שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.
»
«
מהו נאום "נילחם" האיקוני של צ'רצ'יל?
נאום "We shall fight" של ווינסטון צ'רצ'יל הוא נאום קצרצר ודל במילים, אך עוצמתי ומרשים כל כך, שניתן לומר היום שהציל את בריטניה והעולם כולו מגייסותיו של היטלר במלחמת העולם השנייה.
את הנאום הזה נשא מנהיג בריטניה ב-4 ביוני 1940, רגע קריטי במיוחד במלחמה. על אף הכמעט אקראיות שלו, הנאום הזה נחשב לאחד הנאומים המפורסמים והחשובים ביותר במאה ה-20 ובהיסטוריה המודרנית בכלל.
את הנאום נשא ראש הממשלה הטרי צ'רצ'יל, כשהוא סוקר בפרלמנט בלונדון את מצב המלחמה ומצבה של בריטניה הוא לא טוב.
צ'רצ'יל מדבר אחרי כחודש של קרבות, בהם מביס הצבא הגרמני את הצבא הצרפתי, שרבים ראו בו עד אז את הצבא החזק בעולם. והוא בא אחרי שבריטניה מילטה בקושי את צבאה מצרפת הכבושה, רגע לפני שיושמד בידי הצבא הגרמני, תוך כדי שהיא משאירה מאחור את הנשק הכבד של בריטניה, שנפל עתה בידי הגרמנים (ראו בתגית "פינוי דנקרק").
לקראת סוף הסקירה שלו אומר צ'רצ'יל לפרלמנט, אך בעצם לעם הבריטי, את הדברים הבאים (בעריכה שלנו):
#"גם אם נפלו או יפלו חלקים גדולים של אירופה, בידי שלטון הגסטפו - לא נירתע ולא נכזיב. אנו נמשיך עד הסוף, נילחם בצרפת, נילחם בימים, נילחם בביטחון גובר ובכוח גדול באוויר, נגן על האי שלנו. אנו נילחם בחופים, אנו נילחם בשדות התעופה, נילחם בשדות, נילחם בהרים ולעולם לא ניכנע!"
הנאום כולו היה מסר של נחישות, בו מדגיש צ'רצ'יל את הנחישות של בריטניה להילחם נגד גרמניה הנאצית בכל מחיר. צ'רצ'יל מעוניין לחזק את רוח הלחימה של העם הבריטי ולאחד את האומה אל מול האיום הנאצי.
הנאום הזה נחשב לנקודת מפנה במלחמה ולרגע שיסמל ויחזק את עמידתה האיתנה של בריטניה, אל מול הצבא המאיים של היטלר. עד היום מצטטים חלקים ממנו בנאומים של פוליטיקאים, כשעיקר הציטוטים הם מהמשפטים האחרונים שלמעלה, משפטים שהפכו סמל לעמידה איתנה אל מול אויב, לעידוד וחיזוק המורל בציבור.
לימים יאמרו מומחים ומנהיגים שנאומיו של צ'רצ'יל באותם ימים היו שווי ערך לכמה דיביזיות. לסטאלין מיוחס הציטוט "צ'רצ'יל הוא הלוחם הטוב ביותר שיש לאנגליה. במצב העניינים הנוכחי, כל נאום שלו שווה לפחות 100 טנקים."
בעקבות הנאום הזה נישאו במהלך המלחמה עוד נאומים איקוניים של צ'רצ'יל, כולל נאום "דם, יזע ודמעות", שהוא נשא ב-13 במאי 1940, "זוהי שעתנו הגדולה ביותר" (18 ביוני 1940), ו"זה לא הסוף של ההתחלה", שהוא יישא ב-10 בנובמבר 1942.
ברור לכל שהיכולת הרטורית של צ'רצ'יל לעורר השראה ולחזק את המורל, היו אחד מכלי הנשק החשובים במאמץ המלחמתי הבריטי. הם גם חיזקו את המורל של העם הבריטי וחייליו ומנגד - הם גם סייעו לו בגיוס של תמיכה בינלאומית, שהייתה כה הכרחית לבריטניה באותם ימים.
כי מי יוכל לעמוד בפני מנהיג כל כך מדויק ומעורר השראה?
נאומים איקוניים נוספים בתגית "נאומים מפורסמים".
הנה נאום "אנו נילחם" של צ'רצ'יל (מתורגם):
https://youtu.be/k8cBGoC6pzA
מתוך סרט על חייו:
https://youtu.be/CXIrnU7Y_RU
מערוץ ההיסטוריה:
https://youtu.be/taGgntNWFSE
והנאום המלא:
https://youtu.be/MkTw3_PmKtc
מה היה מסך הברזל שצ'רצ'יל הכריז עליו בנאום?
הכינוי "מסך הברזל" (באנגלית: Iron Curtain) מיוחס לגבול האידאולוגי שחילק את אירופה לשני גושים: גוש המערב בהנהגת ארצות הברית והדמוקרטיות של מערב אירופה והגוש המזרחי שנשלט על ידי ברית המועצות.
