שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מה הופך את הסוקולנטים לאלופי עיצוב הבית המודרני?
משפחת הסוּקוּלנטים (Succulents) היא משפחת צמחים רב-שנתיים, בעלי עלים וגבעולים בשרניים ועבים, המכילים תאים האוגרים בתוכם מים. לרוב הם גדלים במקומות יבשים ובמדבריות ומכאן שלא דרושה להם השקיה רבה.
משמעות המילה סוּקוּלנט בלטינית היא "עסיס".
בהום דקורייטינג או סטיילינג, עיצוב הפנים הביתי, משפחת הסוקולנטים הפכה בשנים האחרונות ללהיט עיצובי של ממש. מאוחסנים ויפים במכלים קומפקטיים, עם צורתם הפיסולית, הצבעונית והיפה להפליא, שהפכה אותם לצמחים הכי אהודים בעיצוב המודרני.
על הסוקולנטים נמנים גם הקקטוסים, צמחי המדבר והישימון הנצחיים. למעשה, כל הסוקולנטים מאד קלים לגידול ולא דורשים מאמץ לשם כך, גם בזכות המים שצמחי הסוקולנט אוגרים בגבעולים שלהם, מה שכמעט ולא מחייב השקיה.
אז אין להם פריחה מרהיבה אבל רבים מהם צומחים כמו פסלים, שיכולים להזכיר בקלות שושנת ים או אלמוג ססגוני. וזה עוד לפני שמזכירים את עליהם הצבעוניים ולא פעם מרהיבים, בגוונים כמו תכול, סגול, אדום, כתום, ירוק או אפילו אפור אלגנטי.
ובכלל, הם גדלים באקלים של ערבות חמות, דלות גשמים בעונה החמה ויבשות בעונה הקרה. מקומות כמו דרום מערב ארה"ב, מקסיקו ומרכז אמריקה הדרומית, האי מדגסקר ודרום יבשת אפריקה.
הכירו את הסוקולנטים:
https://youtu.be/2R7P1JDCBa8
שלל סוקולנטים במשתלה:
https://youtu.be/GXfDsyet3nE
גינת סוקולנטים:
https://youtu.be/dPIQIti8HDc
הכינו בעצמכם עציץ סוקולנטים:
https://youtu.be/yE1QZmciF1A
מהו כיסא חותנת?
בתרבות העולמית יחסי הכלה והחותנת שלה אינם תמיד טובים כל כך. לחותנת, אמו של החתן, יש תמיד מה לומר לאשתו של הבן שלה, שתמיד יישאר "הילד שלה"...
זו הסיבה שלקקטוס השמנמן והקוצני מכולם, זה שיש לו צורה של פוף והרבה קוצים כואבים מעליו, הצמידו את הכינוי "קקטוס כיסא החותנת".
זהו אחד הקקטוסים הפופולאריים בארץ ובעולם. הוא הגיע ממרכז אמריקה, במקסיקו. גובהו בטבע יכול להגיע עד לגובה של מטר. כיום הוא נפוץ מאד בגינות בעולם, אבל בטבע כבר די נדיר למצוא אותו והוא נמצא בסכנת הכחדה.
הנה כיסא החותנת:
http://youtu.be/1nHmhxVjUNw
והגדילה של הקקטוס במשך 40 שנה:
http://youtu.be/OQlT11SFlNU
מהו צמח האלמוות אלוורה?
אלוורה (Aloe vera) הוא צמח מרתק המשלב יופי טבעי, שימושים מגוונים ומסורת רפואית עתיקה. הצמח בעל העלים הבשרניים והמוארכים משתייך למשפחת החצביים (Asphodelaceae) ומקורו באזורים צחיחים של דרום חצי האי ערב, בעיקר תימן ועומאן. למרות גדילתו במדבריות, האלוורה הפך לאחד הצמחים הפופולריים בעולם בזכות תכונותיו הרפואיות והקוסמטיות המרשימות.
העלים הייחודיים של האלוורה מאחסנים בתוכם ג'ל שקוף ודביק המכיל מאות חומרים פעילים, כולל ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, אנזימים ותרכובות אנטי-דלקתיות. מרקם זה שימש לרפואה מסורתית במצרים העתיקה כבר לפני 6000 שנה, עד כדי כך שכינו אותו "צמח האל-מוות" וכללו אותו בטקסי קבורה של פרעונים.
#היסטוריה
דיוסקורידס, מאבות רפואת הצמחים היוונית, הכיר כבר בשנת 78 לספירה את האלוורה.
לפי מסורות היסטוריות, כבר אריסטו המליץ לתלמידו אלכסנדר הגדול להשתלט על האי סוקוטרה, כדי להשיג אספקה של זן אלואה מיוחד (Aloe socotrina) לריפוי פצעי חייליו בשדה הקרב. קליאופטרה השתמשה בו כחלק משגרת הטיפוח שלה, ומסורות רפואיות בכל העולם – מסין העתיקה ועד לתרבויות אינדיאניות – אימצו את הצמח לשימושים מגוונים.
ברפואה האיורוודית בהודו, האלוורה מכונה "קומארי" (kumari) שמשמעותו "נערה צעירה", המסמלת את יכולות ההתחדשות והחיוניות של הצמח. האמונה המסורתית גורסת שקריאת מנטרות מיוחדות לצמח לפני קטיף העלים מגבירה את סגולותיו הרפואיות.
במאה ה-10 ומהתקופה האנגלו-סקסונית, מוצאים את הצמח בספרי רפואה של צפון אירופה. מניחים שאת דרכו לאירופה הוא מצא בנתיבי הסחר של מצרים ואפריקה.
