שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
באיזה מכרה מלח יש אגם וקתדרלה?
מאז ימי הביניים, אי-שם במאה ה-13, פועל מכרה המלח הענקי בווייליצ'קה (Wieliczka Salt Mine), שבעיר הפולנית קרקוב. אורכו של המכרה כ-300 קילומטרים, כמעט כמו המרחק מתל אביב לאילת!
עומק מכרה המלח בווייליצ'קה הוא 327 מטרים. יש בו 9 מפלסים, כמו 9 קומות לעומק האדמה. הוא מכיל כ-3000 אולמות. המכרה, או נכון יותר לומר המכרות הללו, הם כה גדולים שיש בהם קתדרלה, קפלת קינגה הקדושה, המוקדשת לאלת המכרות, ששומרת על הכורים. הכנסייה הענקית הזו נקראת גם כנסיית המלח והיא נבנתה במאה ה-20.
ואם זה לא מספיק אז מתחת לאדמה, בעומק המכרה של ווייליצקה, יש גם אגם גדול.
בזמן מלחמת העולם השנייה הועסקו במכרות נערים יהודיים רבים, בעבודת כרייה מפרכת וקשה מנשוא. רבים מהם קיפחו את חייהם במקום.
בשנות ה-90 של המאה הקודמת, נסגרו המכרות, לאחר 700 שנה של פעילות רצופה.
הנה מכרות המלח שבווייליצ'קה, בקרקוב פולין (עברית):
https://youtu.be/aQGUzFUX190
הסבר על מכרות המלח של ווייליצ'קה באנגלית:
https://youtu.be/3S1RljbEuXM?t=42s
על המלח והמכרות העתיקים שבו כרו אותו:
https://youtu.be/J1LYC_MUquY?t=25s
מבט מקרוב לקתדרלת המלח שבווייליצ'קה:
https://youtu.be/Eaa8xL6scwE
ותמונות הקתדרלה:
https://youtu.be/Pnet1oAww6o
מהו הטעם המלוח של המלח וכיצד קוצרים אותו?
המלח (Salt) הוא חומר טבעי המשמש את האדם כתבלין וכחומר משמר כבר אלפי שנים.
כבר בעידן הפרהיסטורי נחשב המלח למינרל הראשון לו נזקק האדם באוכל שלו. אז התבססה תזונת האדם בעיקר על ציד ולקט. את כמות המלחים שהיה זקוק לה הוא קיבל מהבשר, מבלי שנזקק לתוספות אחרות.
איך הגיע המלח לבשר הציד? - כל מזון מהחי מכיל לא מעט מלח. זאת כי גם בעלי החיים זקוקים למלח ולכן הוא נמצא בדמם. הטורפים מקבלים את המלח מטרף של חיות אחרות, בעוד חיות צמחוניות צורכות אותו מצמחים לופיטיים ומשתייה של מים מליחים.
רובנו מכירים את המלח בתור זה שמספק את הטעם המלוח לאוכל שלנו. הטעם הזה מורגש כשהלשון שלנו חשה נוכחות של מלחים מסוימים, כמו יוני נתרן וסידן. כשהיונים הללו עוברים דרך תעלות היונים שבלשון הם יוצרים דחף עצבי.
ייצור המלח לא השתנה הרבה במהלך אלפי השנים שבהן משתמשים בו. מלח הבישול, התבלין הנפוץ ביותר על שולחננו וזה שנותן למאכלים את הטעם המלוח, נמצא הן במי הים והן באדמה, בצורת סלעי מלח.
מהים שואבים את המים ומזרימים אותם לתוך בריכות רדודות שנחפרו לשם כך. הן נקראות בריכות אידוי. הסיבה היא שלאחר שהשמש מאדה את מי-הים, בבריכות נשאר רק המלח היבש. אז קוצרים אותו (כלומר אוספים את המלח), אורזים אותו ושולחים לשיווק בחנויות.
במקרה של סלעי המלח, הם נוצרים ממשקע המלח של ימים ואוקיינוסים קדומים. עניין של מיליוני שנים.
בכל מקרה, את סלעי המלח שבמכרות המלח, נוהגים לכרות היישר מתוך האדמה. לאחר שנכרה מהאדמה, שוטפים את סלע המלח היטב ומייבשים אותו. עתה הוא מוכן לאריזה ולשיווק.
כשהמלח יימכר לקונים, הוא יהיה בתצורה המפוררת. זה יהיה או בצורה של מלח גס, הנראה כגבישי מלח לבנים, או כאבקת מלח הבישול, כמו שאנו מכירים משולחן האוכל שלנו.