את הגוש המזרחי האחרונה יצרה, לאחר שהשתלטה על מדינות מזרח אירופה והקימה בהן משטרים קומוניסטיים שהתחזו למה שנקרא, בציניות לא קטנה, "דמוקרטיות עממיות".
איך זה קרה? - לאחר מלחמת העולם השנייה מצאו אזרחי ברלין את עצמם נשלטים על ידי המשטר המזרח גרמני, שהוא עצמו נשלט בידי ברית המועצות.
הסמל למסך הברזל הייתה אז ברלין. אחרי המלחמה חולקה גרמניה בין המנצחות. הבירה ברלין חולקה ל-4 חלקים. בעוד 3 המעצמות המערביות קיבלו את הרבעים המערביים, ברית המועצות קיבלה את הצד המזרחי. היות והעיר כולה ישבה בשטח בו שלטה ברית המועצות, נאלצו בנות הברית להטיס אליה הכל במטוסים.
חשוב להבין, במצב דברים זה ירד על אירופה "מסך הברזל" (Iron curtain), מושג סמלי שהגדיר את המצב. הסגר הסובייטי עתיד להימשך "רק" עד 1949, אך "המלחמה הקרה" עצמה תסתיים רק בשלהי שנות ה-80.
את המושג "מסך הברזל" טבע ב-1946 ווינסטון צ'רצ'יל, מי שכבר לא כיהן כראש ממשלת בריטניה, אבל התארח בארצות הברית ונתן את אחד הנאומים החשובים במאה ה-20. הוא התייחס בו לחומה הדמיונית שחילקה את העולם של אחרי מלחמת העולם השנייה לרעים ולטובים. מצד אחד עמד אז הקומוניזם המדכא של מזרח אירופה ומנגד - הקפיטליזם של "המערב".
בנאום אז דיבר צ'רצ'יל על "עוצמתו של השלום", אבל היו מי שאמרו אז שבאופן אירוני דווקא נאומו של צ'רצ'יל, הוא שכונן את המלחמה הקרה.
מכל מקום, לא היה סמל ברור יותר לפיצול שבין מזרח למערב מאשר חומת ברלין. החומה הזו, שתיבנה בהמשך על ידי הקומוניסטים של גרמניה המזרחית, עתידה לקרוע את העיר למזרח ומערב. החומה הזו תבטא היטב את הקרע הבין-גושי ואת המלחמה הקרה כולה.
נאומים איקוניים נוספים בתגית "נאומים מפורסמים".
הנה "נאום מסך הברזל" המפורסם, בו טבע צ'רצ'יל את המושג "מסך הברזל":
https://youtu.be/S2PUIQpAEAQ
סיפורו של מסך הברזל (מתורגם):
https://youtu.be/A9fQPzZ1-hg
כך נראו החיים בברלין המחולקת תחת מסך הברזל:
https://youtu.be/IcdKGtzK8kg
צילומים אותנטיים מבניית והפעלת חומת ברלין:
https://youtu.be/8RTaOMsLt0Y
ופתיחת המלחמה הקרה בברלין וחלוקתה בתום מלחמת העולם השנייה (עברית):
https://youtu.be/-xg4T9_5i5A
מי חשב שהיטלר עושה שלום וקיבל את המלחמה הגדולה בהיסטוריה?
ראש הממשלה הבריטי נוויל צ'מברליין (Neville Chamberlain) היה מנהיג שנקט בגישה פייסנית כלפי היטלר ודחה שוב ושוב את התערבותה של בריטניה במעשיו המדיניים והצבאיים של היטלר.
בשלב מסוים רומה צ'מברליין בצורה מתוחכמת על ידי המנהיג הנאצי אדולף היטלר שהבטיח לו שתימנע מלחמה בתנאי שחבל הסודטים יילקח מצ'כוסלובקיה ויעבור לגרמניה.
היה זה הסכם מינכן, או ועידת מינכן, שהייתה פגישת פסגה בה הסכים צ'מברליין המהסס לדרישותיו התוקפניות של היטלר שרצה בחבל הסודטים ובהמשך בסיפוח של כל צ'כוסלובקיה.
בפייסנות שלו קירב למעשה צ'מברלין את המלחמה. יש הטוענים שהוא ראה בהיטלר איש של שלום בעוד אחרים טוענים שלא היה משוכנע שבריטניה תצליח לנצח את הצבא הגרמני במלחמה. במיוחד מכיוון שבשנים שקדמו להסכם מינכן התחמש הוורמאכט, צבא גרמניה, בטירוף, תוך שהוא בונה ורוכש המון מטוסי קרב, טנקים וצוללות ומצטייד למלחמה, מעל ומעבר למה שהתירו לו הסכמי ורסאי, לאחר תבוסתו במלחמת העולם הראשונה.