במאה ה-17 הובאה האלוורה ממזרח ודרום אפריקה אל איי הודו המערבית. שם היא עדיין מעובדת בהרחבה. גם ברפואה הטבעית של ג'מייקה היא נחשבת למרכיב משמעותי.
ובאיים הקנרים גדל זן מיוחד של אלוורה שנחשב לאיכותי במיוחד בשל תנאי האקלים הייחודיים. כה חשוב היה הצמח בכלכלה המקומית, שבמאה ה-18 היה אסור לייצא שתילי אלוורה מהאיים ומי שעשה זאת הסתכן בעונש מוות. היום, מייצאים מהאיים הללו מוצרי אלוורה לכל העולם וגאים במסורת ארוכה של גידול הצמח האיכותי ביותר.
#גינון
האלוורה הוא צמח נהדר לגינון ביתי. עמידותו הגבוהה, דרישות המים המינימליות והיכולת לשרוד בתנאים קשים הופכים אותו לאידיאלי עבור גננים מתחילים או עסוקים. הצמח יכול לגדול בקלות בעציץ על אדן החלון, בחצר או בגינה, ומשמש כאלמנט דקורטיבי מרשים בזכות הצורה הגיאומטרית המרהיבה של עליו.
מה שהופך את האלוורה לנהדר במיוחד הוא שהוא מתרבה בקלות – הוא מייצר חוטרים (שתילים צעירים) סביב בסיס הצמח הבוגר, אותם אפשר להפריד ולשתול בעציצים חדשים. כך, בעל צמח אחד יכול להיות בעל משתלה שלמה תוך שנים ספורות. האלוורה גם משמש כמטהר אוויר טבעי, סופג רעלים ומשחרר חמצן בלילה, מה שהופך אותו לתוספת נהדרת לחדר השינה.
#מטבח
מלבד היותו צמח מרפא ונוי, האלוורה מצא את דרכו גם למטבח המודרני. הג'ל של האלוורה משמש במשקאות בריאות פופולריים, במיצים ובתוספי תזונה. טעמו נייטרלי יחסית מאפשר שילוב קל עם פירות ומרכיבים אחרים. ביפן, קוריאה ומקסיקו משתמשים בג'ל האלוורה כמרכיב בממתקים, סלטים ותבשילים.
מחקרים מראים כי צריכת אלוורה יכולה לסייע בהפחתת רמות סוכר בדם, בשיפור העיכול ובתמיכה במערכת החיסון. אולם יש להיזהר – האלואין (Aloin) הצהוב שנמצא בין העור החיצוני של העלה לבין הג'ל הפנימי הוא חומר משלשל חזק, ולכן יש להקפיד על הפרדה נכונה בין החלקים השונים של הצמח לפני השימוש במטבח.
#בריאות
האלוורה הרפואית היא רק זו שיש לה פריחה צהובה. כל השאר פחות יעילים מבחינה רפואית.
השימושים הרפואיים של האלוורה הרפואית הם המפורסמים ביותר ובהם בולטים הטיפול בכוויות ובעיות עור שונות והטיפול במערכת העיכול ובעיות מעיים, כמו קרון, קוליטיס ובעיות פרקים.
הג'ל משמש להרגעת כוויות שמש, פצעים וגירויי עור, ומחקרים מודרניים מאששים את יעילותו בזירוז תהליכי ריפוי, הפחתת דלקות והרגעת גירודים.
ברפואה הקונבנציונלית, האלוורה נמצא בשימוש בטיפול בפצעי לחץ, בכוויות קרינה אצל מטופלי סרטן, ובמשחות להקלה על יובש ואדמומיות בעור. המחקר המודרני מתמקד בפוטנציאל האנטי-אוקסידנטי של הצמח, ביכולתו לסייע בהפחתת רמות כולסטרול וסוכר, וביעילותו בטיפול במחלות מעי דלקתיות.
מה שמדהים הוא שלמרות אלפי שנות שימוש מסורתי, מדענים עדיין מגלים תועלות חדשות לצמח העתיק הזה. הקשר בין האלוורה לבין בריאות האדם הוא עדות חיה לחכמה העמוקה הטמונה בתרבויות המסורתיות ולפוטנציאל הריפוי העצום שקיים בעולם הצמחי, ממתין להתגלות מחדש בעידן המודרני.
כיום ניתן למצוא בארצות הברית אפילו חוות גידול ענקיות של אלוורה המשתרעות על פני אלפי דונמים, בעיקר בטקסס ומקסיקו, שם האקלים החם והיבש מספק תנאים אידיאליים לגידול הצמח. מעניין שהחקלאים באזורים אלה מדווחים שהצמח עצמו כמעט אינו סובל ממזיקים, ככל הנראה בשל החומרים האנטי-בקטריאליים והאנטי-פטרייתיים הטבעיים שהוא מכיל.
#טיפוח
בימינו, תעשיית הקוסמטיקה אימצה את האלוורה בהתלהבות. אפשר למצוא אותו כיום בתור מרכיב בקרמים, שמפו, מסכות פנים ומוצרי היגיינה אישית.
הנה האלוורה (עברית):
https://youtu.be/hX3QZ_E1iik
השימושים המסורתיים והרפואיים של האלוורה (עברית):
https://youtu.be/E0Jho0yfqN0
כך נשתול אלוורה בקלות (עברית):
https://youtu.be/mzexFOIdAs0
פרסומת למשקה אלוורה (עברית):
https://youtu.be/zlc5D5ox8qY
הצד הבריאותי של האלוורה (עברית):
https://youtu.be/5SnYUcpfzoo
והכנת משקה אלוורה טבעי (עברית):
https://youtu.be/8fofLVQk3ag
מהו צמח האגבה שמסיביו ייצרו חבלים אלפי שנים?
