקן או אביזר המוצמד לאקדח או לרובה ומחליש את הרעש הנוצר בזמן הירי.
#מה גורם לצליל היריה של כלי נשק?
משתיק קול מפחית גם את הרתע שיוצר הירי. אבל מטרתו העיקרית של משתיק הקול היא כמובן להחליש את רעש הירייה. הרעש הזה חזק מאוד, במיוחד בשל התפשטות מהירה מאוד של הגזים. ההתפשטות המואצת הזו נובעת מכך שמהירות הקליע עוברת את מהירות הקול, כשמתווסף אליה גם פיצוץ מרעום הכדור על ידי הנוקר.
ישנם משתיקי קול המחלישים את עוצמת צליל הירי בעשרות דציבלים. אחרים, פחות מתוחכמים, מפחיתים את הרעש פחות.
#אבל איך משתיקים את קול הירי?
השיטה היא של תאי התפשטות. אבל זה לא מה שאתם אולי חושבים... תאים מיוחדים מחלקים את פנים משתיק הקול ובכך הם שולטים בקצב התפשטות הגזים שנפלטים בשעת הירי. הם שמעמעמים את רעש הירי במשתיק הקול. זה קורה מפני שהם כופים פיזור הדרגתי של הגזים שנפלטים בירי, מה שמקטין דרמטית את קול הנפץ.
משתיקי קול של רובים עובדים מעט פחות טוב ויעילותם גם פוחתת ככל שיורים בהם. לחלקם אורך חיים מוגבל מראש ובכל מקרה הם מחייבים טיפולחם להארכת יעילותם.
#האם השתקת הקול פועלת?
בסרטי קולנוע ובסדרות בלשים ואקשן מאפשר משתיק הקול שעל האקדח לירות ולהרוג אנשים ללא רעש ומבלי למשוך תשומת לב. האם גם במציאות זה כך?
אז לא. המתקן הזה, המתלבש על כלי הנשק, מהווה עַמְעַם, שגם אם אינו משתיק לחלוטין את רעש הירייה, הוא מחליש אותו באופן משמעותי. אבל עדיין, מי שנמצא במרחק של מטרים אחדים מהיורה, ישמע ללא ספק את רעש הירייה.
אגב, לא בטוח שהוא יזהה אותו כיריה, במידה ואינו מנוסה בצלילי ירי וחיסולים.
הסיבה היא שבסרטים הללו מרבים להציג את משתיק הקול כמתקן שמשתיק את רעש הירייה כמעט לחלוטין. בחדר העריכה מוסיפים לו סאונד אפקט שמקובל כצליל של ירי עם משתיק קול. הסאונד הזה הוא פשוט לא הצליל האמיתי של ירי כזה.
#האם שימוש במשתיק קול הוא חוקי?
אצלנו, מורשות יחידות מובחרות של צה"ל ושל משטרת ישראל להשתמש במשתיק קול. אך באופן אזרחי לא חוקי לייצר או להתקין משתיקי קול במדינת ישראל. החריגים היחידים הם סוחרי נשק או חרשי נשק (יצרנים), שמוכרים על ידי המדינה ומקבלים אישורים לכך. אחזקת משתיק קול על ידי אזרחים רגילים עלולה לעורר לגביהם חשד לעבירה פלילית.
הנה משתיק הקול (עברית):
https://youtu.be/UbPPUHb6UA4?end=151
וכך פועל משתיק הקול של האקדח:
https://youtu.be/OfNFbpkOgqA
מה הפך את הטומי גאן לחביב הכנופיות?
אם יש כלי נשק שהמשטרה באמריקה שמחה שנעלם, זה כנראה הטומי-גאן. תת-המקלע המכונה "טומי גאן" (Tommy gun), או בשמו הרשמי M1 תומפסון, הוא תת-מקלע קטן ובעל כוח אש אימתני, שהיה אחד מתתי-המקלעים המוצלחים הראשונים שנוצרו בעולם.