מכל מקום, אחרי הסכם מינכן, כל בריטניה מריעה לצ'מברליין, איש השלום והמנהיג שהביא לה שלום עם כבוד, או במילותיו "שלום לדורנו". בבית הנבחרים קם אז צ'רצ'יל, מי שנחשב אז בפרלמנט האנגלי לזקן לא רציני ומחרחר מלחמה. בנאופ מזהיר הוא אמר אז: "בריטניה יכולה הייתה לבחור בין חרפה לבין מלחמה. היא בחרה בחרפה - ותקבל את המלחמה!"
בכל מקרה, פייסנותו של צ'מברליין באותו הסכם מינכן הביאה לכך שכשהמלחמה נפתחה, זה היה לאחר שהיטלר זכה בתעשייה הצ'כית החזקה, שכללה מתכות וכלי נשק. היטלר פתח במלחמה בזמן שהתאים לו ולאחר שצבאו התחזק מספיק.
לאחר חצי שנה של מלחמה, שבמהלכה בריטניה נכשלה והצבא הגרמני פולש לצרפת, דרך יערות הארדנים שעליהם הכריזה צרפת שהם בלתי עבירים לשריון, נופלת ממשלתו של צ'מברליין והוא מתפטר. תוך חודשים ספורים, עת כל תקוותיו עולים בעשן, הוא מת מסרטן. מחליפו צ'רצ'יל הספיד אותו במילים המרגשות:
"נפל בחלקו של נוויל צ'מברליין, באחד המשברים העילאיים בעולמנו, שדעותיו תיסתרנה על ידי המאורעות, שתקוותיו תתאכזבנה, והוא יהיה מרומה ונגזל על ידי איש זדון. אך מה היו תקוות אלו שמהן התאכזב? מה היו שאיפות אלו שמהן התייאש? מה הייתה אמונתו אותה ניצלו לרעה? הרי היו אלו בין הרגשות הנאצלים והמיטיבים של לב האדם - אהבת השלום, השאיפה לשלום והחתירה לשלום, אפילו במחיר סיכון גדול וודאי במחיר אישי". (הציטוט מויקיפידיה).
אגב, זמן קצר לאחר ההסכם עם צ'מברליין רימה איש הזדון, היטלר, גם את מנהיג ברית המועצות יוזף סטאלין. הוא חותם עימו על הסכם שמאפשר לו לפתוח במלחמה עם אירופה, מבלי שברית המועצות תתערב. אך שנתיים אחר כך הוא תוקף גם אותה... ההכרזה של צ'מברליין "שלום בימינו" נותרה עדות היסטורית לכישלון של האמון שנתן בהיטלר וללקח על הסכמים שעושים עם רודנים.
הנה סיפורו של מנהיג השלום נוויל צ'מברליין:
https://youtu.be/3lWf8iHp4I0
סיפורו של הסכם מינכן בין צ'מברליין להיטלר (מתורגם):
https://youtu.be/8Gl6lNEtxjg
צ'מברליין חוזר עם נייר הסכם השלום שחתם עם מי שכינה "הג'נטלמן היטלר" (מתורגם):
https://youtu.be/SetNFqcayeA
קדימון של סרט שעוסק בהסכם מינכן:
https://youtu.be/AQ7x8odi-OU
סקירת הסרט שעוסק בהסכם מינכן:
https://youtu.be/o_BwDGBS-yc
מצגת וידאו על הסכם מינכן (עברית):
https://youtu.be/yQfQ3XXGgLs
ותולדות הסכם מינכן וריצוי היטלר בידי צ'מברליין:
https://youtu.be/is6rN1A2F00?long=yes
איך הציל וינסטון צ'רצ'יל את העולם?
וינסטון צ'רצ'יל (Churchill) היה מגדולי המדינאים במאה ה-20. הוא היה ראש ממשלת אנגליה בתקופת מלחמת העולם השנייה.
אבל כהונתו מתחילה כברירת מחדל. היא נולדת כמה חודשים אחרי תחילת מלחמת העולם השנייה, לאחר שממשלתו של צ'מברליין נופלת (ראו בתגית "צ'מברליין").
המפלגה השמרנית עדיין שולטת בפרלמנט הבריטי, אבל זה זמן מלחמה ובממשלת האחדות נמצאת גם מפלגת הלייבור. חברי הלייבור מתעבים את הלורד הליפקס, פוליטיקאי פייסן שמתכוון להתפשר עם היטלר, ממש כמו צ'מברליין ב"הסכם מינכן".
מדובר על הימים בהם חיל המשלוח הבריטי לכוד בצרפת הנכבשת במהירות על ידי הצבא הגרמני, שדוהר כמעט בלי עיכוב אל הבירה הצרפתית פריס. החשש הוא אדיר, כי חיל המשלוח הבריטי, על חצי מיליון חיילי בריטניה תקוע בדנקרק שבצרפת. החשש הוא שחייליו יושמדו על ידי הנאצים, מה שיביא לתבוסה מהירה של בריטניה עצמה.