לצמח אֲגָבָה (Agave) יש עלים בשרניים וגדולים הערוכים בצורת רוזטה, או עיגול.
כבר אלפי שנים שנוהגים במרכז אמריקה לייבש ולעבד את סיבי העלים החזקים מאד שלו, שנקראים "סיזל" (Sisl) ומשתמשים בהם לאריגת בד ה"יוטה" השימושי ועוד אריגים חזקים יותר ולשזירת חבלים.
חבלי אגבה סיזל טבעיים, מסיבי צמח אגבה מיוצרים עד היום במקומות שונים בעולם. חבלים אלו אינם סינתטיים ולכן הם מתכלים וטובים יותר לכדור הארץ.
צמח האגבה הוא סוקולנט, צמח שאוגר מים ויכול להתקיים בהשקיה מועטה. מכאן היכולת של האגבה לשרוד בתנאים קשים מאוד וכמעט ללא מים. יכולתו זו לגדול בתנאי אקלים קשים, ביחד עם השימושים המגוונים שלו בתעשיות שונות, הופכים את האגבה לצמח רב ערך בתרבויות קדומות, כמו המאיה, ועד ימינו בעולם המודרני.
גם הרגלי הפריחה שלו מיוחדים במינם. האגבה אינו פורח לאורך השנים, אלא פעם אחת בלבד. הוא חי ומתפתח לקראת השלב בו יוציא פרח אחד בודד ואז ימות. זו נקראת פריחה מונוקרפית.
#שימושים תעשייתיים
יכולתה של האגבה להתאים לתנאי אקלים קשים והתועלת שהיא מביאה לאדם ולסביבה כבר שנים רבות, בייצור של חבלים ואריגים, מעודדים את האנושות לחקור כל העת את האפשרויות הגלומות באגבה. עם השנים התגלו שימושים מגוונים בה, בתעשיות שונות, ההופכים אותה לצמח בעל ערך רב בעולם המודרני.
בתעשיית האלכוהול, למשל, משמש האגבה כמרכיב העיקרי בייצור של משקאות אלכוהוליים מסורתיים שמקורם במקסיקו, דוגמת הטקילה והמסקל.
בתעשיית המזון האגבה משמש להפקה וייצור של סירופ טבעי וממתיקים טבעיים, שבהיותם בעלי אינדקס גליקמי נמוך הם מהווים בעולם המערבי כתחליף מצוין ומבוקש לסוכר.
בזכות תכונותיו המרככות והמלחים שבו, משמש מיצוי האגבה גם לייצור של מוצרי טיפוח ויופי, בתעשיית הקוסמטיקה.
גם בתעשיית התרופות מרבים לחקור במחקר מתמשך ורב שנים כיצד יכולים חומרים שהופקו מהאגבה לשמש ברפואה. בין השאר נבדקות גל העת התכונות האנטי דלקתיות והאנטי בקטריאליות שלהם.
#היסטוריה
מקורו של האגבה במקסיקו ודרום-מערב ארצות הברית של היום ובמרכז אמריקה. לארצות באגן הים התיכון הוא הובא במאה ה-16.
אפילו אצלנו, במדינת ישראל הצעירה, בנו בשנות ה-50 בצומת גילת שבנגב מפעל לייצור חבלים ובדים מצמחי אגבה שגידלו במדבר. המפעל התחיל כהצלחה גדולה אך בעשור הבא השתלטו הסיבים הסינתטיים, שהיו חזקים וזולים מסיבי הסיזל והמפעל נסגר.
בישראל ובארצות הים-התיכון משמש האגבה כיום, כצמח מרשים ועמיד במיוחד, בעיקר למטרות נוי.
חלק מהערבים נוטעים אותו בבתי הקברות, אולי בשל הדמיון בינינו ולצמח, שחי ומתפתח ואז פורח ומסיים את חייו.
איש מאיה מדגים איך הכינו עלי אגבה סיסל לשזירת חבל:
https://youtu.be/iZ4D47oqnAs
מכונות מייצור עצמי באפריקה משמשות לייצור חבלי סיסל טבעיים מסיבי אגבה:
https://youtu.be/EGM6He40Wlc
החבלים שנוצרים מהסיבים הללו:
https://youtu.be/dFUu-q5hK68
לוקחים חלק ושותלים - כך מגדלים צמח אגבה:
https://youtu.be/iBvHbdLFjOg
קציר האגבה:
https://youtu.be/ZXU_rPyT39c
זן יפה - ה"קווין אגבה":
https://youtu.be/fOzw1zL7EV0
מהו קקטוס הסגוארו, הקקטוס הגדול בעולם?
קקטוס סגוארו (Saguaro), הקקטוס של מדבר סונורה שבאריזונה, הוא המפורסם ביותר מבין הקקטוסים. זהו הקקטוס הכי גדול בעולם.
הקקטוס הזה מגיע לגובה של 15 מטרים ולמשקל של 15 טונות! - גודלו הענקי של הסגוארו הופך אותו לכוכב של סרטים אמריקניים והוא מופיע בהרבה מערבונים - סרטים שמתארים את המערב הפרוע של ארצות הברית. עם השנים ובהשפעת המערבונים, הוא הפך ממש לסמל של המערב הפרוע האמריקאי.
שורשיו של קקטוס הסגוארו יכולים לספוג עד 750 ליטרים של מים, כמות שתספיק לו למשל שנה שלימה. במהלך גשם אחד ממלא הקקטוס הזה כמעט את כל גופו במים וכך הוא שורד זמן רב. מספיקה לו ירידת גשמים בודדת כדי לצבור את כל המים שהוא צריך לכל השנה.