פיתוח התומפסון, "טומי גאן", החל ב-1916 לצרכים צבאיים. אך הוא לא הספיק לצאת לייצור במלחמת העולם הראשונה. לכן החלו לשווקו בשנת 1921 לשוק האזרחי בארצות הברית. פרט למשקלו הכבד, החיסרון היחיד שלו היה הטווח הקצר שלו.
קל להסתרה מהשוטרים ובעל קצב אש שהגיע ל-700 כדורים בדקה, היה הטומיגאן נשק מעולה, קומפקטי ויעיל מאד. באותה תקופה, בה לא נאסרה נשיאת נשק אוטומטי על ידי אזרחים, הפך הטומי-גאן להיט.
בזכות תכונות אלה התחבב הטומי-גאן על פושעים ב"תקופת היובש". זו הייתה תקופה של מאבקים על שוק האלכוהול המוברח, שהתנהלו בשנות ה-20 של המאה הקודמת. המאפיונרים באמריקה אהבו את כלי המוות החדש והקומפקטי והרבו אז להשתמש ב"טומי" נגד יריביהם בכנופיות אחרות ולא פעם גם כנגד שוטרים.
יש לטומי-גאן צליל ייחודי שהקנה לו את הכינוי "מכונת הכתיבה של שיקגו". זאת לאחר שכיכב בשרשרת של מאבקי כנופיות אלימים בשיקגו, אחד המקומות שבהם ניהלו כנופיות מבריחי האלכוהול מאבקים אלימים רבים בתקופה זו.
וכך היה הטומיגאן, במחצית הראשונה של המאה ה-20, לאחד מכלי הנשק המפורסמים בעולם. רק בשנות ה-60 החליפו אותו תת-מקלעים חדשים.
גם הוליווד אהבה את ה"טומי גאן" ולאחר ששלבה אותו באינספור סרטי פשע הוא הפך לדימוי הרווח של תת-מקלע בקולנוע ובתרבות הפופולארית בכלל. לאיש לא הפריע שהוא זרע כל כך הרבה מוות מסביבו...
הנה סיפורו של הטומי גאן:
https://youtu.be/Cgq44HxtADY
השוואה בין תת-המקלע טומיגאן לבין הרובה החצי-אוטומטי M16:
https://youtu.be/-hq8l-hSArY
איזו קשת מוצלבת תכנן לאונרדו דה וינצ'י?
בין כלי הנשק המעניינים שתכנן לאונרדו דה וינצ'י עבור הפטרון שלו, לודוביקו ספורצה, הדוכס של מילאן, שהיה מעין רמטכ"ל איטליה והגן עליה מפלישה אפשרית של הצבא הצרפתי. אחד מהכלים שתכנן לאונרדו היה כלי נשק עצום שכמעט ולא מוזכר בין המצאותיו. זה היה כלי נשק מסוג "הקשת המוצלבת" (Crossbow). אבל לאונרדו תכנן קשת זו בממדי ענק, שמזכירים יותר תותח ענק מאשר כלי ירי קדום.
הרעיון בכלי הנשק האימתני הזה היה לירות באמצעותו אבנים גדולות ופצצות למרחק גדול מכל מה שנראה עד אז. אבל היה בו גם ממד של הפחדה והטלת אימה על האוייב. אם היו בונים אותה אז, הייתה הקדת המוצלבת של לאונרדו מטילה מורא על הלוחמים שמנגד.
הקשת המוצלבת של גדול הממציאים של הרנסאנס לא נבנתה מעולם. בעצם, כמעט מעולם... בשנת 2003 החליטו בתכנית טלוויזיה "מכונות החלומות של לאונרדו" בערוץ 4 של הבי בי סי לבנות אותה לראשונה בהיסטוריה. היא פעלה והתנהגה בדיוק כמו שציפה המתכנן הגאון ששרטט אותה ב"קודקס אטלנטיקוס" (Codex Atlanticus), מחברת הרעיונות הידועה שלו.