אולי זו עובדה שתפתיע אתכם, אבל המלח הוא למעשה, הסלע היחידי בטבע שראוי למאכל.
הנה תהליך הייצור של המלח מהים:
https://youtu.be/0vVyw2rVA4Q
בריכות האידוי:
http://youtu.be/bTVc4UqgwVo
קוצרי מלח ביפן:
https://youtu.be/KNGC44RlMqc
ומבט מיקרוסקופ בגבישי המלח:
https://youtu.be/ZTG8FCJZL3M
מה מיוחד במדבר המלח בבוליביה?
סאלאר דה אויוני (Salar de Uyuni) שבדרום-מערב בוליביה הוא מדבר שכולו עטוף במלח. זהו מדבר המלח הגדול בעולם.
תיירים רבים מגיעים לסאלאר המדהים, בכדי לחוות את אפקט המראה המפורסם כמו שהסאלאר נראה ואפילו מהחלל, לבקר באיי הקקטוס המרהיבים שצומחים מתוך המלח ולצפות בזריחות ושקיעות שנראות כאילו נלקחו מעולם אחר.
המעניין בסאלאר שלפני כ-40,000 שנה היה המדבר חלק מאגם פרהיסטורי. מאותו אגם נותרו כיום שני אגמים קטנים, בתוך מדבר המלח העצום.
מישור המלח אויוני בבוליביה הוא כל כך עצום, שהוא נראה אפילו מהירח. שטחו של המדבר הלבן והמלוח הזה הוא 10,582 קילומטרים רבועים והוא חלק מרכס הרי האנדים. גובהו של המדבר המלוח הוא כ-3,650 מ' מעל פני הים.
מדבר המלח הלבן מכיל כ-10 מיליארד טון של מלח שימושי. יש במדבר סאלאר דה אויוני גם מלון שכולו עשוי מלבנים עשויים מלח.
בלב המדבר שוכן גם "אי הדג" - שטח אדמה שזהו שמו (בספרדית "איסלה דל פסקדו") ובו גדלים קקטוסים שמגיעים לגובה של 10 מטרים.
הנה סיפורו של מדבר המלח בבוליביה:
https://youtu.be/Kb6wYxN6dH0
המדבר הזה הוא מאגר מלח עצום והמראה הגדולה בתבל:
https://youtu.be/CpC-tSmQGVE
סאלאר דה אויוני שבבוליביה:
https://youtu.be/8ldPxs3Ceqw
חוויות מנסיעה למדבר:
http://youtu.be/kMzgha1Gjws
מראות יפים במדבר המלח הבוליביאני:
http://youtu.be/r2MOXksZ2UE
וסרט תיעודי על מדבר המלח העצום הזה:
https://youtu.be/T8M-awe1Vxk?long=yes
מהו מלון המלח בבוליביה?
בלב מישור המלח הגדול בעולם, סאלאר דה אויוני (Salar de Uyuni) שבבוליביה, ניצב פלא ארכיטקטוני ייחודי - מלון העשוי כמעט כולו ממלח, פאלאסיו דה סאל (Palacio de Sal), שמשמעותו "ארמון המלח".
המלון הזה הוא יצירת אמנות של ממש, ארכיטקטורה מרהיבה שנבנתה כמעט לחלוטין מחומר הגלם השכיח בסאלאר - גבישי מלח לבנים.
המלון הלבן ממוקם בקולצ'אני (Colchani), כ-25 קילומטרים מהעיר אויוני ובשולי מרחבי הענק הלבנים שמשתרעים על שטח של יותר מ-10,000 קילומטרים רבועים. פאלאסיו דה סאל מהווה נקודת יציאה אידיאלית לחקר המדבר הלבן והמופלא שמסביבו.
במקור נבנה המלון כאן בשנת 1998, קרוב יותר למרכז האגם המלוח. אך חששות סביבתיים שונים הביאו לפירוקו ובשנת 2004 הוא הועבר למיקומו הנוכחי בשולי המדבר הלבן.
הארכיטקטורה של המלון הזה מדהימה בפשטותה ועם זאת בתחכומה. הקירות, התקרות ואפילו חלק ניכר מהריהוט עשויים מבלוקים של מלח מקומי שנחצב ישירות מהסאלאר. בלוקי המלח מסודרים בצורת לבני מלח ומחוברים בטיט המבוסס גם הוא על מלח מומס. עם השנים, הקירות מקבלים פטינה טבעית שמעניקה למבנה מראה אותנטי ומשתנה תמידית.