הנה הסגוארו של מדבר אריזונה:
http://youtu.be/NnAybpBexTs
החיים שסובבים וחיים בתוך הקקטוס המופלא הזה:
http://youtu.be/xWM0hYyHDvQ
כך הקקטוס הענקי שורד טוב כל כך במדבר:
http://youtu.be/stc7QSKVSn4
ופארק שלם שמוקדש לקקטוסי הסגוארו:
http://youtu.be/DevwfwfjRoE
כיצד שורדים הקקטוסים תנאים קיצוניים?
מיהם הצמחים שאין כמעט מערבון או סרט מדברי שלא נראה אותם, צומחים באין מפריע, על רקע היובש הנצחי של המדבר הצחיח? - אלה הם הקקטוסים, צמחי הישימון הנצחיים.
הקקטוס (Cactus) או הצבר, הוא צמח מדבר המשתייך למשפחת הסוקולנטים, המשפחה המופלאה, המכילה צמחים רב-שנתיים שעליהם וגבעוליהם בשרניים ומעובים ומכילים תאים שאוגרים מים. למעשה על הקקטוסים נמנים קקטוסים רבים ומגוונים, לפחות 2,000 מינים ומעל 10,000 זנים של קקטוסים.
המשותף לכולם היא יכולת ההישרדות הגבוהה במיוחד והיכולת להתמודד עם אקלים קיצוני, מה שאגב כך הופך אותם לקלים לגידול ביתי ולמתנות נפלאות למי שלא אוהבים להעניק פרחים מתים לאחרים.
הקקטוסים הם כה עמידים, עד שכמויות המים הגדולות שנאגרות בהם מאפשרות להם לשרוד גם כשהם מנותק לגמרי מהשורשים, מה שהופך אותם קלים לריבוי. רבים הקקטוסים שניתן פשוט לחתוך חתיכה מהם, לתקוע באדמה והם פשוט יגדלו.
אבל מה סוד העמידות המופלאה של הקקטוס בתנאים קשים? - ובכן, בניגוד לצמחים רגילים, בעלי הגבעול והעלים, לקקטוס מבנה מיוחד, שמעניק לו עמידות מרשימה ביותר בתנאים קיצוניים של חום ויובש כבדים. המבנה הבשרני והייחודי הזה מאפשר לו לאגור פחמן דו חמצני, בשעות הלילה, בעוד שבמהלך היום הוא יהפוך אותו לסוכר. בדרך זו מונע הקקטוס התאיידות מהירה של מים שהוא שומר בתוכו, מה שמאפשר לו לשרוד ביובש ובחום גבוהים במיוחד.
אגב, לא רק דרך השורשים סופח אליו הקקטוס נוזלים. גם טל, ערפל ומעט הגשם שיורד במדבר מזינים אותו ומאפשרים לו לאגור את המים המעטים שיש במדבר היבש.
הנה על הקקטוסים המרתקים ומי שמגדלים אותם (עברית):
https://youtu.be/Ok7BD6Zk4JU
כך קקטוסים פורחים:
https://youtu.be/I8W4LyIXINE
ויש מי שאוכל אותם (עברית):
https://youtu.be/LGpWuLyvoRA
מיהם הקקטוסים שחיים במדבר?
הקקטוס (Cactus) הוא צמח שמסוגל לחיות במדבר ובתנאים של יובש בזכות יכולתו לאגור מים בגזע ובענפים. כמו גמל, היכולת המיוחדת של הקקטוס להתמודד עם שמירת המים היא סוד התאמתו הטובה כל כך לתנאי המדבר הקשים. למעשה, קקטוס בוגר יכול לאגור כ-2000 ליטר מים בשבוע.
מוצאו של הקקטוס מיבשת אמריקה. ידועים לפחות 2,000 מינים ומעל 10,000 זנים של קקטוסים.
בעוד הקקטוס הצעיר הוא בעל שורשים עדינים וזקוק לצל רב בשעות היום, עד ששורשיו יהפכו חזקים ויציבים מספיק, הקקטוס הבוגר אוהב שמש ישירה במהלך מרבית שעות היום. אם הוא מטופל כיאות, הוא עשוי לחיות במשך מאות שנים.
קוצי הקקטוס נועדו להרחיק מזיקים ובעלי חיים שינסו לינוק את הנוזלים האצורים בו.
בזכות יכולת ההשרדות שלהם, יש מיני קקטוסים שמגיעים לגודל ענקי ולאורך חיים של מאות שנים. קראו עליהם באאוריקה בתגית "קקטוסים".
הנה ניהול המים של הקקטוס:
http://youtu.be/stc7QSKVSn4
אגדת המים והקקטוס:
http://youtu.be/jyT7iO7cTtc
אך אל תשתו את מי הקקטוס אם נתקעתם בלי מים במדבר:
http://youtu.be/hBOuSUJIgYY
ופרחי הקקטוס:
http://youtu.be/5FSrAcYytIU
האם קקטוסים פורחים?
בהחלט. אמנם פריחה מהווה אובדן אנרגיה ובתנאים קשים של מחסור במים היא תהיה קצרה, אבל הקקטוסים פורחים לא פעם והפריחה של מיני קקטוסים שונים היא יפה במיוחד.
הקקטוס הוא צמח חסכני במים. הוא התאים את עצמו לחיי המדבר היטב ובתנאי יובש קשים הוא חוסך כל טיפה. אך כשזני הקקטוסים השונים זוכים ללחות מספקת, הם יכולים להצמיח פרחים מדהימים ומגוונים. פריחת הקקטוסים היא בכל מקרה קצרה ויכולה להיות בהרבה מקרים בת יום אחד בלבד!