כך לוחמים נהגו לירות בקשת המוצלבת שתכנן לאונרדו דה וינצ'י:
https://youtu.be/9lpOJAt9Gpc
בשפה אחרת:
https://youtu.be/rqSfl-YEg5o
תכנית טלוויזיה בה הדגימו כיצד יוצרים את הקשת המוצלבת של לאונרדו:
https://youtu.be/6y4bgibiRdg
ותכנית שלמה על ההנדסה הזו של לאונרדו:
https://youtu.be/Zxf1mHWUtb4?long=yes
מהו "רובה הקשת" או "הקשת המוצלבת"?
חץ וקשת הם מכלי הנשק העתיקים והשימושיים של העת העתיקה. אחד המעניינים מבין הפיתוחים שנוצרו מהם ברבות השנים היה כלי נשק מכני בשם "הקשת המוצלבת" (Crossbow), או "רובה הקשת".
בקשת זו סייע לדריכת המיתר מנגנון מכני עם ידית וגלגלת, מה שנתן גם לקשתים שאינם חזקים לירות בה. מנגד, חסרון שיטה זו היה האיטיות של ירי החיצים, שגרמה לקצב ירי נמוך בהרבה מהקשת הוותיקה.
היסטוריונים צבאיים משערים שהקשת המוצלבת מבוססת על הבליסטרה, כלי נשק ענקי שעובד בצורה דומה לשל רובה-הקשת.
הקשת המוצלבת היא אולי כלי הנשק דמוי-רובה העתיק ביותר שיש. זוהי קשת שמותקנת אופקית על ידית עץ. בניגוד לקשת הרגילה, שבה נורה החץ על ידי שחרור המיתר, היורה בקשת המוצלבת משתמש בהדק, הגורם לשחרור המיתר שיורה מעין קליעים. אמנם נדרש זמן רב יותר בכדי לדרוך קשת מוצלבת, אך היא לא חייבה את היורה לידע או מיומנות רבה, כמו אלה שנדרשו מהיורה בקשת חיצים.
ככל הידוע נולדה הקשת המוצלבת בסין, כמה מאות לפני הספירה. היתרונות שלה הגדילו את צבאות הלחימה הסינית משמעותית ומאד שינו את הטקטיקה הצבאית. לאירופה הגיעה הקשת המוצלבת עם תחילת ימי הביניים והפכה לכלי לחימה מועדף. שם גם זכתה לפרסום ככלי יעיל מאד, בעל טווח של מאות מטרים וחודר מגן ושריון. למעט האנגלים, שהיו מנוסים ומיומנים מאד בחץ וקשת, ברוב חלקי אירופה אומץ רובה-הקשת במהירות.
בתקופת מסעי הצלב הראשונים נחשבה הקשת המוצלבת כה אכזרית שהכנסייה אסרה להשתמש בה כנגד נוצרים באירופה והתירה להלחם בה רק כנגד המוסלמים הכופרים.
הקשת המוצלבת ידועה גם בכינויים נוספים שלה, כמו קשת אופקית, רובה קשת, רובה חיצים ועוד.
הנה הקשת המוצלבת של ימי הביניים:
https://youtu.be/Ziq5zm4uO-Y
יתרונות רובה הקשת המוצלבת יושמו במטוסים (עברית):
https://youtu.be/4S7iy1wl1l4
ירי בקשת מוצלבת:
https://youtu.be/nTH_5M7Q-pA
והסבר מפורט על תכונות רובה הקשת הזה:
https://youtu.be/3D64oZCHAns

רובה נקודות (Punt gun) הוא שמו של רובה גדול באופן מוגזם ששימש ציידים במאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20, כדי לצוד עופות מים רבים ביריה אחת.
ירייה בודדת מרובה נקודות כזה יכולה הייתה לצוד גם 50 ציפורים בו-זמנית. עובדה זו הפכה את ה"פונט גאן" לכלי ציד פופולרי בקרב ציידי עופות מים.