מה שלא עשויים ממלח הם מערכות החשמל, האינסטלציה ורכיבים טכניים דומים.
החדרים במלון הם חוויה סנסורית יוצאת דופן. דמיינו לעצמכם להתעורר בחדר שקירותיו, תקרתו ואפילו בסיסי המיטה שלכם עשויים ממלח. המרקם הגבישי של המלח יוצר אווירה ייחודית שמשתנה עם האור לאורך היום. בלילה, כשהתאורה העדינה פוגשת את קירות המלח, נוצר אפקט זוהר עדין שמעניק לחדרים אווירה כמעט קסומה.
למרות האלמנטים העשויים ממלח, המלון הוא בכל זאת מלון ואינו מתפשר על נוחות. החדרים מצוידים במיטות נוחות, חימום מרכזי, ביחד עם המתקנים שאורחים מצפים למצוא בכל מלון איכותי. חלק מהחדרים אף מציעים נוף מרהיב אל מרחבי הסאלאר האינסופיים, במיוחד בעונה הרטובה כאשר שכבה דקה של מים מכסה את פני מישור המלח הלבן והופכת את האזור כולו למראה ענקית המשקפת את השמיים.
גם מסעדת הפלא האדריכלי מבוסס המלח בנויה ממלח. היא מציעה תפריט המבוסס על מאכלים מקומיים, כולל בשר הלמה (llama) והקינואה (Quinoa) המפורסמת של האזור. את הקירות, תודה ששאלתם, אסור לגרד או ללקק וזה כלל שמקפידים עליו מאוד, הן מסיבות של היגיינה והן לשמירה על שלמות המבנה.
מעבר לחוויית האירוח, מלון "פאלאסיו דה סאל" מדגים את היכולת האנושית לעשות שימוש יצירתי ובר-קיימא בחומרים מקומיים ובו בזמן הוא מציע חוויה תיירותית באחד האתרים המעניינים ויפים בעולם.
הנה מלון המלח בבוליביה:
https://youtu.be/-RCpvrTnJhc
סיור במלון:
https://youtu.be/_JuAKaSb7Tg
סיפורו של מלון המלח הראשון בעולם:
https://youtu.be/IkN0olZ51OM
המדבר הזה שבט המלון נמצא הוא מאגר מלח עצום:
https://youtu.be/CpC-tSmQGVE
והנה שאר בוליביה:
https://youtu.be/NwC1KH79t5s
סלעי מלח

מאז ימי הביניים, אי-שם במאה ה-13, פועל מכרה המלח הענקי בווייליצ'קה (Wieliczka Salt Mine), שבעיר הפולנית קרקוב. אורכו של המכרה כ-300 קילומטרים, כמעט כמו המרחק מתל אביב לאילת!
עומק מכרה המלח בווייליצ'קה הוא 327 מטרים. יש בו 9 מפלסים, כמו 9 קומות לעומק האדמה. הוא מכיל כ-3000 אולמות. המכרה, או נכון יותר לומר המכרות הללו, הם כה גדולים שיש בהם קתדרלה, קפלת קינגה הקדושה, המוקדשת לאלת המכרות, ששומרת על הכורים. הכנסייה הענקית הזו נקראת גם כנסיית המלח והיא נבנתה במאה ה-20.
ואם זה לא מספיק אז מתחת לאדמה, בעומק המכרה של ווייליצקה, יש גם אגם גדול.
בזמן מלחמת העולם השנייה הועסקו במכרות נערים יהודיים רבים, בעבודת כרייה מפרכת וקשה מנשוא. רבים מהם קיפחו את חייהם במקום.
בשנות ה-90 של המאה הקודמת, נסגרו המכרות, לאחר 700 שנה של פעילות רצופה.
הנה מכרות המלח שבווייליצ'קה, בקרקוב פולין (עברית):
https://youtu.be/aQGUzFUX190
הסבר על מכרות המלח של ווייליצ'קה באנגלית:
https://youtu.be/3S1RljbEuXM?t=42s
על המלח והמכרות העתיקים שבו כרו אותו:
https://youtu.be/J1LYC_MUquY?t=25s
מבט מקרוב לקתדרלת המלח שבווייליצ'קה:
https://youtu.be/Eaa8xL6scwE
ותמונות הקתדרלה:
https://youtu.be/Pnet1oAww6o

המלח (Salt) הוא חומר טבעי המשמש את האדם כתבלין וכחומר משמר כבר אלפי שנים.
