שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהי תהלוכת הפוייה של בני סרי לנקה?
בכל פברואר חוגגים באי סרי לנקה את הירח המלא, ה"פול מון" של פברואר, בתהלוכה לילית, צבעונית ומיוחדת שנקראת "פויה" (Poya). פויה היא יום הירח המלא, יום חג (בכל חודש) בדת הבודהיסטית.
במקומות רבים ברחבי האי נערכות התהלוכות הללו לכבוד הפויה, אבל הגדולות והמרשימות ביותר נערכות, מטבע הדברים, בערים הגדולות.
את התהלוכה הזו, שנולדה בשנת 1979, מתחילים להכין שבוע לפני. משתתפים בה מאות פילים מבוייתים, המחופשים ומקושטים לעייפה, ביחד עם אלפי מחוללים, רקדנים ומתופפים מקומיים, בני כל הדתות שעל האי הגדול, השוכן בדרומה של הודו.
למעשה, התהלוכה היא ביטוי לרצון של כולם באחדות, בקרבה ובקשר בין כל בני המדינה, שעד 1972 נקראה ציילון. רוקדים ומנגנים בתהלוכת הפוייה, אלו לצד אלו, בודהיסטים, הינדים, סינהלים, נוצרים ומוסלמים.
בשעות שלפני התהלוכה מובאים הפילים אל גן העיר של הבירה קולומבו, מולבשים ומקושטים במגוון סגנונות וצירופי צבעים - לכל פיל מכינים מצנפת (כובע או כיסוי ראש) ותלבושת שהותאמו לממדי גופו ולאופיו, או לאלו של הרוכב או המוביל שלו בתהלוכה.
וכך צועדים ב"פרה הרה", הכינוי לתהלוכת הלילה הגדולה של הירח המלא של פברואר, הפילים הלבושים והמקושטים, לצד קבוצות של מחוללים ומתופפים מקרב בני סרי-לנקה. לכל קבוצה, הנמנית על אחת הדתות, יש את התלבושות, המאפיינים, הסמלים והאביזרים שלה.
הנה תהלוכת הפויה של סרי-לנקה בבירה קולומבו:
https://youtu.be/YrJoo4M3C48
ביקור בתהלוכת הפוייה:
https://youtu.be/6yiExehhYVs
תהלוכות פילים במזרח מקובלות מאוד:
https://youtu.be/Y6JLx-B0h0s
ובמקדשים:
https://youtu.be/g6UqWFfYSzA
מהן המערות הצבועות הגדולות בעולם?
מערת המקדש בדמבולה (Dambulla cave Temple) היא מערכת של 5 מערות מהמאה ה-1 לספירה ובה אחד ממקדשי המערות הבודהיסטים היפים בתבל.
המערות הללו שנקראות מערת דמבולה הן ככל הנראה המערות הצבועות הכי גדולות בעולם. הן נחצבו במאה הראשונה לפני הספירה.
עם השטח המצויר הגדול בעולם כולו, מערת דאמבולה היא מרכיב חשוב במשולש התרבות שהוכרז כאתר מורשת עולמית בסרי לנקה, ציילון של ימים עברו.
במקדש הסלע בדמבולה פסלי בודהה רבים, לצד פסלי מלכים מקומיים. עוד במערות שכאן שלל ציורי קיר המעטרים את התקרה ואת קירות המערה.
כבר בפתח המערה רואים פסל בודהה מוזהב, שתרמה לסרי לנקה ממשלת יפן. אבל העניין העיקרי כאן הוא מעל 150 פסלי בודהה הפזורים ברחבי המערה, כולל פסל ענקי שאורכו 14 מטרים.
ולא רק פיסול יש כאן. במקדשי המערות המרהיבים יש מעל 2,000 מטרים רבועים של קירות ותקרות צבועים בשלל גוונים. הם מצוירים בתמשיחי קיר, מה שבאיטלקית נקרא "פרסקו".
הנה מערת המקדש בדמבולה שבסרי-לנקה:
https://youtu.be/CFhHSUFyNF0?si=A6Dats5CQ9YcS-yF
הנה מצגת וידאו קצרה:
https://youtu.be/j7-zEsN5YAk
על המקדש במערת דאמבולה:
https://youtu.be/9_JBWujp4xU
הבודהות המוזהבות במערה:
https://youtu.be/doK-Mpk4rCc
ציורי הקיר והפסלים של מערת דאמבולה:
https://youtu.be/cw2EsjaC_hA
איך מפיקים את הקינמון, למה הוא יקר ומה שימושיו?