למזלם של הבריטים דורשים נציגי הלייבור שראש הממשלה יהיה צ'רצ'יל. הוא עצמו לא נחל הצלחה גדולה בתפקידים הביצועיים שמילא עד אז. רבים ראו בו פוליטיקאי מעט תמהוני. אבל הוא היה חבר הפרלמנט שצדק כשהתריע ללא הפסקה מהסכנה הנאצית והפשיסטית. אנשי הלייבור כופים את דעתם וצ'רצ'יל הוא שמרכיב את ממשלת אחדות והופך ב-1940 לראש ממשלת בריטניה.
#נאום ה"דם יזע ודמעות"
ימים ספורים אחרי כניסתו, הוא יאמר בנאומו לפרלמנט: "לא אוכל להציע דבר מלבד דם, עמל, יזע ודמעות. צפויה לנו תקופה קשה... לפנינו חודשים רבים ביותר של מאבק וסבל. אם שואלים אתם מה המדיניות שלנו אני אומר כי המדיניות היא לקדש מלחמה באדמה, בים ובאוויר, לאסור מלחמה בכל כוחנו, לאסור מלחמה נגד רודנות מפלצתית שכמותה לא היתה מעולם בהיסטוריה האפלה והאומללה של הפשע האנושי. זו המדיניות שלנו. אם שואלים אתם מהי מטרתנו? אענה במילה אחת: ניצחון. ניצחון בכל מחיר. ניצחון למרות כל האימה. ניצחון ותהא הדרך ארוכה וקשה ככל שתהיה".
ואכן, צ'רצ'יל מסרב להצעה הנתפסת אז כהגיונית לנהל משא ומתן סודי עם היטלר. ברור לו שאפילו ידיעה, שהיטלר מן הסתם ידליף מיד, על גישושי שלום תמוטט את המורל הבריטי באורח הרסני, עת חייליו בסכנה וצוללות גרמניות מטביעות את אוניות הצי בקצב רצחני.
שבועיים אחרי שנכנס לתפקידו צ'רצ'יל הוגה תכנית גאונית לחילוץ חיל המשלוח הבריטי בדנקרק ומחלץ אותו בהצלחה (ראו בתגית "פינוי דנקרק"). ב-4 ביוני הוא נושא את הנאום האייקוני שבתגית "נילחם בחופים" ומנסח באופן גאוני את האסטרטגיה הבריטית - פשוט לא לוותר ולהילחם בכל מחיר.
#נאום "שעתם היפה ביותר"
שבועיים אחרי נאום ה"נילחם בחופים" יישא צ'רצ'יל נאום נוסף. הנאום מפיח תקווה וחזון עתידי ומעצים במיוחד. הוא יסתיים במילות העידוד והתקווה "הבה נאזור עוז ונמלא את חובותינו וכך גם תוסיף האימפריה הבריטית ויוסיף חבר העמים שלה להתקיים עוד 1000 שנים. ויוסיפו בני האדם לומר: הייתה זו שעתם היפה ביותר".
צ'רצ'יל יהיה האיש שיציל את העולם הדמוקרטי מניצחון היטלר והנאציזם. בזכות הנחישות והמנהיגות, אך גם בשפע התבונה שיגלה במהלך מלחמת העולם השניה, תצליח אנגליה לעמוד, כמעט לבדה, מול האויב הנאצי.
בזכות אותה נחישות בריטניה תגיע הממלכה הבריטית ליום בו יצטרפו אליה האמריקאים והרוסים וביחד הם ישלבו כוחות וינצחו את הגרמנים.
צ'רצ'יל הוכר בהיסטוריה כאדריכל הניצחון על גרמניה הנאצית וכמי שידע לתכנן את מהלכי המלחמה, להפיח אומץ בבני עמו ולגלות מנהיגות נדירה, בשעותיה הכי קשות של האומה הבריטית. נאומיו היו נשק מוראלי מדהים במלחמה נגד הצבא החזק ביותר בעולם, צבא גרמניה הנאצית.
בהמשך חייו כתב צ'רצ'יל גם ספרי היסטוריה שתיעדו את מהלכי המלחמה ועליהם אף הוענק לו פרס נובל לספרות.
הנה סרטון על התקופה בה הוא הנהיג את המעוז האחרון מול היטלר (עברית):
https://youtu.be/SCd6R23_YrA
חייו של צ'רצ'יל:
http://youtu.be/cFUSLK2z6qI
סרטונים היסטוריים של צ'רצ'יל, לאורך שנות מלחמת העולם השנייה:
http://youtu.be/o-ubeP-nFUI
צ'רצ'יל מקבל אות כבוד בצרפת, לאחר המלחמה:
https://youtu.be/z23D5lKh1bs
צ'רצ'יל הצעיר מבקר בירושלים:
http://youtu.be/C0RyRwc4XqA
שחקן שמגלם אותו וכלל לא דומה לא לו, אך מיטיב לחקות את צורת הדיבור שלו:
https://youtu.be/CyxGN0Jb8WM
הלווייתו הלאומית של צ'רצ'יל:
https://youtu.be/I5T6xfZVPLQ
ותכנית חינוכית על המנהיג שעמד מול כמעט לבדו מול היטלר (עברית):
https://youtu.be/yZaDcrdq7Ks?long=yes
נאומי צ'רצ'יל

נאום "We shall fight" של ווינסטון צ'רצ'יל הוא נאום קצרצר ודל במילים, אך עוצמתי ומרשים כל כך, שניתן לומר היום שהציל את בריטניה והעולם כולו מגייסותיו של היטלר במלחמת העולם השנייה.