הנה פריחות של קקטוסים רבים ויפים במיוחד:
http://youtu.be/_hwDdE0Gu4E
סרטון קפיצות זמן של פריחת הקקטוסים:
https://youtu.be/I8W4LyIXINE
וקקטוס שפורח פעם בשנה בלילה:
https://youtu.be/joDiVN4dHME

משפחת הסוּקוּלנטים (Succulents) היא משפחת צמחים רב-שנתיים, בעלי עלים וגבעולים בשרניים ועבים, המכילים תאים האוגרים בתוכם מים. לרוב הם גדלים במקומות יבשים ובמדבריות ומכאן שלא דרושה להם השקיה רבה.
משמעות המילה סוּקוּלנט בלטינית היא "עסיס".
בהום דקורייטינג או סטיילינג, עיצוב הפנים הביתי, משפחת הסוקולנטים הפכה בשנים האחרונות ללהיט עיצובי של ממש. מאוחסנים ויפים במכלים קומפקטיים, עם צורתם הפיסולית, הצבעונית והיפה להפליא, שהפכה אותם לצמחים הכי אהודים בעיצוב המודרני.
על הסוקולנטים נמנים גם הקקטוסים, צמחי המדבר והישימון הנצחיים. למעשה, כל הסוקולנטים מאד קלים לגידול ולא דורשים מאמץ לשם כך, גם בזכות המים שצמחי הסוקולנט אוגרים בגבעולים שלהם, מה שכמעט ולא מחייב השקיה.
אז אין להם פריחה מרהיבה אבל רבים מהם צומחים כמו פסלים, שיכולים להזכיר בקלות שושנת ים או אלמוג ססגוני. וזה עוד לפני שמזכירים את עליהם הצבעוניים ולא פעם מרהיבים, בגוונים כמו תכול, סגול, אדום, כתום, ירוק או אפילו אפור אלגנטי.
ובכלל, הם גדלים באקלים של ערבות חמות, דלות גשמים בעונה החמה ויבשות בעונה הקרה. מקומות כמו דרום מערב ארה"ב, מקסיקו ומרכז אמריקה הדרומית, האי מדגסקר ודרום יבשת אפריקה.
הכירו את הסוקולנטים:
https://youtu.be/2R7P1JDCBa8
שלל סוקולנטים במשתלה:
https://youtu.be/GXfDsyet3nE
גינת סוקולנטים:
https://youtu.be/dPIQIti8HDc
הכינו בעצמכם עציץ סוקולנטים:
https://youtu.be/yE1QZmciF1A

בתרבות העולמית יחסי הכלה והחותנת שלה אינם תמיד טובים כל כך. לחותנת, אמו של החתן, יש תמיד מה לומר לאשתו של הבן שלה, שתמיד יישאר "הילד שלה"...
זו הסיבה שלקקטוס השמנמן והקוצני מכולם, זה שיש לו צורה של פוף והרבה קוצים כואבים מעליו, הצמידו את הכינוי "קקטוס כיסא החותנת".
זהו אחד הקקטוסים הפופולאריים בארץ ובעולם. הוא הגיע ממרכז אמריקה, במקסיקו. גובהו בטבע יכול להגיע עד לגובה של מטר. כיום הוא נפוץ מאד בגינות בעולם, אבל בטבע כבר די נדיר למצוא אותו והוא נמצא בסכנת הכחדה.
הנה כיסא החותנת:
http://youtu.be/1nHmhxVjUNw
והגדילה של הקקטוס במשך 40 שנה:
http://youtu.be/OQlT11SFlNU

אלוורה (Aloe vera) הוא צמח מרתק המשלב יופי טבעי, שימושים מגוונים ומסורת רפואית עתיקה. הצמח בעל העלים הבשרניים והמוארכים משתייך למשפחת החצביים (Asphodelaceae) ומקורו באזורים צחיחים של דרום חצי האי ערב, בעיקר תימן ועומאן. למרות גדילתו במדבריות, האלוורה הפך לאחד הצמחים הפופולריים בעולם בזכות תכונותיו הרפואיות והקוסמטיות המרשימות.
העלים הייחודיים של האלוורה מאחסנים בתוכם ג'ל שקוף ודביק המכיל מאות חומרים פעילים, כולל ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו, אנזימים ותרכובות אנטי-דלקתיות. מרקם זה שימש לרפואה מסורתית במצרים העתיקה כבר לפני 6000 שנה, עד כדי כך שכינו אותו "צמח האל-מוות" וכללו אותו בטקסי קבורה של פרעונים.
#היסטוריה
דיוסקורידס, מאבות רפואת הצמחים היוונית, הכיר כבר בשנת 78 לספירה את האלוורה.
לפי מסורות היסטוריות, כבר אריסטו המליץ לתלמידו אלכסנדר הגדול להשתלט על האי סוקוטרה, כדי להשיג אספקה של זן אלואה מיוחד (Aloe socotrina) לריפוי פצעי חייליו בשדה הקרב. קליאופטרה השתמשה בו כחלק משגרת הטיפוח שלה, ומסורות רפואיות בכל העולם – מסין העתיקה ועד לתרבויות אינדיאניות – אימצו את הצמח לשימושים מגוונים.
ברפואה האיורוודית בהודו, האלוורה מכונה "קומארי" (kumari) שמשמעותו "נערה צעירה", המסמלת את יכולות ההתחדשות והחיוניות של הצמח. האמונה המסורתית גורסת שקריאת מנטרות מיוחדות לצמח לפני קטיף העלים מגבירה את סגולותיו הרפואיות.
במאה ה-10 ומהתקופה האנגלו-סקסונית, מוצאים את הצמח בספרי רפואה של צפון אירופה. מניחים שאת דרכו לאירופה הוא מצא בנתיבי הסחר של מצרים ואפריקה.
