» «

אלרגיה

אלרגיה
מהם אלרגיה, אלרגנים וגורמי האלרגיה הגדולים?



אלרגיה (Allergy) היא תגובה מוגזמת של מערכת החיסון לחומרים זרים שבדרך כלל אינם מזיקים. כאשר האלרגנים מגיעים למערכת החיסון, הגוף טועה ומזהה אותם כאיום חמור. התוצאה היא שחרור מסיבי של היסטמין (Histamine) וחומרים דלקתיים נוספים, שגורמים לתסמינים המוכרים לכולנו.

האלרגנים (Allergens) הנפוצים ביותר כוללים אבקת זרעים מעצים וצמחים, יצורים זעירים עד מיקרוסקופיים כמו קרדיות אבק הבית הזעירות שמתגוררות במזרונים וריפוד, נבגי עובש שצומחים במקומות לחים, אלרגן דגים שלא פעם בא מג'לטין - אחד המרכיבים במאכלים חלביים, אירואלרגנים שהם גורמי אלרגיה הנישאים באוויר.

בין בעלי החיים יש חרקים כמו דבורה וצרעה שמזריקים לגופנו אלרגנים. שיער של חתולים וכלבים. ההיסטוריה מספרת על נפוליאון בונפרטה שעל פי השמועה סבל מאלרגיה קשה לחתולים, מה שהפך את נוכחותם בארמונותיו לבעיה דיפלומטית משעשעת.

בתחום המזון, החשודים הרגילים הם חלב פרה, ביצים, אגוזים, סויה, חיטה, דגים ופירות ים. מעניין לדעת שרוב האלרגיות המזון הקשות נגרמות ממספר מצומצם של מזונות אלה.

לעיתים האלרגיה היא בכלל עונתית, כשצמח מסוים או עץ עם פרחים שפורחים ופולטים חומרים שגורמים לאנשים שאלרגיים אליהם להגיב בנזלת, ליחה, שיעולים וכדומה.

התסמינים משתנים מאוד בין אנשים שונים. יש מי שסובל מגירוד בעיניים ונזלת קלה, יש מי שחווה התקפי אסתמה קשים או אפילו הלם אנפילקטי (Anaphylactic Shock) מסכן חיים. החידה המעניינת היא שאדם יכול לחיות 30 שנה ולפתח לפתע אלרגיה חדשה לחומר שמעולם לא הפריע לו בעבר.

הגנטיקה ממלאת תפקיד חשוב אך לא בלעדי. אם שני ההורים סובלים מאלרגיות, הסיכוי שהילד יפתח אלרגיה גבוה משמעותית. גורמים סביבתיים כמו זיהום אוויר, חשיפה מוקדמת לכימיקלים ואפילו שימוש מופרז באנטיביוטיקה עשויים להגביר את הסיכון. התיאוריה המחקרית המכונה השערת ההיגיינה (Hygiene Hypothesis) טוענת שחשיפה מועטה מדי לחיידקים ווירוסים בילדות עלולה לבלבל את מערכת החיסון המתפתחת.

סתם כאנקדוטה: במאה ה-19 היו רופאים שהמליצו על "טיפול בחול" לחולי אלרגיה - כלומר לשהות תקופה ממושכת במדבר, כדי להימנע מאלרגנים עירוניים. בעוד מקרים של אלרגיה קיצונית, אנשים עם אלרגיה חמורה לחיטה עברו לאזורים מדבריים כדי להימנע מחשיפה לאבקת זרעים. כמו כן, מתועדים מקרים של אלרגיה כה חמורה לחיטה שהובילה אנשים לעבור למדינות עם אקלים יבש, כדי לחיות חיים נורמליים וללא חיטה צומחת שוב עם אלרגיה.

ראו בתגית "אלרגנים".


הנה תרומת העצים והפטריות לאלרגיות העונתיות שלנו (מתורגם):

https://youtu.be/-q7Fz7NIMWM


האלרגיה לאוכל:

https://youtu.be/8GxhiuN_bY0


והאלרגיה בחיוך (עברית):

https://youtu.be/VLBxdDG19VM
אלרגיה
איך מונעים אלרגיה מילדים?



נזלת, אסתמה ובעיות בדרכי הנשימה, אדמומיות, גרד בעור ועוד תופעות - כולן נובעות פעמים רבות מאלרגיה למשהו שמסביבנו. יש מי שסובלים מאלרגיה לתרופות, אלרגיה לאבק ואלרגיה לסוגים שונים של מזונות.

אלרגיה למזונות, למשל, מתגלית באכילת דברי מזון מסוימים. יש אלרגיות לביצים, חלב, שומשום, בוטנים, או אגוזים. חלק מהאלרגיות, כמו אלרגיה לבוטנים, יכולות להביא את מי שאלרגי אליהם להתקפים קשים ובמקרים קיצוניים אף למוות.