את הנאום הזה נשא מנהיג בריטניה ב-4 ביוני 1940, רגע קריטי במיוחד במלחמה. על אף הכמעט אקראיות שלו, הנאום הזה נחשב לאחד הנאומים המפורסמים והחשובים ביותר במאה ה-20 ובהיסטוריה המודרנית בכלל.
את הנאום נשא ראש הממשלה הטרי צ'רצ'יל, כשהוא סוקר בפרלמנט בלונדון את מצב המלחמה ומצבה של בריטניה הוא לא טוב.
צ'רצ'יל מדבר אחרי כחודש של קרבות, בהם מביס הצבא הגרמני את הצבא הצרפתי, שרבים ראו בו עד אז את הצבא החזק בעולם. והוא בא אחרי שבריטניה מילטה בקושי את צבאה מצרפת הכבושה, רגע לפני שיושמד בידי הצבא הגרמני, תוך כדי שהיא משאירה מאחור את הנשק הכבד של בריטניה, שנפל עתה בידי הגרמנים (ראו בתגית "פינוי דנקרק").
לקראת סוף הסקירה שלו אומר צ'רצ'יל לפרלמנט, אך בעצם לעם הבריטי, את הדברים הבאים (בעריכה שלנו):
#"גם אם נפלו או יפלו חלקים גדולים של אירופה, בידי שלטון הגסטפו - לא נירתע ולא נכזיב. אנו נמשיך עד הסוף, נילחם בצרפת, נילחם בימים, נילחם בביטחון גובר ובכוח גדול באוויר, נגן על האי שלנו. אנו נילחם בחופים, אנו נילחם בשדות התעופה, נילחם בשדות, נילחם בהרים ולעולם לא ניכנע!"
הנאום כולו היה מסר של נחישות, בו מדגיש צ'רצ'יל את הנחישות של בריטניה להילחם נגד גרמניה הנאצית בכל מחיר. צ'רצ'יל מעוניין לחזק את רוח הלחימה של העם הבריטי ולאחד את האומה אל מול האיום הנאצי.
הנאום הזה נחשב לנקודת מפנה במלחמה ולרגע שיסמל ויחזק את עמידתה האיתנה של בריטניה, אל מול הצבא המאיים של היטלר. עד היום מצטטים חלקים ממנו בנאומים של פוליטיקאים, כשעיקר הציטוטים הם מהמשפטים האחרונים שלמעלה, משפטים שהפכו סמל לעמידה איתנה אל מול אויב, לעידוד וחיזוק המורל בציבור.
לימים יאמרו מומחים ומנהיגים שנאומיו של צ'רצ'יל באותם ימים היו שווי ערך לכמה דיביזיות. לסטאלין מיוחס הציטוט "צ'רצ'יל הוא הלוחם הטוב ביותר שיש לאנגליה. במצב העניינים הנוכחי, כל נאום שלו שווה לפחות 100 טנקים."
בעקבות הנאום הזה נישאו במהלך המלחמה עוד נאומים איקוניים של צ'רצ'יל, כולל נאום "דם, יזע ודמעות", שהוא נשא ב-13 במאי 1940, "זוהי שעתנו הגדולה ביותר" (18 ביוני 1940), ו"זה לא הסוף של ההתחלה", שהוא יישא ב-10 בנובמבר 1942.
ברור לכל שהיכולת הרטורית של צ'רצ'יל לעורר השראה ולחזק את המורל, היו אחד מכלי הנשק החשובים במאמץ המלחמתי הבריטי. הם גם חיזקו את המורל של העם הבריטי וחייליו ומנגד - הם גם סייעו לו בגיוס של תמיכה בינלאומית, שהייתה כה הכרחית לבריטניה באותם ימים.
כי מי יוכל לעמוד בפני מנהיג כל כך מדויק ומעורר השראה?
נאומים איקוניים נוספים בתגית "נאומים מפורסמים".
הנה נאום "אנו נילחם" של צ'רצ'יל (מתורגם):
https://youtu.be/k8cBGoC6pzA
מתוך סרט על חייו:
https://youtu.be/CXIrnU7Y_RU
מערוץ ההיסטוריה:
https://youtu.be/taGgntNWFSE
והנאום המלא:
https://youtu.be/MkTw3_PmKtc

הכינוי "מסך הברזל" (באנגלית: Iron Curtain) מיוחס לגבול האידאולוגי שחילק את אירופה לשני גושים: גוש המערב בהנהגת ארצות הברית והדמוקרטיות של מערב אירופה והגוש המזרחי שנשלט על ידי ברית המועצות.