במאה ה-17 הובאה האלוורה ממזרח ודרום אפריקה אל איי הודו המערבית. שם היא עדיין מעובדת בהרחבה. גם ברפואה הטבעית של ג'מייקה היא נחשבת למרכיב משמעותי.
ובאיים הקנרים גדל זן מיוחד של אלוורה שנחשב לאיכותי במיוחד בשל תנאי האקלים הייחודיים. כה חשוב היה הצמח בכלכלה המקומית, שבמאה ה-18 היה אסור לייצא שתילי אלוורה מהאיים ומי שעשה זאת הסתכן בעונש מוות. היום, מייצאים מהאיים הללו מוצרי אלוורה לכל העולם וגאים במסורת ארוכה של גידול הצמח האיכותי ביותר.
#גינון
האלוורה הוא צמח נהדר לגינון ביתי. עמידותו הגבוהה, דרישות המים המינימליות והיכולת לשרוד בתנאים קשים הופכים אותו לאידיאלי עבור גננים מתחילים או עסוקים. הצמח יכול לגדול בקלות בעציץ על אדן החלון, בחצר או בגינה, ומשמש כאלמנט דקורטיבי מרשים בזכות הצורה הגיאומטרית המרהיבה של עליו.
מה שהופך את האלוורה לנהדר במיוחד הוא שהוא מתרבה בקלות – הוא מייצר חוטרים (שתילים צעירים) סביב בסיס הצמח הבוגר, אותם אפשר להפריד ולשתול בעציצים חדשים. כך, בעל צמח אחד יכול להיות בעל משתלה שלמה תוך שנים ספורות. האלוורה גם משמש כמטהר אוויר טבעי, סופג רעלים ומשחרר חמצן בלילה, מה שהופך אותו לתוספת נהדרת לחדר השינה.
#מטבח
מלבד היותו צמח מרפא ונוי, האלוורה מצא את דרכו גם למטבח המודרני. הג'ל של האלוורה משמש במשקאות בריאות פופולריים, במיצים ובתוספי תזונה. טעמו נייטרלי יחסית מאפשר שילוב קל עם פירות ומרכיבים אחרים. ביפן, קוריאה ומקסיקו משתמשים בג'ל האלוורה כמרכיב בממתקים, סלטים ותבשילים.
מחקרים מראים כי צריכת אלוורה יכולה לסייע בהפחתת רמות סוכר בדם, בשיפור העיכול ובתמיכה במערכת החיסון. אולם יש להיזהר – האלואין (Aloin) הצהוב שנמצא בין העור החיצוני של העלה לבין הג'ל הפנימי הוא חומר משלשל חזק, ולכן יש להקפיד על הפרדה נכונה בין החלקים השונים של הצמח לפני השימוש במטבח.
#בריאות
האלוורה הרפואית היא רק זו שיש לה פריחה צהובה. כל השאר פחות יעילים מבחינה רפואית.
השימושים הרפואיים של האלוורה הרפואית הם המפורסמים ביותר ובהם בולטים הטיפול בכוויות ובעיות עור שונות והטיפול במערכת העיכול ובעיות מעיים, כמו קרון, קוליטיס ובעיות פרקים.
הג'ל משמש להרגעת כוויות שמש, פצעים וגירויי עור, ומחקרים מודרניים מאששים את יעילותו בזירוז תהליכי ריפוי, הפחתת דלקות והרגעת גירודים.
ברפואה הקונבנציונלית, האלוורה נמצא בשימוש בטיפול בפצעי לחץ, בכוויות קרינה אצל מטופלי סרטן, ובמשחות להקלה על יובש ואדמומיות בעור. המחקר המודרני מתמקד בפוטנציאל האנטי-אוקסידנטי של הצמח, ביכולתו לסייע בהפחתת רמות כולסטרול וסוכר, וביעילותו בטיפול במחלות מעי דלקתיות.
מה שמדהים הוא שלמרות אלפי שנות שימוש מסורתי, מדענים עדיין מגלים תועלות חדשות לצמח העתיק הזה. הקשר בין האלוורה לבין בריאות האדם הוא עדות חיה לחכמה העמוקה הטמונה בתרבויות המסורתיות ולפוטנציאל הריפוי העצום שקיים בעולם הצמחי, ממתין להתגלות מחדש בעידן המודרני.
כיום ניתן למצוא בארצות הברית אפילו חוות גידול ענקיות של אלוורה המשתרעות על פני אלפי דונמים, בעיקר בטקסס ומקסיקו, שם האקלים החם והיבש מספק תנאים אידיאליים לגידול הצמח. מעניין שהחקלאים באזורים אלה מדווחים שהצמח עצמו כמעט אינו סובל ממזיקים, ככל הנראה בשל החומרים האנטי-בקטריאליים והאנטי-פטרייתיים הטבעיים שהוא מכיל.
#טיפוח
בימינו, תעשיית הקוסמטיקה אימצה את האלוורה בהתלהבות. אפשר למצוא אותו כיום בתור מרכיב בקרמים, שמפו, מסכות פנים ומוצרי היגיינה אישית.
הנה האלוורה (עברית):
https://youtu.be/hX3QZ_E1iik
השימושים המסורתיים והרפואיים של האלוורה (עברית):
https://youtu.be/E0Jho0yfqN0
כך נשתול אלוורה בקלות (עברית):
https://youtu.be/mzexFOIdAs0
פרסומת למשקה אלוורה (עברית):
https://youtu.be/zlc5D5ox8qY
הצד הבריאותי של האלוורה (עברית):
https://youtu.be/5SnYUcpfzoo
והכנת משקה אלוורה טבעי (עברית):
https://youtu.be/8fofLVQk3ag

לצמח אֲגָבָה (Agave) יש עלים בשרניים וגדולים הערוכים בצורת רוזטה, או עיגול.