רובי הפונט היו כלי נשק עם קנה בקוטר של 5 עד 10 סנטימטר ומעל 3 מטר אורך. בדרך כלל הם הורכבו על סירה, כשהצייד נהג לשכב כפוף מאחורי הרובה.
השם האנגלי "פונט גאן" בא מהפונטים (punts), נקודות אליהן חובר הרובה, בסירות הקטנות ששייטו במים הרדודים של הביצות והשפכים בהם עופות מים נוהגים להתכנס.
הסיבה לכך שצריך היה לחברו לזירה הייתה הרתע הגדול של הרובה האימתני. כדי לכוון את הרובה לריכוזי הציפורים נהג הצייד לתמרן את כל הסירה, באמצעות משוט.
השימוש הנרחב שלו בסוף המאה ה-18, לצד ה"יעילות" האכזרית של רובה הפונטים הובילו לחיסול ולירידה עצומה באוכלוסיית עופות המים. הדבר הוביל בהמשך לחקיקה האוסרת על השימוש בו במדינות רבות, ביניהן ארצות הברית ובריטניה.
כיום ניתן לראות את רובי הנקודות בעיקר במוזיאונים. הם מהווים תזכורת לימים אחרים, בהם המודעות לציד ולמגבלות שיש להטיל עליו הייתה שונה.
הנה "רובה הנקודות" העתיק:
https://youtu.be/lUuzeVThj_A
ציד עופות מים ב-1945, כשרובי הנקודות הותקנו על סירות:
https://youtu.be/nOkrprr2kwg
והיום משתמשים ברובי נקודות רק במקומות נדירים:
https://youtu.be/EzwbcVbE9rw

כדורי האקדח או הרובה (Bullet) כוללים נפץ, אבק שריפה ונוקר. הרובה המקורי עם הנוקר הומצא בשנת 1807. הירי בו היה מהיר ובטיחותי מכל קודמיו, אבל עדיין לא מושלם.
הרובה הזה היה כלי הנשק הראשון שכלל מנגנון עם נוקר. הנוקר הוא מעין חוד קטן, שבלחיצה על ההדק היכה בנפץ קטן שבכדור הרובה. פגיעת הנוקר בנפץ גרמה לו להתפוצץ. הפיצוץ הקטן הזה שולח סילון של להבה אל מאגר של אבק שריפה שנמצא בכדור הרובה. כשאבק השריפה הזה מתפוצץ, הוא הודף את הקליע, שנורה במהירות ובכוח לעבר המטרה שאליה מכוון האדם שיורה.
מדובר במנגנון חכם, אבל מוגבל מעט. כי בתנאי לחות עלול היה אבק השריפה להירטב וכלי הנשק יחדל לפעול. כשאין ירי כזה, בשעת קרב או הגנה על עצמך משודדים, המשמעות היא לא פעם מוות או תבוסה.
רק בהמשך יומצא "כדור הרובה" המודרני, זה שאנו מכירים היום, זה עם התרמיל (casing), שבעורפו נפץ קטן ובחזיתו הקליע והוא אוטם את הגז שיווצר בפיצוץ שיתרחש בו והוא זה שידחוף את הקליע החוצה.
כדור זה, המוכר לנו היום, עתיד לשמש ברובים, אקדחים ואפילו תותחים.
החידוש בכדור הרובה המשופר והחדיש יותר הוא באיחוד של הנפץ (primer), אבק השריפה (powder) והקליע (projectile) - ליחידה אחת.
שלושת אלה מאורגנים כך שיהיה בידוד מסוים בין הנפץ ואבק השריפה, אך גם איטום מוחלט של הנפץ ואבק השריפה מהלחות שמחוץ לתרמיל. התוצאה היא בידוד מצוין, שמאפשר מעתה לנשק לפעול גם בתנאי לחות, בזכות העובדה שאבק השריפה שלו לא יירטב.