את הגוש המזרחי האחרונה יצרה, לאחר שהשתלטה על מדינות מזרח אירופה והקימה בהן משטרים קומוניסטיים שהתחזו למה שנקרא, בציניות לא קטנה, "דמוקרטיות עממיות".
איך זה קרה? - לאחר מלחמת העולם השנייה מצאו אזרחי ברלין את עצמם נשלטים על ידי המשטר המזרח גרמני, שהוא עצמו נשלט בידי ברית המועצות.
הסמל למסך הברזל הייתה אז ברלין. אחרי המלחמה חולקה גרמניה בין המנצחות. הבירה ברלין חולקה ל-4 חלקים. בעוד 3 המעצמות המערביות קיבלו את הרבעים המערביים, ברית המועצות קיבלה את הצד המזרחי. היות והעיר כולה ישבה בשטח בו שלטה ברית המועצות, נאלצו בנות הברית להטיס אליה הכל במטוסים.
חשוב להבין, במצב דברים זה ירד על אירופה "מסך הברזל" (Iron curtain), מושג סמלי שהגדיר את המצב. הסגר הסובייטי עתיד להימשך "רק" עד 1949, אך "המלחמה הקרה" עצמה תסתיים רק בשלהי שנות ה-80.
את המושג "מסך הברזל" טבע ב-1946 ווינסטון צ'רצ'יל, מי שכבר לא כיהן כראש ממשלת בריטניה, אבל התארח בארצות הברית ונתן את אחד הנאומים החשובים במאה ה-20. הוא התייחס בו לחומה הדמיונית שחילקה את העולם של אחרי מלחמת העולם השנייה לרעים ולטובים. מצד אחד עמד אז הקומוניזם המדכא של מזרח אירופה ומנגד - הקפיטליזם של "המערב".
בנאום אז דיבר צ'רצ'יל על "עוצמתו של השלום", אבל היו מי שאמרו אז שבאופן אירוני דווקא נאומו של צ'רצ'יל, הוא שכונן את המלחמה הקרה.
מכל מקום, לא היה סמל ברור יותר לפיצול שבין מזרח למערב מאשר חומת ברלין. החומה הזו, שתיבנה בהמשך על ידי הקומוניסטים של גרמניה המזרחית, עתידה לקרוע את העיר למזרח ומערב. החומה הזו תבטא היטב את הקרע הבין-גושי ואת המלחמה הקרה כולה.
נאומים איקוניים נוספים בתגית "נאומים מפורסמים".
הנה "נאום מסך הברזל" המפורסם, בו טבע צ'רצ'יל את המושג "מסך הברזל":
https://youtu.be/S2PUIQpAEAQ
סיפורו של מסך הברזל (מתורגם):
https://youtu.be/A9fQPzZ1-hg
כך נראו החיים בברלין המחולקת תחת מסך הברזל:
https://youtu.be/IcdKGtzK8kg
צילומים אותנטיים מבניית והפעלת חומת ברלין:
https://youtu.be/8RTaOMsLt0Y
ופתיחת המלחמה הקרה בברלין וחלוקתה בתום מלחמת העולם השנייה (עברית):
https://youtu.be/-xg4T9_5i5A

ראש הממשלה הבריטי נוויל צ'מברליין (Neville Chamberlain) היה מנהיג שנקט בגישה פייסנית כלפי היטלר ודחה שוב ושוב את התערבותה של בריטניה במעשיו המדיניים והצבאיים של היטלר.
בשלב מסוים רומה צ'מברליין בצורה מתוחכמת על ידי המנהיג הנאצי אדולף היטלר שהבטיח לו שתימנע מלחמה בתנאי שחבל הסודטים יילקח מצ'כוסלובקיה ויעבור לגרמניה.
היה זה הסכם מינכן, או ועידת מינכן, שהייתה פגישת פסגה בה הסכים צ'מברליין המהסס לדרישותיו התוקפניות של היטלר שרצה בחבל הסודטים ובהמשך בסיפוח של כל צ'כוסלובקיה.
בפייסנות שלו קירב למעשה צ'מברלין את המלחמה. יש הטוענים שהוא ראה בהיטלר איש של שלום בעוד אחרים טוענים שלא היה משוכנע שבריטניה תצליח לנצח את הצבא הגרמני במלחמה. במיוחד מכיוון שבשנים שקדמו להסכם מינכן התחמש הוורמאכט, צבא גרמניה, בטירוף, תוך שהוא בונה ורוכש המון מטוסי קרב, טנקים וצוללות ומצטייד למלחמה, מעל ומעבר למה שהתירו לו הסכמי ורסאי, לאחר תבוסתו במלחמת העולם הראשונה.