כבר אלפי שנים שנוהגים במרכז אמריקה לייבש ולעבד את סיבי העלים החזקים מאד שלו, שנקראים "סיזל" (Sisl) ומשתמשים בהם לאריגת בד ה"יוטה" השימושי ועוד אריגים חזקים יותר ולשזירת חבלים.
חבלי אגבה סיזל טבעיים, מסיבי צמח אגבה מיוצרים עד היום במקומות שונים בעולם. חבלים אלו אינם סינתטיים ולכן הם מתכלים וטובים יותר לכדור הארץ.
צמח האגבה הוא סוקולנט, צמח שאוגר מים ויכול להתקיים בהשקיה מועטה. מכאן היכולת של האגבה לשרוד בתנאים קשים מאוד וכמעט ללא מים. יכולתו זו לגדול בתנאי אקלים קשים, ביחד עם השימושים המגוונים שלו בתעשיות שונות, הופכים את האגבה לצמח רב ערך בתרבויות קדומות, כמו המאיה, ועד ימינו בעולם המודרני.
גם הרגלי הפריחה שלו מיוחדים במינם. האגבה אינו פורח לאורך השנים, אלא פעם אחת בלבד. הוא חי ומתפתח לקראת השלב בו יוציא פרח אחד בודד ואז ימות. זו נקראת פריחה מונוקרפית.
#שימושים תעשייתיים
יכולתה של האגבה להתאים לתנאי אקלים קשים והתועלת שהיא מביאה לאדם ולסביבה כבר שנים רבות, בייצור של חבלים ואריגים, מעודדים את האנושות לחקור כל העת את האפשרויות הגלומות באגבה. עם השנים התגלו שימושים מגוונים בה, בתעשיות שונות, ההופכים אותה לצמח בעל ערך רב בעולם המודרני.
בתעשיית האלכוהול, למשל, משמש האגבה כמרכיב העיקרי בייצור של משקאות אלכוהוליים מסורתיים שמקורם במקסיקו, דוגמת הטקילה והמסקל.
בתעשיית המזון האגבה משמש להפקה וייצור של סירופ טבעי וממתיקים טבעיים, שבהיותם בעלי אינדקס גליקמי נמוך הם מהווים בעולם המערבי כתחליף מצוין ומבוקש לסוכר.
בזכות תכונותיו המרככות והמלחים שבו, משמש מיצוי האגבה גם לייצור של מוצרי טיפוח ויופי, בתעשיית הקוסמטיקה.
גם בתעשיית התרופות מרבים לחקור במחקר מתמשך ורב שנים כיצד יכולים חומרים שהופקו מהאגבה לשמש ברפואה. בין השאר נבדקות גל העת התכונות האנטי דלקתיות והאנטי בקטריאליות שלהם.
#היסטוריה
מקורו של האגבה במקסיקו ודרום-מערב ארצות הברית של היום ובמרכז אמריקה. לארצות באגן הים התיכון הוא הובא במאה ה-16.
אפילו אצלנו, במדינת ישראל הצעירה, בנו בשנות ה-50 בצומת גילת שבנגב מפעל לייצור חבלים ובדים מצמחי אגבה שגידלו במדבר. המפעל התחיל כהצלחה גדולה אך בעשור הבא השתלטו הסיבים הסינתטיים, שהיו חזקים וזולים מסיבי הסיזל והמפעל נסגר.
בישראל ובארצות הים-התיכון משמש האגבה כיום, כצמח מרשים ועמיד במיוחד, בעיקר למטרות נוי.
חלק מהערבים נוטעים אותו בבתי הקברות, אולי בשל הדמיון בינינו ולצמח, שחי ומתפתח ואז פורח ומסיים את חייו.
איש מאיה מדגים איך הכינו עלי אגבה סיסל לשזירת חבל:
https://youtu.be/iZ4D47oqnAs
מכונות מייצור עצמי באפריקה משמשות לייצור חבלי סיסל טבעיים מסיבי אגבה:
https://youtu.be/EGM6He40Wlc
החבלים שנוצרים מהסיבים הללו:
https://youtu.be/dFUu-q5hK68
לוקחים חלק ושותלים - כך מגדלים צמח אגבה:
https://youtu.be/iBvHbdLFjOg
קציר האגבה:
https://youtu.be/ZXU_rPyT39c
זן יפה - ה"קווין אגבה":
https://youtu.be/fOzw1zL7EV0
סוקולנטים

קקטוס סגוארו (Saguaro), הקקטוס של מדבר סונורה שבאריזונה, הוא המפורסם ביותר מבין הקקטוסים. זהו הקקטוס הכי גדול בעולם.
הקקטוס הזה מגיע לגובה של 15 מטרים ולמשקל של 15 טונות! - גודלו הענקי של הסגוארו הופך אותו לכוכב של סרטים אמריקניים והוא מופיע בהרבה מערבונים - סרטים שמתארים את המערב הפרוע של ארצות הברית. עם השנים ובהשפעת המערבונים, הוא הפך ממש לסמל של המערב הפרוע האמריקאי.
שורשיו של קקטוס הסגוארו יכולים לספוג עד 750 ליטרים של מים, כמות שתספיק לו למשל שנה שלימה. במהלך גשם אחד ממלא הקקטוס הזה כמעט את כל גופו במים וכך הוא שורד זמן רב. מספיקה לו ירידת גשמים בודדת כדי לצבור את כל המים שהוא צריך לכל השנה.