#אז איך מתבצע הירי בכדור הרובה או האקדח?
בכל כדור רובה יש נפץ, הממוקם בחלקו האחורי של התרמיל וכולל מעט חומר שריפה.
כשהיורה לוחץ על ההדק (trigger) הוא מפעיל את הנוקר (firing pin), שהוא מעין פין קטן שתפקידו לנקוש בחוזקה בנפץ.
נקישת הנוקר בנפץ יוצרת בו פיצוץ קטן של התחמושת, אבק שריפה מועט שמאוחסן בנפץ עצמו.
הפיצוץ הזה יוצר שולח סילון של להבה אל אבק השריפה שבחלל התרמיל של כדור הרובה.
אותה להבה מציתה את אבק השריפה העיקרי שבכדור וגורמת לו להתפוצץ. הפיצוץ החזק יוצר גזים בלחץ גבוה מאוד, שהודפים את הקליע שנמצא בחזית הכדור של הרובה.
כך הקליע נורה קדימה דרך הקנה (barrel) אל מחוץ ללוע הרובה (muzzle) - במהירות עצומה ובכוח רב לכיוון שאליו מכוון היורה. בוםםםם!
כך פועל כדור הרובה או האקדח:
https://youtu.be/Wm4YFheQoyw
חלקי הכדור:
https://youtu.be/GjTXOpHROHc
וכך נורה הקליע באקדח:
https://youtu.be/_eQLFVpOYm4
אנימציה קצרה של הירי (ללא מילים):
https://youtu.be/F_0m9fTanCc
ארבעת מרכיבי הכדור:
https://youtu.be/lfGIGwcALSQ
והירי כולו באקדח:
https://youtu.be/TXliIJ_66FQ

על אף שכבר שנים רבות חלפו מאז פותח ונמכר, תת המקלע עוזי הוא עדיין כלי הנשק הישראלי המוכר ביותר בעולם ואחת ההמצאות הכי מפורסמות של ישראל.
את פיתוח תת המקלע עוזי החל המפתח עוזי גל ב-1949 והשלימו בשנת 1955. העוזי הפך לכלי נשק מוכר ופופולרי בכל העולם ונמכר בכמויות עצומות ברחבי העולם. להצלחה שלו תרמו פעולות הצנחנים ביחידת ה-101 ובמבצע קדש והניצחון הישראלי המדהים של צהל במלחמת ששת הימים. העוזי הצטלם ברבות מתמונות הניצחון של המלחמה וזכה לפרסום רב בעולם.
העוזי נחשב נשק מצוין ואיכותי במיוחד. הוא היה נשק עם חלקים מעטים יחסית, אמין מאד, תפעולו היה קל ותחזוקתו הייתה פשוטה. היכולת לבצע ירי אוטומטי מלא בכלי נשק כה קטן ונוח לנשיאה הייתה נדירה והפכה אותו לכלי נשק אידאלי לפעולות קומנדו.
אך חוסר הדיוק שלו בירי לטווחים ארוכים (בשל הקנה הקצר, כמו תתי מקלע רבים) הביאה לכך שעם המצאת רובי הסער, כמו הגליל וה-m16, הוא הוחלף בצה"ל לתמיד.
חיילות וכוחות מיוחדים אמנם עשו בו שימוש בשנים שלאחר מכן, אך פליטות הכדורים שלו הביאו להחלפתו ההדרגתית גם בקרבם.
למרבה האירוניה, במקום להמשיך ולהיות תת-מקלע שמשמש את צבא ההגנה לישראל, הפך העוזי בעולם לכלי נשק פופולארי הן אצל כנופיות פשע והן במשטרות וחברות אבטחה רבות בעולם. המוניטין שלו נע מנשק להגנה לנשק שבו משתמשים לא פעם דווקא פושעים.
בנוסף לתת המקלע המקורי, פותחו ויוצרו עם השנים דגמים נוספים שלו, כמו מיני עוזי, אקדח עוזי ומיקרו עוזי.