מכל מקום, אחרי הסכם מינכן, כל בריטניה מריעה לצ'מברליין, איש השלום והמנהיג שהביא לה שלום עם כבוד, או במילותיו "שלום לדורנו". בבית הנבחרים קם אז צ'רצ'יל, מי שנחשב אז בפרלמנט האנגלי לזקן לא רציני ומחרחר מלחמה. בנאופ מזהיר הוא אמר אז: "בריטניה יכולה הייתה לבחור בין חרפה לבין מלחמה. היא בחרה בחרפה - ותקבל את המלחמה!"
בכל מקרה, פייסנותו של צ'מברליין באותו הסכם מינכן הביאה לכך שכשהמלחמה נפתחה, זה היה לאחר שהיטלר זכה בתעשייה הצ'כית החזקה, שכללה מתכות וכלי נשק. היטלר פתח במלחמה בזמן שהתאים לו ולאחר שצבאו התחזק מספיק.
לאחר חצי שנה של מלחמה, שבמהלכה בריטניה נכשלה והצבא הגרמני פולש לצרפת, דרך יערות הארדנים שעליהם הכריזה צרפת שהם בלתי עבירים לשריון, נופלת ממשלתו של צ'מברליין והוא מתפטר. תוך חודשים ספורים, עת כל תקוותיו עולים בעשן, הוא מת מסרטן. מחליפו צ'רצ'יל הספיד אותו במילים המרגשות:
"נפל בחלקו של נוויל צ'מברליין, באחד המשברים העילאיים בעולמנו, שדעותיו תיסתרנה על ידי המאורעות, שתקוותיו תתאכזבנה, והוא יהיה מרומה ונגזל על ידי איש זדון. אך מה היו תקוות אלו שמהן התאכזב? מה היו שאיפות אלו שמהן התייאש? מה הייתה אמונתו אותה ניצלו לרעה? הרי היו אלו בין הרגשות הנאצלים והמיטיבים של לב האדם - אהבת השלום, השאיפה לשלום והחתירה לשלום, אפילו במחיר סיכון גדול וודאי במחיר אישי". (הציטוט מויקיפידיה).
אגב, זמן קצר לאחר ההסכם עם צ'מברליין רימה איש הזדון, היטלר, גם את מנהיג ברית המועצות יוזף סטאלין. הוא חותם עימו על הסכם שמאפשר לו לפתוח במלחמה עם אירופה, מבלי שברית המועצות תתערב. אך שנתיים אחר כך הוא תוקף גם אותה... ההכרזה של צ'מברליין "שלום בימינו" נותרה עדות היסטורית לכישלון של האמון שנתן בהיטלר וללקח על הסכמים שעושים עם רודנים.
הנה סיפורו של מנהיג השלום נוויל צ'מברליין:
https://youtu.be/3lWf8iHp4I0
סיפורו של הסכם מינכן בין צ'מברליין להיטלר (מתורגם):
https://youtu.be/8Gl6lNEtxjg
צ'מברליין חוזר עם נייר הסכם השלום שחתם עם מי שכינה "הג'נטלמן היטלר" (מתורגם):
https://youtu.be/SetNFqcayeA
קדימון של סרט שעוסק בהסכם מינכן:
https://youtu.be/AQ7x8odi-OU
סקירת הסרט שעוסק בהסכם מינכן:
https://youtu.be/o_BwDGBS-yc
מצגת וידאו על הסכם מינכן (עברית):
https://youtu.be/yQfQ3XXGgLs
ותולדות הסכם מינכן וריצוי היטלר בידי צ'מברליין:
https://youtu.be/is6rN1A2F00?long=yes

וינסטון צ'רצ'יל (Churchill) היה מגדולי המדינאים במאה ה-20. הוא היה ראש ממשלת אנגליה בתקופת מלחמת העולם השנייה.
אבל כהונתו מתחילה כברירת מחדל. היא נולדת כמה חודשים אחרי תחילת מלחמת העולם השנייה, לאחר שממשלתו של צ'מברליין נופלת (ראו בתגית "צ'מברליין").
המפלגה השמרנית עדיין שולטת בפרלמנט הבריטי, אבל זה זמן מלחמה ובממשלת האחדות נמצאת גם מפלגת הלייבור. חברי הלייבור מתעבים את הלורד הליפקס, פוליטיקאי פייסן שמתכוון להתפשר עם היטלר, ממש כמו צ'מברליין ב"הסכם מינכן".
מדובר על הימים בהם חיל המשלוח הבריטי לכוד בצרפת הנכבשת במהירות על ידי הצבא הגרמני, שדוהר כמעט בלי עיכוב אל הבירה הצרפתית פריס. החשש הוא אדיר, כי חיל המשלוח הבריטי, על חצי מיליון חיילי בריטניה תקוע בדנקרק שבצרפת. החשש הוא שחייליו יושמדו על ידי הנאצים, מה שיביא לתבוסה מהירה של בריטניה עצמה.