הנה הסגוארו של מדבר אריזונה:
http://youtu.be/NnAybpBexTs
החיים שסובבים וחיים בתוך הקקטוס המופלא הזה:
http://youtu.be/xWM0hYyHDvQ
כך הקקטוס הענקי שורד טוב כל כך במדבר:
http://youtu.be/stc7QSKVSn4
ופארק שלם שמוקדש לקקטוסי הסגוארו:
http://youtu.be/DevwfwfjRoE

מיהם הצמחים שאין כמעט מערבון או סרט מדברי שלא נראה אותם, צומחים באין מפריע, על רקע היובש הנצחי של המדבר הצחיח? - אלה הם הקקטוסים, צמחי הישימון הנצחיים.
הקקטוס (Cactus) או הצבר, הוא צמח מדבר המשתייך למשפחת הסוקולנטים, המשפחה המופלאה, המכילה צמחים רב-שנתיים שעליהם וגבעוליהם בשרניים ומעובים ומכילים תאים שאוגרים מים. למעשה על הקקטוסים נמנים קקטוסים רבים ומגוונים, לפחות 2,000 מינים ומעל 10,000 זנים של קקטוסים.
המשותף לכולם היא יכולת ההישרדות הגבוהה במיוחד והיכולת להתמודד עם אקלים קיצוני, מה שאגב כך הופך אותם לקלים לגידול ביתי ולמתנות נפלאות למי שלא אוהבים להעניק פרחים מתים לאחרים.
הקקטוסים הם כה עמידים, עד שכמויות המים הגדולות שנאגרות בהם מאפשרות להם לשרוד גם כשהם מנותק לגמרי מהשורשים, מה שהופך אותם קלים לריבוי. רבים הקקטוסים שניתן פשוט לחתוך חתיכה מהם, לתקוע באדמה והם פשוט יגדלו.
אבל מה סוד העמידות המופלאה של הקקטוס בתנאים קשים? - ובכן, בניגוד לצמחים רגילים, בעלי הגבעול והעלים, לקקטוס מבנה מיוחד, שמעניק לו עמידות מרשימה ביותר בתנאים קיצוניים של חום ויובש כבדים. המבנה הבשרני והייחודי הזה מאפשר לו לאגור פחמן דו חמצני, בשעות הלילה, בעוד שבמהלך היום הוא יהפוך אותו לסוכר. בדרך זו מונע הקקטוס התאיידות מהירה של מים שהוא שומר בתוכו, מה שמאפשר לו לשרוד ביובש ובחום גבוהים במיוחד.
אגב, לא רק דרך השורשים סופח אליו הקקטוס נוזלים. גם טל, ערפל ומעט הגשם שיורד במדבר מזינים אותו ומאפשרים לו לאגור את המים המעטים שיש במדבר היבש.
הנה על הקקטוסים המרתקים ומי שמגדלים אותם (עברית):
https://youtu.be/Ok7BD6Zk4JU
כך קקטוסים פורחים:
https://youtu.be/I8W4LyIXINE
ויש מי שאוכל אותם (עברית):
https://youtu.be/LGpWuLyvoRA

הקקטוס (Cactus) הוא צמח שמסוגל לחיות במדבר ובתנאים של יובש בזכות יכולתו לאגור מים בגזע ובענפים. כמו גמל, היכולת המיוחדת של הקקטוס להתמודד עם שמירת המים היא סוד התאמתו הטובה כל כך לתנאי המדבר הקשים. למעשה, קקטוס בוגר יכול לאגור כ-2000 ליטר מים בשבוע.
מוצאו של הקקטוס מיבשת אמריקה. ידועים לפחות 2,000 מינים ומעל 10,000 זנים של קקטוסים.
בעוד הקקטוס הצעיר הוא בעל שורשים עדינים וזקוק לצל רב בשעות היום, עד ששורשיו יהפכו חזקים ויציבים מספיק, הקקטוס הבוגר אוהב שמש ישירה במהלך מרבית שעות היום. אם הוא מטופל כיאות, הוא עשוי לחיות במשך מאות שנים.
קוצי הקקטוס נועדו להרחיק מזיקים ובעלי חיים שינסו לינוק את הנוזלים האצורים בו.
בזכות יכולת ההשרדות שלהם, יש מיני קקטוסים שמגיעים לגודל ענקי ולאורך חיים של מאות שנים. קראו עליהם באאוריקה בתגית "קקטוסים".
הנה ניהול המים של הקקטוס:
http://youtu.be/stc7QSKVSn4
אגדת המים והקקטוס:
http://youtu.be/jyT7iO7cTtc
אך אל תשתו את מי הקקטוס אם נתקעתם בלי מים במדבר:
http://youtu.be/hBOuSUJIgYY
ופרחי הקקטוס:
http://youtu.be/5FSrAcYytIU

בהחלט. אמנם פריחה מהווה אובדן אנרגיה ובתנאים קשים של מחסור במים היא תהיה קצרה, אבל הקקטוסים פורחים לא פעם והפריחה של מיני קקטוסים שונים היא יפה במיוחד.
הקקטוס הוא צמח חסכני במים. הוא התאים את עצמו לחיי המדבר היטב ובתנאי יובש קשים הוא חוסך כל טיפה. אך כשזני הקקטוסים השונים זוכים ללחות מספקת, הם יכולים להצמיח פרחים מדהימים ומגוונים. פריחת הקקטוסים היא בכל מקרה קצרה ויכולה להיות בהרבה מקרים בת יום אחד בלבד!
הנה פריחות של קקטוסים רבים ויפים במיוחד:
http://youtu.be/_hwDdE0Gu4E
סרטון קפיצות זמן של פריחת הקקטוסים:
https://youtu.be/I8W4LyIXINE
וקקטוס שפורח פעם בשנה בלילה:
https://youtu.be/joDiVN4dHME