הנה סיפורו של העוזי (עברית):
https://youtu.be/m30kyfMSCa8
כך הוא הפך מנשק ישראלי להצלחה עולמית:
https://youtu.be/F6UWrOmiYR4
מפתחו עוזי גל:
https://youtu.be/SfyTxq_FTAU
תכונות העוזי:
https://youtu.be/YxzZJjDRdeo
וירי במיקרו-עוזי:
https://youtu.be/1nP9oQJfLfk

משתיק הקול (Gun silencer או Suppressor) הוא מתקן או אביזר המוצמד לאקדח או לרובה ומחליש את הרעש הנוצר בזמן הירי.
#מה גורם לצליל היריה של כלי נשק?
משתיק קול מפחית גם את הרתע שיוצר הירי. אבל מטרתו העיקרית של משתיק הקול היא כמובן להחליש את רעש הירייה. הרעש הזה חזק מאוד, במיוחד בשל התפשטות מהירה מאוד של הגזים. ההתפשטות המואצת הזו נובעת מכך שמהירות הקליע עוברת את מהירות הקול, כשמתווסף אליה גם פיצוץ מרעום הכדור על ידי הנוקר.
ישנם משתיקי קול המחלישים את עוצמת צליל הירי בעשרות דציבלים. אחרים, פחות מתוחכמים, מפחיתים את הרעש פחות.
#אבל איך משתיקים את קול הירי?
השיטה היא של תאי התפשטות. אבל זה לא מה שאתם אולי חושבים... תאים מיוחדים מחלקים את פנים משתיק הקול ובכך הם שולטים בקצב התפשטות הגזים שנפלטים בשעת הירי. הם שמעמעמים את רעש הירי במשתיק הקול. זה קורה מפני שהם כופים פיזור הדרגתי של הגזים שנפלטים בירי, מה שמקטין דרמטית את קול הנפץ.
משתיקי קול של רובים עובדים מעט פחות טוב ויעילותם גם פוחתת ככל שיורים בהם. לחלקם אורך חיים מוגבל מראש ובכל מקרה הם מחייבים טיפולחם להארכת יעילותם.
#האם השתקת הקול פועלת?
בסרטי קולנוע ובסדרות בלשים ואקשן מאפשר משתיק הקול שעל האקדח לירות ולהרוג אנשים ללא רעש ומבלי למשוך תשומת לב. האם גם במציאות זה כך?
אז לא. המתקן הזה, המתלבש על כלי הנשק, מהווה עַמְעַם, שגם אם אינו משתיק לחלוטין את רעש הירייה, הוא מחליש אותו באופן משמעותי. אבל עדיין, מי שנמצא במרחק של מטרים אחדים מהיורה, ישמע ללא ספק את רעש הירייה.
אגב, לא בטוח שהוא יזהה אותו כיריה, במידה ואינו מנוסה בצלילי ירי וחיסולים.
הסיבה היא שבסרטים הללו מרבים להציג את משתיק הקול כמתקן שמשתיק את רעש הירייה כמעט לחלוטין. בחדר העריכה מוסיפים לו סאונד אפקט שמקובל כצליל של ירי עם משתיק קול. הסאונד הזה הוא פשוט לא הצליל האמיתי של ירי כזה.
#האם שימוש במשתיק קול הוא חוקי?
אצלנו, מורשות יחידות מובחרות של צה"ל ושל משטרת ישראל להשתמש במשתיק קול. אך באופן אזרחי לא חוקי לייצר או להתקין משתיקי קול במדינת ישראל. החריגים היחידים הם סוחרי נשק או חרשי נשק (יצרנים), שמוכרים על ידי המדינה ומקבלים אישורים לכך. אחזקת משתיק קול על ידי אזרחים רגילים עלולה לעורר לגביהם חשד לעבירה פלילית.
