» «

זוחלים קדומים

טרודון
מהו דינוזאור הטרודון הקטן אבל נבון?



טרודון (Troodon) היה דינוזאור קרניבור, כלומר אוכל בשר שנהג לטרוף יצורים קטנים ממנו. הוא היה זעיר בגודלו, אבל זריז מאוד ועם המוח הכי גדול, ביחס לממדי גופו.

לפי ממצאים הגולגולת והשלד שלו, החוקרים מאמינים שהטרודון היה מהדינוזאורים האינטליגנטים ביותר, יתכן שאפילו יותר מהיונקים של זמננו.

הטרודון יכול היה להיות תוקפני למדי, אבל בעיקר על קטנים. כדינוזאור הולך על שתיים מקבוצת התֶרוֹפּוֹדָה (Theropoda), בין חבריו לקבוצה נכללים גם הציפורים המודרניות וגם ענק הדינוזאורים, טי-רקס המפורסם.

הוא השתייך למשפחת הטרודוניים, בעלי אגן הלטאה. הוא חי בתקופת הקרטיקון העליון, החל מסביבות 75 מיליון שנה לפני זמננו ועד לפני 66 מיליון שנה לפנינו, עד זמן הכחדת הדינוזאורים.

שמו של ה"טרודון" בא מיוונית ופירושו בשפה זו היא "שן פוצעת", שם שמתייחס לשיניו השונות מאלו של מרבית התרופודים הנפרדים.

יש חוקרים שסבורים שייתכן שמשפחת הטרודוניים הייתה מאבותיהם של העופות המודרניים. ואכן, הטרודונים היו קטנים, בעלי מוח גדול, גוף קל, לסתות עם שיניים וזנב מוגבה ועטור נוצות. בזכות הנוצות הללו, שהמדענים סבורים שיתכן והיו להם, הם דמו לעופות.

הטרודון חי בעיקר ביערות של אמריקה הצפונית, באזורים הצפוניים של ארה"ב וקנדה. אבל היו מהם שחיו באזורים הקפואים שבקרבת הקוטב ולכן גם נאלצו לשמור על חום גוף קבוע.

שלדים כמעט מושלמים של שרידי הטרודון, אגב, התגלו ב-1885 והם היו מהראשונים שהתגלו אז בצפון אמריקה, מאלסקה בצפון ועד ויומינג.


הטרודון - מהקטנים בדינוזאורים עם המוח הגדול:

https://youtu.be/MeCSPm1vaMc


הטרודון הנבון בדינוזאורים:

https://youtu.be/HHsj8AnyCPs


הטרודונים הזעירים מול טי רקס הענק:

https://youtu.be/0wfd6uw4mFE


על האינטליגנציה שלו:

https://youtu.be/_qSWIFPjoSg?long=yes


וסרט תיעודי על הטרודון, שאולי בכלל לא היה:

https://youtu.be/PBC5GkukI3c?long=yes
טיטאנוזאור
מהו הטיטאנוזאור?



הטִיטַנוֹזָאוּר (Titanosaur) היה דינוזאור צמחוני השייך לקבוצת הסאורופודים, הדינוזאורים "בעלי אגן לטאה", ארוכי הצוואר שהתהלכו על ארבע רגליים.

זה דינוזאור מהמרשימים ביותר שחיו על פני כדור הארץ. את השם העניק לו הפליאונטולוג ריצ'רד ליידקר (Richard Lydekker) בשנת 1893. השם ניתן לו מהטיטאנים, היצורים המיתולוגיים העצומים מהמיתולוגיה היוונית.

מדענים משערים שבשל גודלם העצום, הטיטאנוזאורים היו צריכים לאכול כמויות עצומות של צמחייה מדי יום כדי לקיים את גופם הענק.

מה שמרתק במיוחד הוא שהטיטאנוזאורים שגשגו עד האירוע שהכחיד את הדינוזאורים לפני 66 מיליון שנה. הם היו אמנם בין קבוצות הדינוזאורים שחיו עד לסוף תקופת הקרטיקון, אך לצדם שרדו גם קבוצות נוספות עד לאירוע ההכחדה.


#תגליות
התפוצה הרחבה של הטיטאנוזאורים מעידה על הצלחתם בתקופת הקרטיקון, לפני כ-100 עד 66 מיליון שנה. את גודלם וחשיבותם של היצורים הללו הבינו המדענים כשממצאים משמעותיים התגלו במיוחד בדרום אמריקה, בעיקר בארגנטינה ובפטגוניה. אך שרידי טיטאנוזאורים התגלו ברוב היבשות, עם ממצאים מוגבלים אפילו באנטארקטיקה.

בשנת 2014 התגלה בחווה בפטגוניה אחד משלדי הטיטאנוזאור השלמים ביותר שנמצאו עד כה. מין זה, שזכה לשם פטגוטיטן (Patagotitan), נחשב לאחד הדינוזאורים הגדולים ביותר אי-פעם על פני האדמה. הערכות עדכניות מצביעות על אורך של כ-37-38 מטרים ולמשקל של 50-77 טון - משקל עצום השווה ל-10 עד 15 פילים אפריקאים בוגרים.


#מאפיינים ייחודיים
גם בקרב הסאורופודים יש לטיטאנוזאורים מאפיינים ייחודיים. חלק ממיני הטיטאנוזאורים פיתחו שריון עור שעשוי מקשקשים גדולים ועצמות קטנות שהוטמעו בעורם. השריון הזה מגן באופן משמעותי נגד טורפים.

הגפיים של הטיטאנוזאורים היו בעלות מבנה ייחודי ביחס לסאורופודים אחרים. פרסותיהם היו עגולות וחסרות ציפורניים, זנבם קצר יחסית והגולגולת קטנה ביחס לגודל הגוף.

מחקרים על מבנה השיניים של הטיטאנוזאורים מגלים שהם היו צמחוניים שניזונו בעיקר מצמחייה גבוהה. השיניים שלהם היו דמויות יתד, מושלמות לקטיפת עלים מענפים גבוהים.

ככל שמתקדמות הטכנולוגיות המדעיות, מתגלים פרטים חדשים על הטיטאנוזאורים.


הנה הטיטאנוזאור:

https://youtu.be/VoFX7g0ffAA


השלד הענק במוזיאון:

https://youtu.be/nTIJc4j5F9c


כך זה היה נראה אם הוא לא היה נכחד:

https://youtu.be/ugOYmEmTlmA


וסרטון עליו לילדים:

https://youtu.be/QG8vISpYD58


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.