קינמון (Cinnamon) הוא תבלין מבוקש בעולם הקולינריה והתרופות ונחשב לאחד התבלינים המזוהים עם החורף. ניתן להשתמש בו רק בצורתו המיובשת.
את התבלין מפיקים מהקליפה הפנימית של כמה מינים שונים של עצי הקינמונום (Cinnamomum). הפקתו נעשית בתהליך ארוך, מורכב וייחודי, שמהווה את אחד הגורמים למחירו הגבוה והמיוחד. גם העובדים המיומנים ביותר בתהליך הגידול וההפקה שלו יכולים לייצר רק קילוגרמים ספורים של קינמון ביום.
העצים הטרופיים של הקינמון גדלים בתנאי גידול מיוחדים וקפדניים, בעיקר באזורי סרי לנקה, לשעבר ציילון, מקום מוצאו של העץ. עוד מגדלים אותו כיום גם בהודו, וייטנאם ואינדונזיה.
עוד הסבר להיותו של הקינמון תבלין יקר כל כך הוא משך הגידול הארוך של עצי קינמון. לוקח כ-15 שנים עד שעץ הקינמון מגיע להבשלה ואורך חייו הוא כ-45-50 שנה. יחד עם גידולו הארוך הפקת הקינמון היא עבודה ידנית מדויקת, עם דרישות אקלימיות מיוחדות, התורמים גם הם למחירו הגבוה.
את תהליך ההפקה המורכב של תבלין קינמון מתחילים בגזימה של ענפי העצים והסרת הקליפה החיצונית. לאחר מכן, מפשיטים בעבודת יד מיומנת ועדינה את הקליפה הפנימית.
הקליפה הזו היא החלק העשיר בשמנים אתריים ובטעם ייחודי. נטיית הקליפות המיובשות הללו להסתלסל היא שיוצרת את מקלות הקינמון המוכרות וטחינתן יוצרת את אבקת הקינמון.
הקינמון הציילוני, המיוצר בסרי לנקה, ציילון של פעם, הוא המקורי, האיכותי, הנדיר והיקר ביותר. ניתן לזהות אותו, בהיותו מגולגל מאד למקלות דקים ושבירים יותר.
לעומתו יש את הקינמון הסיני, סוג זול יותר של קינמון. הוא קשה יותר ובריא מעט פחות, אך נפוץ הרבה יותר ברחבי העולם ומיוצר בעיקר בהודו, וייטנאם ואינדונזיה.
#הפקת הקינמון
הפקת התבלין מתבצעת כשאת הגזע של עץ הקינמון גודעים עד לגובה נמוך מעל פני הקרקע. לאחר שנה צומחים מנקודה הגדיעה מספר גזעים קטנים. המגדלים משמרים את אלו שנראים בריאים וחזקים, וגודעים את היתר.
עובדי המטעים יוצאים מדי בוקר לתור אחר גזעי קינמון ארוכים ויפים. את הראויים הם גודעים ומביאים לסככה. לאחר מכן הם מקלפים את הקליפה בעזרת סכין. הקליפה הזו היא קליפתו החיצונית של העץ, קליפה גסה המשמשת, כמו שהיא, לבישול או נטחנת ונמכרת כקינמון טחון.
לאחר הסרת הקליפה החיצונית וסימון הגזעים, חורצים בהם קווים בסכין. מניחים את הגזעים הדקיקים לייבוש בסככה מוצלת, כי שמש ישירה פוגעת בטעם ומזיקה להם. תוך זמן מה מתקלפת הקליפה הדקה בחתכים שנוצרו, משתחררת מהגזע ומתגלגלת למקל הקינמון המוכר לנו. בתום תהליך הייבוש קושרים את המקלות הארוכים, אורזים אותם ומוציאים לשיווק, לכל העולם.
#במטבח
הקינמון, בעל הטעם החריף והמתוק, הוא תבלין מבוקש בעולם הקולינריה. שימושיו העיקריים במטבח הם בתיבול של עוגות וקינוחים. הוא משמש גם לחליטות ובהכנת אוכל גם לתיבול בשר.