למזלם של הבריטים דורשים נציגי הלייבור שראש הממשלה יהיה צ'רצ'יל. הוא עצמו לא נחל הצלחה גדולה בתפקידים הביצועיים שמילא עד אז. רבים ראו בו פוליטיקאי מעט תמהוני. אבל הוא היה חבר הפרלמנט שצדק כשהתריע ללא הפסקה מהסכנה הנאצית והפשיסטית. אנשי הלייבור כופים את דעתם וצ'רצ'יל הוא שמרכיב את ממשלת אחדות והופך ב-1940 לראש ממשלת בריטניה.
#נאום ה"דם יזע ודמעות"
ימים ספורים אחרי כניסתו, הוא יאמר בנאומו לפרלמנט: "לא אוכל להציע דבר מלבד דם, עמל, יזע ודמעות. צפויה לנו תקופה קשה... לפנינו חודשים רבים ביותר של מאבק וסבל. אם שואלים אתם מה המדיניות שלנו אני אומר כי המדיניות היא לקדש מלחמה באדמה, בים ובאוויר, לאסור מלחמה בכל כוחנו, לאסור מלחמה נגד רודנות מפלצתית שכמותה לא היתה מעולם בהיסטוריה האפלה והאומללה של הפשע האנושי. זו המדיניות שלנו. אם שואלים אתם מהי מטרתנו? אענה במילה אחת: ניצחון. ניצחון בכל מחיר. ניצחון למרות כל האימה. ניצחון ותהא הדרך ארוכה וקשה ככל שתהיה".
ואכן, צ'רצ'יל מסרב להצעה הנתפסת אז כהגיונית לנהל משא ומתן סודי עם היטלר. ברור לו שאפילו ידיעה, שהיטלר מן הסתם ידליף מיד, על גישושי שלום תמוטט את המורל הבריטי באורח הרסני, עת חייליו בסכנה וצוללות גרמניות מטביעות את אוניות הצי בקצב רצחני.
שבועיים אחרי שנכנס לתפקידו צ'רצ'יל הוגה תכנית גאונית לחילוץ חיל המשלוח הבריטי בדנקרק ומחלץ אותו בהצלחה (ראו בתגית "פינוי דנקרק"). ב-4 ביוני הוא נושא את הנאום האייקוני שבתגית "נילחם בחופים" ומנסח באופן גאוני את האסטרטגיה הבריטית - פשוט לא לוותר ולהילחם בכל מחיר.
#נאום "שעתם היפה ביותר"
שבועיים אחרי נאום ה"נילחם בחופים" יישא צ'רצ'יל נאום נוסף. הנאום מפיח תקווה וחזון עתידי ומעצים במיוחד. הוא יסתיים במילות העידוד והתקווה "הבה נאזור עוז ונמלא את חובותינו וכך גם תוסיף האימפריה הבריטית ויוסיף חבר העמים שלה להתקיים עוד 1000 שנים. ויוסיפו בני האדם לומר: הייתה זו שעתם היפה ביותר".
צ'רצ'יל יהיה האיש שיציל את העולם הדמוקרטי מניצחון היטלר והנאציזם. בזכות הנחישות והמנהיגות, אך גם בשפע התבונה שיגלה במהלך מלחמת העולם השניה, תצליח אנגליה לעמוד, כמעט לבדה, מול האויב הנאצי.
בזכות אותה נחישות בריטניה תגיע הממלכה הבריטית ליום בו יצטרפו אליה האמריקאים והרוסים וביחד הם ישלבו כוחות וינצחו את הגרמנים.
צ'רצ'יל הוכר בהיסטוריה כאדריכל הניצחון על גרמניה הנאצית וכמי שידע לתכנן את מהלכי המלחמה, להפיח אומץ בבני עמו ולגלות מנהיגות נדירה, בשעותיה הכי קשות של האומה הבריטית. נאומיו היו נשק מוראלי מדהים במלחמה נגד הצבא החזק ביותר בעולם, צבא גרמניה הנאצית.
בהמשך חייו כתב צ'רצ'יל גם ספרי היסטוריה שתיעדו את מהלכי המלחמה ועליהם אף הוענק לו פרס נובל לספרות.
הנה סרטון על התקופה בה הוא הנהיג את המעוז האחרון מול היטלר (עברית):
https://youtu.be/SCd6R23_YrA
חייו של צ'רצ'יל:
http://youtu.be/cFUSLK2z6qI
סרטונים היסטוריים של צ'רצ'יל, לאורך שנות מלחמת העולם השנייה:
http://youtu.be/o-ubeP-nFUI
צ'רצ'יל מקבל אות כבוד בצרפת, לאחר המלחמה:
https://youtu.be/z23D5lKh1bs
צ'רצ'יל הצעיר מבקר בירושלים:
http://youtu.be/C0RyRwc4XqA
שחקן שמגלם אותו וכלל לא דומה לא לו, אך מיטיב לחקות את צורת הדיבור שלו:
https://youtu.be/CyxGN0Jb8WM
הלווייתו הלאומית של צ'רצ'יל:
https://youtu.be/I5T6xfZVPLQ
ותכנית חינוכית על המנהיג שעמד מול כמעט לבדו מול היטלר (עברית):
https://youtu.be/yZaDcrdq7Ks?long=yes