אם בעבר היה חשש שחשיפה בגיל צעיר למזונות אלרגניים תיצור אצל ילדים אלרגיה, היום יודעים שזה בדיוק הפוך. כיום יודעים החוקרים והרופאים שככל שמקדימים לחשוף ילדים למזונות אלרגניים הסיכוי שיהיו אלרגיים יורד. לכן מומלץ לחשוף ילדים בגיל שנה-שנתיים למזונות הללו ובכך דווקא למנוע מהם את האלרגיות הללו.

בישראל, וזו הוכחה יפה לכך, אלרגיה לבוטנים הרבה פחות שכיחה ממדינות אחרות. הסיבה לכך היא שכיחות רבה של מאכלי בוטנים שאוכלים אצלנו ילדים, בדגש על החטיף הפופולרי "במבה".

נגיעה בחתולים או תולעי משי ועוד סיבות שגורמות לפריחות, התעטשויות רבות ועוד - כל אלה הן תופעות של אלרגיה מסוג נוסף.

לעיתים האלרגיה היא עונתית, כשצמח מסוים או עץ מפריחים חומרים שגורמים לאנשים שאלרגים להם להגיב בנזלת, שיעולים וכדומה. אלרגיה לעצי זית,למשל, היא נפוצה מאוד בישראל ונחשבת לשכיחה ביותר כאן.


הנה תופעת האלרגיה (עברית):

https://youtu.be/z0rJ9ONRMe8


הסבר על האלרגיה (עברית):

http://youtu.be/gbnbgUFYzZY?t=6s


על האלרגיה לאוכל:

https://youtu.be/DF900Nawc60


והשיעול הזה אינו אלרגיה אלא מתיחה:

http://youtu.be/p86RDz0mUJY
במבה
איפה נולד חטיף הבמבה?



לא רבים יודעים שהבמבה הוא החטיף הנמכר ביותר בישראל. עוד פחות יודעים שזהו מזון שהומצא בישראל. ככל הידוע לנו, מדעני המזון של חברת "אוסם" הם שפיתחו את המוצר לראשונה. בשנת 1964 הוקם מפעל הבמבה הראשון וב"אוסם" החלו לייצר את החטיף בטעם גבינה. אבל החטיף החדש לא ממש עורר תיאבון בקרב הצרכנים ובאוסם החליטו להוציא עוד כמה טעמים. האכזבה הייתה גדולה. לא רק טעם הגבינה כשל. גם טעמי הגריל, התירס והקימל זכו לאדישות מופגנת של הקונים.

אבל נקודה אחת הייתה כן מוצלחת. למרבה ההפתעה, נראה היה שאת ה"במבה בטעם בוטנים" בכל זאת קונים... "אוסם" יצרה הרבה ממנה והיא הפכה להצלחה כמעט מיידית. היצרנית החליטה להפסיק לייצר את שאר הטעמים ולהתרכז בטעם הזה. היצרנית שיווקה אותו בהצלחה הולכת וגוברת. נראה היה שיש לה להיט ביד.

מאז אנו מכירים את במבה בתור חטיף בטעם בוטנים והצלחתו רק הלכה וגדלה. למעשה הוא נחשב לחטיף הישראלי הנמכר ביותר בישראל. ישראלים רבים החיים בחו"ל מעידים עליו שהוא אחד המוצרים הנחשקים שלהם וסוג של מושא געגועים... הבמבה זכה לחיקויים רבים של יצרנים מתחרים, אבל נשאר מוצר הדגל של היצרנית המקורית, אוסם. בשנות ה-90 נוסף לקמפיין גם התינוק של במבה, שהפך לדמות מצוירת ואהובה על הילדים. המותג רק התחזק, לא מעט בזכות הקמפיינים שדחפו אותו לכל בית.

עד היום נחשב הבמבה לחטיף הישראלי המצליח בכל הזמנים.


בואו למסע בארץ הבמבה, בהדרכת התינוק של במבה:

https://youtu.be/YhWoOI8MaME


התינוק הזה הפך לכוכב פרסומי עצום:

https://youtu.be/Gi97YEuKJfk


והוא גם יודע להתחבר לטרנדים החמים:

https://youtu.be/tWo7OWll78I


אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

העולם הוא צבעוני ומופלא, אאוריקה כאן בשביל שתגלו אותו...

אלפי נושאים, תמונות וסרטונים, מפתיעים, מסקרנים וממוקדים.

ניתן לנווט בין הפריטים במגע, בעכבר, בגלגלת, או במקשי המקלדת

בואו לגלות, לחקור, ולקבל השראה!

אֵאוּרִיקַה - האנציקלופדיה של הסקרנות!

שלום,
נראה שכבר הכרתם את אאוריקה. בטח כבר גיליתם כאן דברים מדהימים, אולי כבר שאלתם שאלות וקיבלתם תשובות טובות.
נשמח לראות משהו מכם בספר האורחים שלנו: איזו מילה טובה, חוות דעת, עצה חכמה לשיפור או כל מה שיש לכם לספר לנו על אאוריקה, כפי שאתם חווים אותה.