כך אוספים את הקינמון:
https://youtu.be/x0mSpoth6xU
חקלאות הקינמון:
https://youtu.be/yQRxNLNiB4I
מהפקת הקינמון ועד לכוס התה:
https://youtu.be/ccbhaxE5B24
ומדוע הפקת הקינמון היא כה יקרה?
https://youtu.be/DzOcZlmeaH0
ציילון

בכל פברואר חוגגים באי סרי לנקה את הירח המלא, ה"פול מון" של פברואר, בתהלוכה לילית, צבעונית ומיוחדת שנקראת "פויה" (Poya). פויה היא יום הירח המלא, יום חג (בכל חודש) בדת הבודהיסטית.
במקומות רבים ברחבי האי נערכות התהלוכות הללו לכבוד הפויה, אבל הגדולות והמרשימות ביותר נערכות, מטבע הדברים, בערים הגדולות.
את התהלוכה הזו, שנולדה בשנת 1979, מתחילים להכין שבוע לפני. משתתפים בה מאות פילים מבוייתים, המחופשים ומקושטים לעייפה, ביחד עם אלפי מחוללים, רקדנים ומתופפים מקומיים, בני כל הדתות שעל האי הגדול, השוכן בדרומה של הודו.
למעשה, התהלוכה היא ביטוי לרצון של כולם באחדות, בקרבה ובקשר בין כל בני המדינה, שעד 1972 נקראה ציילון. רוקדים ומנגנים בתהלוכת הפוייה, אלו לצד אלו, בודהיסטים, הינדים, סינהלים, נוצרים ומוסלמים.
בשעות שלפני התהלוכה מובאים הפילים אל גן העיר של הבירה קולומבו, מולבשים ומקושטים במגוון סגנונות וצירופי צבעים - לכל פיל מכינים מצנפת (כובע או כיסוי ראש) ותלבושת שהותאמו לממדי גופו ולאופיו, או לאלו של הרוכב או המוביל שלו בתהלוכה.
וכך צועדים ב"פרה הרה", הכינוי לתהלוכת הלילה הגדולה של הירח המלא של פברואר, הפילים הלבושים והמקושטים, לצד קבוצות של מחוללים ומתופפים מקרב בני סרי-לנקה. לכל קבוצה, הנמנית על אחת הדתות, יש את התלבושות, המאפיינים, הסמלים והאביזרים שלה.
הנה תהלוכת הפויה של סרי-לנקה בבירה קולומבו:
https://youtu.be/YrJoo4M3C48
ביקור בתהלוכת הפוייה:
https://youtu.be/6yiExehhYVs
תהלוכות פילים במזרח מקובלות מאוד:
https://youtu.be/Y6JLx-B0h0s
ובמקדשים:
https://youtu.be/g6UqWFfYSzA

מערת המקדש בדמבולה (Dambulla cave Temple) היא מערכת של 5 מערות מהמאה ה-1 לספירה ובה אחד ממקדשי המערות הבודהיסטים היפים בתבל.
המערות הללו שנקראות מערת דמבולה הן ככל הנראה המערות הצבועות הכי גדולות בעולם. הן נחצבו במאה הראשונה לפני הספירה.
עם השטח המצויר הגדול בעולם כולו, מערת דאמבולה היא מרכיב חשוב במשולש התרבות שהוכרז כאתר מורשת עולמית בסרי לנקה, ציילון של ימים עברו.
במקדש הסלע בדמבולה פסלי בודהה רבים, לצד פסלי מלכים מקומיים. עוד במערות שכאן שלל ציורי קיר המעטרים את התקרה ואת קירות המערה.
כבר בפתח המערה רואים פסל בודהה מוזהב, שתרמה לסרי לנקה ממשלת יפן. אבל העניין העיקרי כאן הוא מעל 150 פסלי בודהה הפזורים ברחבי המערה, כולל פסל ענקי שאורכו 14 מטרים.
ולא רק פיסול יש כאן. במקדשי המערות המרהיבים יש מעל 2,000 מטרים רבועים של קירות ותקרות צבועים בשלל גוונים. הם מצוירים בתמשיחי קיר, מה שבאיטלקית נקרא "פרסקו".
הנה מערת המקדש בדמבולה שבסרי-לנקה:
https://youtu.be/CFhHSUFyNF0?si=A6Dats5CQ9YcS-yF
הנה מצגת וידאו קצרה:
https://youtu.be/j7-zEsN5YAk
על המקדש במערת דאמבולה:
https://youtu.be/9_JBWujp4xU
הבודהות המוזהבות במערה:
https://youtu.be/doK-Mpk4rCc
ציורי הקיר והפסלים של מערת דאמבולה:
https://youtu.be/cw2EsjaC_hA

קינמון (Cinnamon) הוא תבלין מבוקש בעולם הקולינריה והתרופות ונחשב לאחד התבלינים המזוהים עם החורף. ניתן להשתמש בו רק בצורתו המיובשת.