הנה משתיק הקול (עברית):
https://youtu.be/UbPPUHb6UA4?end=151
וכך פועל משתיק הקול של האקדח:
https://youtu.be/OfNFbpkOgqA
רובים

אם יש כלי נשק שהמשטרה באמריקה שמחה שנעלם, זה כנראה הטומי-גאן. תת-המקלע המכונה "טומי גאן" (Tommy gun), או בשמו הרשמי M1 תומפסון, הוא תת-מקלע קטן ובעל כוח אש אימתני, שהיה אחד מתתי-המקלעים המוצלחים הראשונים שנוצרו בעולם.
פיתוח התומפסון, "טומי גאן", החל ב-1916 לצרכים צבאיים. אך הוא לא הספיק לצאת לייצור במלחמת העולם הראשונה. לכן החלו לשווקו בשנת 1921 לשוק האזרחי בארצות הברית. פרט למשקלו הכבד, החיסרון היחיד שלו היה הטווח הקצר שלו.
קל להסתרה מהשוטרים ובעל קצב אש שהגיע ל-700 כדורים בדקה, היה הטומיגאן נשק מעולה, קומפקטי ויעיל מאד. באותה תקופה, בה לא נאסרה נשיאת נשק אוטומטי על ידי אזרחים, הפך הטומי-גאן להיט.
בזכות תכונות אלה התחבב הטומי-גאן על פושעים ב"תקופת היובש". זו הייתה תקופה של מאבקים על שוק האלכוהול המוברח, שהתנהלו בשנות ה-20 של המאה הקודמת. המאפיונרים באמריקה אהבו את כלי המוות החדש והקומפקטי והרבו אז להשתמש ב"טומי" נגד יריביהם בכנופיות אחרות ולא פעם גם כנגד שוטרים.
יש לטומי-גאן צליל ייחודי שהקנה לו את הכינוי "מכונת הכתיבה של שיקגו". זאת לאחר שכיכב בשרשרת של מאבקי כנופיות אלימים בשיקגו, אחד המקומות שבהם ניהלו כנופיות מבריחי האלכוהול מאבקים אלימים רבים בתקופה זו.
וכך היה הטומיגאן, במחצית הראשונה של המאה ה-20, לאחד מכלי הנשק המפורסמים בעולם. רק בשנות ה-60 החליפו אותו תת-מקלעים חדשים.
גם הוליווד אהבה את ה"טומי גאן" ולאחר ששלבה אותו באינספור סרטי פשע הוא הפך לדימוי הרווח של תת-מקלע בקולנוע ובתרבות הפופולארית בכלל. לאיש לא הפריע שהוא זרע כל כך הרבה מוות מסביבו...
הנה סיפורו של הטומי גאן:
https://youtu.be/Cgq44HxtADY
השוואה בין תת-המקלע טומיגאן לבין הרובה החצי-אוטומטי M16:
https://youtu.be/-hq8l-hSArY

בין כלי הנשק המעניינים שתכנן לאונרדו דה וינצ'י עבור הפטרון שלו, לודוביקו ספורצה, הדוכס של מילאן, שהיה מעין רמטכ"ל איטליה והגן עליה מפלישה אפשרית של הצבא הצרפתי. אחד מהכלים שתכנן לאונרדו היה כלי נשק עצום שכמעט ולא מוזכר בין המצאותיו. זה היה כלי נשק מסוג "הקשת המוצלבת" (Crossbow). אבל לאונרדו תכנן קשת זו בממדי ענק, שמזכירים יותר תותח ענק מאשר כלי ירי קדום.
הרעיון בכלי הנשק האימתני הזה היה לירות באמצעותו אבנים גדולות ופצצות למרחק גדול מכל מה שנראה עד אז. אבל היה בו גם ממד של הפחדה והטלת אימה על האוייב. אם היו בונים אותה אז, הייתה הקדת המוצלבת של לאונרדו מטילה מורא על הלוחמים שמנגד.