כבר בעידן הפרהיסטורי נחשב המלח למינרל הראשון לו נזקק האדם באוכל שלו. אז התבססה תזונת האדם בעיקר על ציד ולקט. את כמות המלחים שהיה זקוק לה הוא קיבל מהבשר, מבלי שנזקק לתוספות אחרות.
איך הגיע המלח לבשר הציד? - כל מזון מהחי מכיל לא מעט מלח. זאת כי גם בעלי החיים זקוקים למלח ולכן הוא נמצא בדמם. הטורפים מקבלים את המלח מטרף של חיות אחרות, בעוד חיות צמחוניות צורכות אותו מצמחים לופיטיים ומשתייה של מים מליחים.
רובנו מכירים את המלח בתור זה שמספק את הטעם המלוח לאוכל שלנו. הטעם הזה מורגש כשהלשון שלנו חשה נוכחות של מלחים מסוימים, כמו יוני נתרן וסידן. כשהיונים הללו עוברים דרך תעלות היונים שבלשון הם יוצרים דחף עצבי.
ייצור המלח לא השתנה הרבה במהלך אלפי השנים שבהן משתמשים בו. מלח הבישול, התבלין הנפוץ ביותר על שולחננו וזה שנותן למאכלים את הטעם המלוח, נמצא הן במי הים והן באדמה, בצורת סלעי מלח.
מהים שואבים את המים ומזרימים אותם לתוך בריכות רדודות שנחפרו לשם כך. הן נקראות בריכות אידוי. הסיבה היא שלאחר שהשמש מאדה את מי-הים, בבריכות נשאר רק המלח היבש. אז קוצרים אותו (כלומר אוספים את המלח), אורזים אותו ושולחים לשיווק בחנויות.
במקרה של סלעי המלח, הם נוצרים ממשקע המלח של ימים ואוקיינוסים קדומים. עניין של מיליוני שנים.
בכל מקרה, את סלעי המלח שבמכרות המלח, נוהגים לכרות היישר מתוך האדמה. לאחר שנכרה מהאדמה, שוטפים את סלע המלח היטב ומייבשים אותו. עתה הוא מוכן לאריזה ולשיווק.
כשהמלח יימכר לקונים, הוא יהיה בתצורה המפוררת. זה יהיה או בצורה של מלח גס, הנראה כגבישי מלח לבנים, או כאבקת מלח הבישול, כמו שאנו מכירים משולחן האוכל שלנו.
אולי זו עובדה שתפתיע אתכם, אבל המלח הוא למעשה, הסלע היחידי בטבע שראוי למאכל.
הנה תהליך הייצור של המלח מהים:
https://youtu.be/0vVyw2rVA4Q
בריכות האידוי:
http://youtu.be/bTVc4UqgwVo
קוצרי מלח ביפן:
https://youtu.be/KNGC44RlMqc
ומבט מיקרוסקופ בגבישי המלח:
https://youtu.be/ZTG8FCJZL3M

סאלאר דה אויוני (Salar de Uyuni) שבדרום-מערב בוליביה הוא מדבר שכולו עטוף במלח. זהו מדבר המלח הגדול בעולם.
תיירים רבים מגיעים לסאלאר המדהים, בכדי לחוות את אפקט המראה המפורסם כמו שהסאלאר נראה ואפילו מהחלל, לבקר באיי הקקטוס המרהיבים שצומחים מתוך המלח ולצפות בזריחות ושקיעות שנראות כאילו נלקחו מעולם אחר.
המעניין בסאלאר שלפני כ-40,000 שנה היה המדבר חלק מאגם פרהיסטורי. מאותו אגם נותרו כיום שני אגמים קטנים, בתוך מדבר המלח העצום.
מישור המלח אויוני בבוליביה הוא כל כך עצום, שהוא נראה אפילו מהירח. שטחו של המדבר הלבן והמלוח הזה הוא 10,582 קילומטרים רבועים והוא חלק מרכס הרי האנדים. גובהו של המדבר המלוח הוא כ-3,650 מ' מעל פני הים.
מדבר המלח הלבן מכיל כ-10 מיליארד טון של מלח שימושי. יש במדבר סאלאר דה אויוני גם מלון שכולו עשוי מלבנים עשויים מלח.
בלב המדבר שוכן גם "אי הדג" - שטח אדמה שזהו שמו (בספרדית "איסלה דל פסקדו") ובו גדלים קקטוסים שמגיעים לגובה של 10 מטרים.