את התבלין מפיקים מהקליפה הפנימית של כמה מינים שונים של עצי הקינמונום (Cinnamomum). הפקתו נעשית בתהליך ארוך, מורכב וייחודי, שמהווה את אחד הגורמים למחירו הגבוה והמיוחד. גם העובדים המיומנים ביותר בתהליך הגידול וההפקה שלו יכולים לייצר רק קילוגרמים ספורים של קינמון ביום.
העצים הטרופיים של הקינמון גדלים בתנאי גידול מיוחדים וקפדניים, בעיקר באזורי סרי לנקה, לשעבר ציילון, מקום מוצאו של העץ. עוד מגדלים אותו כיום גם בהודו, וייטנאם ואינדונזיה.
עוד הסבר להיותו של הקינמון תבלין יקר כל כך הוא משך הגידול הארוך של עצי קינמון. לוקח כ-15 שנים עד שעץ הקינמון מגיע להבשלה ואורך חייו הוא כ-45-50 שנה. יחד עם גידולו הארוך הפקת הקינמון היא עבודה ידנית מדויקת, עם דרישות אקלימיות מיוחדות, התורמים גם הם למחירו הגבוה.
את תהליך ההפקה המורכב של תבלין קינמון מתחילים בגזימה של ענפי העצים והסרת הקליפה החיצונית. לאחר מכן, מפשיטים בעבודת יד מיומנת ועדינה את הקליפה הפנימית.
הקליפה הזו היא החלק העשיר בשמנים אתריים ובטעם ייחודי. נטיית הקליפות המיובשות הללו להסתלסל היא שיוצרת את מקלות הקינמון המוכרות וטחינתן יוצרת את אבקת הקינמון.
הקינמון הציילוני, המיוצר בסרי לנקה, ציילון של פעם, הוא המקורי, האיכותי, הנדיר והיקר ביותר. ניתן לזהות אותו, בהיותו מגולגל מאד למקלות דקים ושבירים יותר.
לעומתו יש את הקינמון הסיני, סוג זול יותר של קינמון. הוא קשה יותר ובריא מעט פחות, אך נפוץ הרבה יותר ברחבי העולם ומיוצר בעיקר בהודו, וייטנאם ואינדונזיה.
#הפקת הקינמון
הפקת התבלין מתבצעת כשאת הגזע של עץ הקינמון גודעים עד לגובה נמוך מעל פני הקרקע. לאחר שנה צומחים מנקודה הגדיעה מספר גזעים קטנים. המגדלים משמרים את אלו שנראים בריאים וחזקים, וגודעים את היתר.
עובדי המטעים יוצאים מדי בוקר לתור אחר גזעי קינמון ארוכים ויפים. את הראויים הם גודעים ומביאים לסככה. לאחר מכן הם מקלפים את הקליפה בעזרת סכין. הקליפה הזו היא קליפתו החיצונית של העץ, קליפה גסה המשמשת, כמו שהיא, לבישול או נטחנת ונמכרת כקינמון טחון.
לאחר הסרת הקליפה החיצונית וסימון הגזעים, חורצים בהם קווים בסכין. מניחים את הגזעים הדקיקים לייבוש בסככה מוצלת, כי שמש ישירה פוגעת בטעם ומזיקה להם. תוך זמן מה מתקלפת הקליפה הדקה בחתכים שנוצרו, משתחררת מהגזע ומתגלגלת למקל הקינמון המוכר לנו. בתום תהליך הייבוש קושרים את המקלות הארוכים, אורזים אותם ומוציאים לשיווק, לכל העולם.
#במטבח
הקינמון, בעל הטעם החריף והמתוק, הוא תבלין מבוקש בעולם הקולינריה. שימושיו העיקריים במטבח הם בתיבול של עוגות וקינוחים. הוא משמש גם לחליטות ובהכנת אוכל גם לתיבול בשר.
כך אוספים את הקינמון:
https://youtu.be/x0mSpoth6xU
חקלאות הקינמון:
https://youtu.be/yQRxNLNiB4I
מהפקת הקינמון ועד לכוס התה:
https://youtu.be/ccbhaxE5B24
ומדוע הפקת הקינמון היא כה יקרה?
https://youtu.be/DzOcZlmeaH0