הקשת המוצלבת של גדול הממציאים של הרנסאנס לא נבנתה מעולם. בעצם, כמעט מעולם... בשנת 2003 החליטו בתכנית טלוויזיה "מכונות החלומות של לאונרדו" בערוץ 4 של הבי בי סי לבנות אותה לראשונה בהיסטוריה. היא פעלה והתנהגה בדיוק כמו שציפה המתכנן הגאון ששרטט אותה ב"קודקס אטלנטיקוס" (Codex Atlanticus), מחברת הרעיונות הידועה שלו.
כך לוחמים נהגו לירות בקשת המוצלבת שתכנן לאונרדו דה וינצ'י:
https://youtu.be/9lpOJAt9Gpc
בשפה אחרת:
https://youtu.be/rqSfl-YEg5o
תכנית טלוויזיה בה הדגימו כיצד יוצרים את הקשת המוצלבת של לאונרדו:
https://youtu.be/6y4bgibiRdg
ותכנית שלמה על ההנדסה הזו של לאונרדו:
https://youtu.be/Zxf1mHWUtb4?long=yes

חץ וקשת הם מכלי הנשק העתיקים והשימושיים של העת העתיקה. אחד המעניינים מבין הפיתוחים שנוצרו מהם ברבות השנים היה כלי נשק מכני בשם "הקשת המוצלבת" (Crossbow), או "רובה הקשת".
בקשת זו סייע לדריכת המיתר מנגנון מכני עם ידית וגלגלת, מה שנתן גם לקשתים שאינם חזקים לירות בה. מנגד, חסרון שיטה זו היה האיטיות של ירי החיצים, שגרמה לקצב ירי נמוך בהרבה מהקשת הוותיקה.
היסטוריונים צבאיים משערים שהקשת המוצלבת מבוססת על הבליסטרה, כלי נשק ענקי שעובד בצורה דומה לשל רובה-הקשת.
הקשת המוצלבת היא אולי כלי הנשק דמוי-רובה העתיק ביותר שיש. זוהי קשת שמותקנת אופקית על ידית עץ. בניגוד לקשת הרגילה, שבה נורה החץ על ידי שחרור המיתר, היורה בקשת המוצלבת משתמש בהדק, הגורם לשחרור המיתר שיורה מעין קליעים. אמנם נדרש זמן רב יותר בכדי לדרוך קשת מוצלבת, אך היא לא חייבה את היורה לידע או מיומנות רבה, כמו אלה שנדרשו מהיורה בקשת חיצים.
ככל הידוע נולדה הקשת המוצלבת בסין, כמה מאות לפני הספירה. היתרונות שלה הגדילו את צבאות הלחימה הסינית משמעותית ומאד שינו את הטקטיקה הצבאית. לאירופה הגיעה הקשת המוצלבת עם תחילת ימי הביניים והפכה לכלי לחימה מועדף. שם גם זכתה לפרסום ככלי יעיל מאד, בעל טווח של מאות מטרים וחודר מגן ושריון. למעט האנגלים, שהיו מנוסים ומיומנים מאד בחץ וקשת, ברוב חלקי אירופה אומץ רובה-הקשת במהירות.
בתקופת מסעי הצלב הראשונים נחשבה הקשת המוצלבת כה אכזרית שהכנסייה אסרה להשתמש בה כנגד נוצרים באירופה והתירה להלחם בה רק כנגד המוסלמים הכופרים.
הקשת המוצלבת ידועה גם בכינויים נוספים שלה, כמו קשת אופקית, רובה קשת, רובה חיצים ועוד.
הנה הקשת המוצלבת של ימי הביניים:
https://youtu.be/Ziq5zm4uO-Y
יתרונות רובה הקשת המוצלבת יושמו במטוסים (עברית):
https://youtu.be/4S7iy1wl1l4
ירי בקשת מוצלבת:
https://youtu.be/nTH_5M7Q-pA
והסבר מפורט על תכונות רובה הקשת הזה:
https://youtu.be/3D64oZCHAns