הנה סיפורו של מדבר המלח בבוליביה:
https://youtu.be/Kb6wYxN6dH0
המדבר הזה הוא מאגר מלח עצום והמראה הגדולה בתבל:
https://youtu.be/CpC-tSmQGVE
סאלאר דה אויוני שבבוליביה:
https://youtu.be/8ldPxs3Ceqw
חוויות מנסיעה למדבר:
http://youtu.be/kMzgha1Gjws
מראות יפים במדבר המלח הבוליביאני:
http://youtu.be/r2MOXksZ2UE
וסרט תיעודי על מדבר המלח העצום הזה:
https://youtu.be/T8M-awe1Vxk?long=yes

בלב מישור המלח הגדול בעולם, סאלאר דה אויוני (Salar de Uyuni) שבבוליביה, ניצב פלא ארכיטקטוני ייחודי - מלון העשוי כמעט כולו ממלח, פאלאסיו דה סאל (Palacio de Sal), שמשמעותו "ארמון המלח".
המלון הזה הוא יצירת אמנות של ממש, ארכיטקטורה מרהיבה שנבנתה כמעט לחלוטין מחומר הגלם השכיח בסאלאר - גבישי מלח לבנים.
המלון הלבן ממוקם בקולצ'אני (Colchani), כ-25 קילומטרים מהעיר אויוני ובשולי מרחבי הענק הלבנים שמשתרעים על שטח של יותר מ-10,000 קילומטרים רבועים. פאלאסיו דה סאל מהווה נקודת יציאה אידיאלית לחקר המדבר הלבן והמופלא שמסביבו.
במקור נבנה המלון כאן בשנת 1998, קרוב יותר למרכז האגם המלוח. אך חששות סביבתיים שונים הביאו לפירוקו ובשנת 2004 הוא הועבר למיקומו הנוכחי בשולי המדבר הלבן.
הארכיטקטורה של המלון הזה מדהימה בפשטותה ועם זאת בתחכומה. הקירות, התקרות ואפילו חלק ניכר מהריהוט עשויים מבלוקים של מלח מקומי שנחצב ישירות מהסאלאר. בלוקי המלח מסודרים בצורת לבני מלח ומחוברים בטיט המבוסס גם הוא על מלח מומס. עם השנים, הקירות מקבלים פטינה טבעית שמעניקה למבנה מראה אותנטי ומשתנה תמידית.
מה שלא עשויים ממלח הם מערכות החשמל, האינסטלציה ורכיבים טכניים דומים.
החדרים במלון הם חוויה סנסורית יוצאת דופן. דמיינו לעצמכם להתעורר בחדר שקירותיו, תקרתו ואפילו בסיסי המיטה שלכם עשויים ממלח. המרקם הגבישי של המלח יוצר אווירה ייחודית שמשתנה עם האור לאורך היום. בלילה, כשהתאורה העדינה פוגשת את קירות המלח, נוצר אפקט זוהר עדין שמעניק לחדרים אווירה כמעט קסומה.
למרות האלמנטים העשויים ממלח, המלון הוא בכל זאת מלון ואינו מתפשר על נוחות. החדרים מצוידים במיטות נוחות, חימום מרכזי, ביחד עם המתקנים שאורחים מצפים למצוא בכל מלון איכותי. חלק מהחדרים אף מציעים נוף מרהיב אל מרחבי הסאלאר האינסופיים, במיוחד בעונה הרטובה כאשר שכבה דקה של מים מכסה את פני מישור המלח הלבן והופכת את האזור כולו למראה ענקית המשקפת את השמיים.
גם מסעדת הפלא האדריכלי מבוסס המלח בנויה ממלח. היא מציעה תפריט המבוסס על מאכלים מקומיים, כולל בשר הלמה (llama) והקינואה (Quinoa) המפורסמת של האזור. את הקירות, תודה ששאלתם, אסור לגרד או ללקק וזה כלל שמקפידים עליו מאוד, הן מסיבות של היגיינה והן לשמירה על שלמות המבנה.
מעבר לחוויית האירוח, מלון "פאלאסיו דה סאל" מדגים את היכולת האנושית לעשות שימוש יצירתי ובר-קיימא בחומרים מקומיים ובו בזמן הוא מציע חוויה תיירותית באחד האתרים המעניינים ויפים בעולם.
הנה מלון המלח בבוליביה:
https://youtu.be/-RCpvrTnJhc
סיור במלון:
https://youtu.be/_JuAKaSb7Tg
סיפורו של מלון המלח הראשון בעולם:
https://youtu.be/IkN0olZ51OM
המדבר הזה שבט המלון נמצא הוא מאגר מלח עצום:
https://youtu.be/CpC-tSmQGVE
והנה שאר בוליביה:
https://youtu.be/NwC1KH79t5s
